10 tips voor het verlagen van box 3 belasting

FinancElle Dubai box 3 belasting

Het einde van het jaar komt weer in zicht… Cliché, maar waar: wat vliegt een jaar toch altijd voorbij. Aangezien de peildatum voor de box 3 heffing (ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd) 1 januari is, is het goed daar nu even bij stil te staan. En actie te nemen indien nodig en mogelijk

Box 3 – inkomsten uit sparen en beleggen 

Eerder heb ik uitgebreid geschreven over het boxenstelsel van de Nederlandse inkomstenbelasting. In box 3 van de inkomstenbelasting worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. De belangrijkste bestanddelen in deze box zijn een tweede woning, spaartegoeden en aandelen voor zover deze geen aanmerkelijk belang vormen (kort gezegd: je hebt een aanmerkelijk belang indien je meer dan 5% van de aandelen in een vennootschap houdt).

Belastingheffing
Box 3 kent een aparte manier van belastingheffing. De belastingdienst gaat ervan uit dat je met je spaartegoeden en beleggingen een bepaald rendement behaald. Dit rendement wordt vervolgens belast tegen 30%. Voorheen ging de belastingdienst altijd uit van een rendement van 4%, maar dit is per 2018 gewijzigd. Zie de tabel met de bedragen voor 2018 en 2019 hieronder.

Effectief gezien worden de inkomsten uit sparen en beleggen belast tegen 0,9% en 1,6%.

Deze manier van heffing is vreemd (en bekritiseert), omdat het werkt op basis van een aanname. De belastingdienst neemt aan dat jij een bepaald rendement behaald, terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Aan de andere geldt ook dat je geen werkelijke inkomsten hoeft aan te geven. Dus de werkelijke rente op je spaartegoeden, winst op verkoop van aandelen of winst op de verkoop van je tweede woning wordt niet belast (aannemende dat je dit niet als professional doet).

Peildatum
De peildatum voor box 3 is 1 januari. Dit houdt in dat het niet uitmaakt wat je de rest van het jaar aan vermogen hebt, het wordt alleen op 1 januari bekeken. Op basis van dat bedrag wordt de belasting over inkomsten uit sparen en beleggen berekend voor dat jaar.

10 tips om de belasting te verlagen

 • Vrijstelling: in box 3 geldt er een heffingsvrij vermogen (vrijstelling) van €30.000 per jaar. Over dit bedrag betaal je geen belasting. Als je een fiscale partner hebt, hebben jullie allebei recht op de vrijstelling van €30.000 (in totaal €60.000). Als jouw partner geen vermogen heeft en jij hebt €60.000, betaal je geen box 3-belasting. Als jij €70.000 hebt, betaal je over €10.000. In het jaar 2019 gaat het heffingsvrij iets omhoog naar €30.360.
 • Schulden zijn aftrekbaar: schulden die je hebt mag je in mindering brengen op je vermogen. Hiervoor geldt een drempel van €3.000 (jaar 2018) en €6.000 met fiscale partner. Slechts het bedrag hierboven mag je aftrekken van je vermogen. Schulden met een looptijd van korter dan één jaar en ondernemersschulden zijn niet aftrekbaar. Als jouw hypotheek ziet op je eigen woning, valt deze in box 1 en niet in box 3. Denk nu niet dat het aanhouden van schulden voordeliger is omdat het je box 3 vermogen verlaagd, want de rente is meestal hoger dan deze belasting (0,9% – 1,6%). Heb je een schuld onder de schuldendrempel? Zo snel mogelijk aflossen want deze verhoogd je vermogen als je het geld wel op je spaarrekening hebt.
 • Aflossen hypotheek: als je hypotheek gekoppeld is aan je eigen woning (het huis waarin je woont) vallen zowel het huis als de hypotheek in box 1. In dat geval kan het lonen extra af te lossen op je hypotheek (omdat je hiermee je box 3 vermogen (spaartegoeden) verlaagd).
 • Ineens betalen zorgverzekering: vaak bestaat de mogelijkheid om aan het einde van het jaar de zorgverzekeringspremie in een keer te betalen, waarbij je een korting krijgt (tot 3%). Als je voor 1 januari betaalt, heb je het geld niet meer op je rekening en telt het niet mee voor je box 3 vermogen. Misschien bestaat deze mogelijkheid ook voor andere kosten, zoals abonnementen of je hypotheekrente?
 • Huis verkopen en kopen: als je je huis hebt verkocht en je gaat een ander huis kopen, zorg er dan voor dat het bedrag (de overwaarde) tussendoor niet op je rekening staat op 1 januari. Dit geldt ook voor andere grote verkopen, zoals een dure auto of boot. 
 • Grote aanschaf: ben je van plan een grote aanschaf (voor persoonlijk gebruik) te doen van je spaargeld, dan kun je overwegen dit voor 1 januari te doen. Denk aan een auto of kunst voor persoonlijk gebruik of zonnepanelen. Let op: ga geen dingen kopen puur en alleen om de belasting te verminderen, dat is het niet waard. Koop het alleen als je het echt nodig hebt.
 • Giften of groen sparen: ben je van plan giften te doen aan goede doelen of aan familieleden of wil je (belastingvrij) groen sparen, dan kan het lonen dit voor 1 januari te doen.
 • Pensioen / lijfrente: indien je nog ruimte hebt om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen, kun je overwegen geld in een pensioen of lijfrente te steken.
 • Ondernemer: het vermogen op je zakelijke spaarrekening behoort niet tot je box 3 vermogen. Over de rente betaal je belasting in box 1, maar nu de rente zo laag is, is dit vaak voordeliger dan de box 3 heffing. Het bedrag aan zakelijk vermogen moet wel redelijk zijn, het is niet toegestaan geld op te potten.
 • Cash: misschien onnodig om te vermelden, maar ik raad ten zeerste af om geld te pinnen en het in een oude sok te bewaren 😉 Dit is niet alleen onveilig, maar ook moet je contanten boven €527 (jaar 2018) aangeven.
Latest on Instagram
 • 5 Essentiële punten voor een financieel gezonde relatie

Mensen denken echt heel erg verschillend over geld. Het is dus niet heel gek dat het de voornaamste oorzaak van ruzie's binnen relaties is... Ik vond het tijd om hier wat aandacht aan te besteden in mijn nieuwste blog! Link in mijn biografie.
 • 'How to get rid of stuff?

Mijn nieuwe blog gaat over spullen vs. ervaringen. Twee vrouwen hebben over dit onderwerp een super inspirerende TED talk gegeven - deze vind je ook in mijn blog!

Link in Instagram biografie
 • Heb jij net een huis gekocht? Of ben je gewoon even vergeten hoe het ook alweer allemaal zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Dat lees je allemaal in mijn blog - link in BIO
 • De 6 beste spaartips ooit

In mijn nieuwste blog (link in BIO): deze 6 dingen zijn onmisbaar voor een financieel gelukkig leven!
 • Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

Vorige week deed ik uit de doeken waarom indexbeleggen naar mijn mening de beste manier van beleggen is. 
Zelf combineer ik dit met een buy & hold strategie, om zo mijn risico (nog meer) te spreiden. Lees meer over deze strategie in mijn nieuwste blog --> link in BIO

Laat hier je reactie achter!

Close Menu