5 dingen die ik had willen weten toen ik startte met beleggen

5 dingen die ik had willen weten beleggen reus

In maart 2018 ben ik begonnen met beleggen, nu 1,5 jaar geleden. Ik heb verschillende platformen gebruikt en ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat DEGIRO het beste bij mij past (met name vanwege de kosten).

Eerlijk gezegd vind ik DEGIRO niet het meest gebruiksvriendelijke platform. Het is veel minder geautomatiseerd dan bijvoorbeeld BinckBank, Peaks of Meesman. Je moet zelf je ETFs aankopen (hoe?) en weten welke aan- en verkopen gratis zijn en niet. Hierdoor heb ik toen ik startte met beleggen best veel ‘fouten’ gemaakt.

Wil jij ervoor zorgen dat je niet dezelfde fouten maakt als ik? Lees dan deze blog.

Starten met beleggen via DEGIRO of BinckBank? Als jij je account aanmaakt via bovenstaande links, krijg ik een klein bedrag (en daarmee help je mij en mijn blog enorm!). Alvast super bedankt!

Strategie

Voordat je begint: sta stil bij je beleggingsstrategie. Waarom beleg jij?

Om je risico’s te spreiden kun je kiezen voor beleggen voor de lange termijn. Je probeert dan niet de markt te verslaan door vaak te aan- en verkopen. Dit wordt ook wel de buy & hold strategie genoemd. 

In dit geval kun je ervoor kiezen om elke maand aan te kopen en pas over minimaal 10 tot 15 jaar te gaan verkopen (bijvoorbeeld als je minder wil gaan werken). 

Wat aankopen?

In het begin keek ik een beetje rond in de lijst met gratis ETFs van DEGIRO zonder duidelijk idee over hoe ik kon beoordelen welke ETF ‘goed’ was.

In het ‘Key Investor Information’ document kun je veel informatie vinden, maar dat document is zeker niet makkelijk te lezen.

Om deze reden heb ik voor mezelf (en voor jullie) een duidelijk stappenplan opgesteld hoe een ETF te vinden en beoordelen. Dat stappenplan vind je hier.

Natuurlijk kun je ook losse aandelen aankopen. De reden dat ik de voorkeur heb voor indexbeleggen is dat je je risico meer spreidt. 

Check vooraf de transactiekosten voor het aankopen van losse aandelen en ETFs (indien niet gratis). Bij DEGIRO betaal je op de Nederlandse en Belgische beurs over elke transactie €2 + 0,038% (maximaal €30). Op de Amerikaanse beurs €0,50 per transactie + $0,004 per aandeel.

Een laatste tip: let heel erg op met zogenaamde hefboomproducten (‘leverage’). Deze zijn enorm risicovol!

Gratis ETFs – eens per maand

DEGIRO biedt meer dan 200 ETFs gratis (zonder transactiekosten) aan. Nu is het niet zo dat je deze ETFs onbeperkt kun aan- en verkopen!

Je kunt elke ETF één keer per kalendermaand ‘gratis’ aankopen en één keer per kalendermaand ‘gratis’ verkopen.

Buitenlandse beurzen – connectiviteitskosten

Als je aandelen of ETFs koopt die genoteerd zijn aan een buitenlandse beurs (alles buiten Euronext Amsterdam en Euronext Brussel), betaal je een fee om toegang te krijgen tot die beurs.

De zogenaamde connectiviteitskosten bedragen €2,50 per beurs per kalenderjaar. Het zijn dus jaarlijks terugkerende kosten die, afhankelijk van het belegde bedrag, een grote impact kunnen hebben op je rendement.

Zelf heb ik in het begin de ‘fout’ gemaakt aandelen of ETFs genoteerd aan buitenlandse beurzen aan te kopen. Ik heb deze verkocht.

Dit betekent niet dat je je helemaal niet op buitenlandse beurzen kunt begeven, maar maak de afweging of de extra kosten opwegen tegen het extra rendement.

Let op: koop je VWRL? Zorg er dan zeker voor dat je die van de Euronext Amsterdam koopt!

Twee soorten accounts

Bij DEGIRO zijn er twee soorten accounts, de basis- en de custody account. Je kunt kiezen bij het openen van je account.

Bij een basisaccount mogen je effecten door DEGIRO worden uitgeleend aan derde partijen (het is erg gebruikelijk dat brokers dit doen). Dit levert voor jou een (klein) risico op dat deze derde partij niet kan terugbetalen en je een deel van je inleg kwijtraakt.

Bij een custody account doet DEGIRO dit niet, maar dit account is wel duurder. Bij een dividenduitkering (link) betaal je namelijk €1 + 3% (totaal maximaal 10%) van het dividend aan DEGIRO.

Zelf heb ik gekozen voor een basisaccount en dit zou ik nu weer doen, aangezien ik het risico te klein vind ten opzichte van de hoge kosten. Dit is aan jezelf om te bepalen.

Deel jouw ervaringen!

En jij? Zou je dingen achteraf gezien anders doen? Deel je tips hieronder in de comments!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 

This Post Has 9 Comments

 1. Dat zijn handige tips! Ik ben nog niet begonnen, dus ik ga er zeker rekening mee houden.

 2. Beste Elle, Mijn reden om juist niet voor DeGiro te kiezen is dat ‘slechts’ € 20.000 aan contanten onder een soort van deposito garantiestelsel valt mocht DeGiro in de problemen komen. Hoe zie jij dat?

  1. Hi Niels, dank voor je reactie. Op zich maak ik me daar niet zoveel zorgen om, omdat je effecten worden bewaard in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet zou gaan, zou dat dus geen invloed op jouw effecten moeten hebben.

 3. Een statische belegger zou je mij wel kunnen noemen, zeer statisch zelfs, wel saai, geen spanning.
  Ik. Bezit alleen ASML, wereld leider, verdiep je daar maar in, prachtig rendement, dividendrendement 1procent. Never mind.
  Chips zullen nimmer overbodig worden en zij leveren de machines daarvoor.
  Succes met. De beleghing

  1. Hallo Peter, wat grappig om te horen. Ik ken ASML goed, ik kom bij het bedrijf uit de buurt (woon er minder dan 10 km vandaan). Momenteel zeker een toonaangevend bedrijf. Ik ben wel voorzichtig met zeggen dat dingen nooit overbodig zullen worden, het verleden heeft al vaak anders bewezen!

   Succes!

 4. Een tijd lang de simpele strategie gevolgd van dalers kopen (wel even checken of t ok bedrijven zijn) en bij 3% winst of 2% verlies verkopen. Ging lang goed tot ik niet voorbij de 25% rendement kwam omdat ineens de dalers verder daalden. Nu even gestopt door alle onzekerheid (tweets Trump en Brexit) maar t kriebelt wel weer. Met deze korte beleggingen vond ik de Giro perfect. Ik zou alleen nog liever met een API beleggen en dat is er nog niet.. ik vond t vooral grappig om te zien dat een simpele strategie goed kon renderen maar heb tegelijkertijd nog niet met echt grote bedragen aangedurfd.

  1. Hallo Rob, ik kan me voorstellen dat die strategie vaak een goed rendement geeft. Al is hij wel een stuk arbeidsintensiever en risicovoller dan de buy & hold strategie. Misschien kun je het combineren?

Laat hier je reactie achter!

Close Menu