5 dingen die ik had willen weten toen ik startte met beleggen

5 dingen die ik had willen weten beleggen reus

In maart 2018 ben ik begonnen met beleggen, nu 1,5 jaar geleden. Ik heb verschillende platformen gebruikt en uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het beleggingsplatform DEGIRO het beste bij mij past (met name vanwege de lage kosten).

Eerlijk gezegd vind ik DEGIRO niet het meest gebruiksvriendelijke platform. Het is veel minder geautomatiseerd dan bijvoorbeeld Peaks of Meesman. Je moet zelf je ETFs aankopen en weten welke aan- en verkopen gratis zijn (de ‘kernselectie’). Hierdoor heb ik toen ik startte met beleggen, best veel ‘fouten’ gemaakt.

Wil jij ervoor zorgen dat je niet dezelfde fouten maakt als ik? Lees dan deze blog.

Starten met beleggen via DEGIRO? Als jij je account aanmaakt via bovenstaande link, krijg ik een klein bedrag (en daarmee help je mij en mijn blog enorm!). Alvast super bedankt!

1. Een beleggingsstrategie is onmisbaar

Voordat je begint met beleggen: stel een beleggingsstrategie op. Het hebben van een strategie zorgt ervoor dat emoties zo veel mogelijk worden uitgeschakeld. Jij weet wat je moet doen in goede én in slechte tijden (een beurscrash).

Om je risico’s te spreiden kun je kiezen voor beleggen voor de lange termijn. Je probeert dan niet de markt te verslaan door vaak te aan- en verkopen. Dit wordt ook wel de buy & hold strategie genoemd. 

In dit geval kun je ervoor kiezen om elke maand aan te kopen en pas over minimaal 10 tot 15 jaar te gaan verkopen (bijvoorbeeld als je minder wil gaan werken). 

Heb jij eenmalig een grote bedrag beschikbaar? Lees in mijn andere blog of in één keer of gespreid beleggen beter is.

2. Wat ga ik aankopen?

In het begin keek ik een beetje rond in de lijst met gratis ETFs van DEGIRO zonder duidelijk idee over hoe ik kon beoordelen welke ETF ‘goed’ was.

In het ‘Key Investor Information’ document kun je veel informatie vinden, maar dat document is zeker niet makkelijk te lezen.

Om deze reden heb ik voor mezelf (en voor jullie) een duidelijk stappenplan opgesteld hoe een ETF te vinden en beoordelen. Dat stappenplan vind je hier.

Natuurlijk kun je ook losse aandelen aankopen. De reden dat ik de voorkeur heb voor indexbeleggen is dat je je risico meer spreidt. 

Check vooraf altijd de transactiekosten. Bij DEGIRO betaal je op de Nederlandse en Belgische beurs over elke transactie €2 + 0,038% (maximaal €30). Op de Amerikaanse beurs €0,50 per transactie + $0,004 per aandeel. 

Een laatste tip: let heel erg op met zogenaamde hefboomproducten (‘leverage’). Deze zijn enorm risicovol!

In mijn andere blog vind je een 5-stappenplan met daarin stap voor stap hoe je iets aankoopt bij DEGIRO.

3. Gratis ETFs (kernselectie) – maximaal eens per maand in dezelfde richting

DEGIRO biedt meer dan 200 ETFs gratis (zonder transactiekosten) aan. Nu is het niet zo dat je deze ETFs onbeperkt kun aan- en verkopen!

Je kunt elke ETF één keer per kalendermaand ‘gratis’ aankopen en één keer per kalendermaand ‘gratis’ verkopen.

Let op: deze regels zijn gewijzigd. In het kort: je kunt nu nog eens per maand gratis aan- of verkopen. Je kunt niet in dezelfde kalendermaand gratis aan- en verkopen. In dezelfde richting kan het nog gratis zijn, als het bedrag boven de €/$ 1.000 uitkomt. Zie hier de regels voor de trackers kernselectie.

4. Buitenlandse beurzen – connectiviteitskosten

Als je aandelen of ETFs koopt die genoteerd zijn aan een buitenlandse beurs (alles buiten Euronext Amsterdam en Euronext Brussel), betaal je een fee om toegang te krijgen tot die beurs.

De zogenaamde connectiviteitskosten bedragen €2,50 per beurs per kalenderjaar. Het zijn dus jaarlijks terugkerende kosten die, afhankelijk van het belegde bedrag, een grote impact kunnen hebben op je rendement.

Zelf heb ik in het begin de ‘fout’ gemaakt aandelen of ETFs genoteerd aan buitenlandse beurzen aan te kopen. Ik heb deze verkocht.

Dit betekent niet dat je je helemaal niet op buitenlandse beurzen kunt begeven, maar maak de afweging of de extra kosten opwegen tegen het extra rendement.

Let op: koop je VWRL? Zorg er dan zeker voor dat je die van de Euronext Amsterdam koopt!

5. Twee soorten accounts (basic of custody)

Bij DEGIRO zijn er twee soorten accounts, de basis- en de custody account. Je maakt de keuze bij het openen van je account.

Bij een basisaccount mogen je effecten door DEGIRO worden uitgeleend aan derde partijen (het is erg gebruikelijk dat brokers dit doen). Dit levert voor jou een (klein) risico op dat deze derde partij niet kan terugbetalen en je een deel van je inleg kwijtraakt.

Bij een custody account doet DEGIRO dit niet, maar dit account is wel duurder. Bij een dividenduitkering (link) betaal je namelijk €1 + 3% (totaal maximaal 10%) van het dividend aan DEGIRO.

Zelf heb ik gekozen voor een basisaccount en dit zou ik nu weer doen, aangezien ik het risico te klein vind ten opzichte van de hoge kosten. Dit is aan jezelf om te bepalen.

Deel jouw ervaringen!

En jij? Zou je dingen achteraf gezien anders doen? Deel je tips hieronder in de comments!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

This Post Has 9 Comments

 1. Audrey

  Dat zijn handige tips! Ik ben nog niet begonnen, dus ik ga er zeker rekening mee houden.

 2. Niels

  Beste Elle, Mijn reden om juist niet voor DeGiro te kiezen is dat ‘slechts’ € 20.000 aan contanten onder een soort van deposito garantiestelsel valt mocht DeGiro in de problemen komen. Hoe zie jij dat?

  1. FinancElle

   Hi Niels, dank voor je reactie. Op zich maak ik me daar niet zoveel zorgen om, omdat je effecten worden bewaard in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet zou gaan, zou dat dus geen invloed op jouw effecten moeten hebben.

 3. Peter

  Een statische belegger zou je mij wel kunnen noemen, zeer statisch zelfs, wel saai, geen spanning.
  Ik. Bezit alleen ASML, wereld leider, verdiep je daar maar in, prachtig rendement, dividendrendement 1procent. Never mind.
  Chips zullen nimmer overbodig worden en zij leveren de machines daarvoor.
  Succes met. De beleghing

  1. FinancElle

   Hallo Peter, wat grappig om te horen. Ik ken ASML goed, ik kom bij het bedrijf uit de buurt (woon er minder dan 10 km vandaan). Momenteel zeker een toonaangevend bedrijf. Ik ben wel voorzichtig met zeggen dat dingen nooit overbodig zullen worden, het verleden heeft al vaak anders bewezen!

   Succes!

 4. Rob

  Een tijd lang de simpele strategie gevolgd van dalers kopen (wel even checken of t ok bedrijven zijn) en bij 3% winst of 2% verlies verkopen. Ging lang goed tot ik niet voorbij de 25% rendement kwam omdat ineens de dalers verder daalden. Nu even gestopt door alle onzekerheid (tweets Trump en Brexit) maar t kriebelt wel weer. Met deze korte beleggingen vond ik de Giro perfect. Ik zou alleen nog liever met een API beleggen en dat is er nog niet.. ik vond t vooral grappig om te zien dat een simpele strategie goed kon renderen maar heb tegelijkertijd nog niet met echt grote bedragen aangedurfd.

  1. FinancElle

   Hallo Rob, ik kan me voorstellen dat die strategie vaak een goed rendement geeft. Al is hij wel een stuk arbeidsintensiever en risicovoller dan de buy & hold strategie. Misschien kun je het combineren?

Laat hier je reactie achter!