9 tips bij het afsluiten van verzekeringen

tips bij het afsluiten van verzekeringen
Wist jij dat je doorlopende reisverzekering ook geldt bij een overnachting binnen Nederland?

Peter Bastian van advieskantoor Bastian & Visser heeft meer dan 25 jaar ervaring met het afsluiten van verzekeringen. Omdat het steeds vaker voorkomt dat mensen zelf online verzekeringen afsluiten en vervolgens blijkt dat de schade niet wordt gedekt, geven wij in deze blog 9 tips bij het afsluiten van verzekeringen.

Tip 1. Persoonlijke advisering

Deze kan natuurlijk niet missen. Iedere situatie is anders en de polisvoorwaarden zijn vaak ingewikkeld. De kennis, kunde en ervaring van een professionele adviseur (tussenpersoon) is heel behulpzaam.

Tip 2. Kwaliteit verzekeraar

Zorg ervoor dat de verzekeraar die je kiest goede dienstverlening levert. Check op keurmerken, reviews of gebruik een tussenpersoon.

Tip 3. Zorgverzekering

De basisverzekering is verplicht. Naast de keuzes over de hoogte van je eigen risico en aanvullende verzekeringen, is het belangrijk na te denken over de keuze tussen een restitutie- of naturapolis. Dit wordt vaak vergeten! 

Bij een naturapolis maakt de zorgverzekeraar afspraken met bepaalde zorgverleners en alleen bij deze zorgverleners krijg je de volledige vergoeding zoals deze geldt voor jouw verzekering. Als je naar een ander ziekenhuis of andere arts gaat, krijg je maar een gedeelte vergoed (meestal 50 tot 80%). Bij een resitutiepolis krijg je altijd de volledige vergoeding.

Een naturapolis is vaak goedkoper dan een resitutiepolis. Indien je wil kiezen voor een naturapolis (met lagere premie) is belangrijk goed na te gaan met welke zorgverleners de zorgverzekeraar afspraken heeft. Overweeg of de lagere premie opweegt tegen het verlies van de vrije zorgkeuze.

Tip 4. Inboedelverzekering (inclusief brandverzekering)

Tegenwoordig zit een brandverzekering meestal inbegrepen in een inboedelverzekering. Je bent dan verzekerd voor schade aan de huisraad van je woning onder andere door brand, storm of inbraak.

Allereerst is de dekking heel belangrijk. Oftewel: in welke situaties ben jij verzekerd. Dit staat in de voorwaarden. Maar check ook de verzekerde som, voor welk bedrag ben jij verzekerd. Je moet de nieuwwaarde van je inboedel vaststellen en bij voorkeur vastleggen in een inboedellijst. Je wil de waarde niet te hoog inschatten (want: een te hoge premie) maar ook zeker niet te laag (want: dan ben je onderverzekerd). Soms is een maximaal bedrag verzekerd. Belangrijk is ook nog om te letten op de hoogte van het eigen risico.

Check regelmatig of je spullen en huis nog goed verzekerd zijn! Is de verzekerde som nog up to date?

Overstappen van verzekeraar kan soms veel geld besparen!

Tip 5. Opstalverzekering

Als jij een koophuis hebt, wil je ook een opstalverzekering afsluiten (vaak stelt de hypotheekverstrekker dit verplicht). Deze verzekering dekt schade aan je huis zelf (het gebouw) onder andere door brand. Let ook hier op de dekking, de verzekerde som en het eigen risico.

In een appartementencomplex regelt de Vereniging van Eigenaren (VVE) vaak een opstalverzekering.

Tip 6. Autoverzekering

Een WA-verzekering is verplicht. Afhankelijk van de waarde en leeftijd van je auto, wil je hem misschien aanvullend (WA+ of all risk) verzekeren. Ga voor jou persoonlijk na waarvoor jij wil kiezen.

Let hierbij dan ook weer op de dekking en hoogte van het eigen risico.

Tip 7. Aansprakelijkheidsverzekering

Naar mijn mening zou iedereen een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Simpel gezegd: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij toebrengt aan (spullen van) iemand anders.

Bijna alle Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Let vooral goed op het maximale bedrag dat verzekerd is. Gangbaar is tussen €1.000.000 en €2.500.000, afhankelijk van je persoonlijke situatie (onder andere je gezinssamenstelling).

Tip 8. Reisverzekering

Een reisverzekering zorgt ervoor dat je tijdens vakanties of weekendjes weg verzekerd bent tegen bijvoorbeeld diefstal van bagage en medische kosten. Ook is terugkeer naar Nederland in geval van ziekte of overlijden van een naast familielid vaak inbegrepen (repatriëring). Een reisverzekering geldt voor elk verblijf waar een overnachting aan vast zit, ook in Nederland!

Vooral medische kosten zijn belangrijk, aangezien deze erg hoog kunnen zijn. Je Nederlandse zorgverzekering dekt meestal alleen medische kosten buiten Nederland tot het bedrag dat gangbaar is in Nederland. Check wat jouw zorgverzekering dekt, zodat je niet dubbel bent verzekering.

Je hebt de keuze tussen een doorlopende of specifieke reisverzekering. Als je maar één keer per jaar weggaat kan een specifieke goedkoper zijn. Dan is het wel belangrijk om dit niet te vergeten! Ga je vaker, is een doorlopende al snel goedkoper.

Europa of werelddekking? Een Europadekking is vaak uitgebreider dan alleen Europa (soms zijn bijvoorbeeld Egypte en Turkije inbegrepen).

Let op: meestal mag je maximaal 6 weken aaneengesloten op vakantie gaan om verzekerd te zijn. Ga je langer op reis? Dan heb je een speciale verzekering nodig!

Ga je op wintersport of doe je aan andere gevaarlijke sporten zoals duiken? Hiervoor heb je een aanvullende dekking nodig.

Voor wat betreft je bagage: let op de dekking van je reisverzekering. Als je veel dure apparatuur zoals camera’s en laptops meeneemt wil je het verzekerde bedrag misschien verhogen.

Tip 9. Rechtsbijstandverzekering

Als je in een gerechtelijk geschil terecht komt, kunnen de kosten aardig oplopen. Je kunt ervoor kiezen je hiervoor te verzekeren. Een afweging die je kunt maken is: hoe makkelijk kan ik de kosten zelf opvangen, zeker aangezien de kosten van een rechtsbijstandsverzekering niet heel hoog zijn.

Denk er goed over na voor welke geschillen je wil verzekering (alleen ‘consumentengeschillen’ of ook arbeidsgeschillen) en tegen welke maximumvergoeding.

Let ook op de wachttijd die geldt na het afsluiten van je verzekering. Soms moet je een aantal maanden wachten voordat je recht hebt op juridische bijstand. Dit om te voorkomen dat je een rechtsbijstandverzekering aanvraagt als je het gevoel hebt dat er een geschil gaat ontstaan.

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Bastian & Visser Advieskantoor. Samen proberen wij meer bewustzijn te creëren voor het belang van persoonlijke advisering op het gebied van financiële diensten, hypotheken en verzekeringen.

This Post Has 2 Comments

  1. Helaas echt goed advies zonder persoonlijk belang is zeldzaam. Mijn advies zorg dat je het zelf snap en verzeker je als je je ingelezen hebt scherp en zonder franje.

    1. Het is zeker moeilijk om goed persoonlijk advies te vinden, vandaar ben ik een samenwerking aangegaan met Bastian & Visser. Ik weet dat zij goed en persoonlijk advies leveren. Goed inlezen in heel veel kleine lettertjes is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd (veel mensen hebben er gewoonweg geen zin in)!

      Als dat voor jou wel het geval is, kan ik me voorstellen dat dat de beste optie is voor jou!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu