Aankopen bij DEGIRO: een 5-stappenplan

DEGIRO aankopen stap voor stap

Mijn aandelen (ETFs) koop ik aan bij het beleggingsplatform DEGIRO. Ik gebruik dit platform omdat er geen (jaarlijkse) beheerskosten in rekening worden gebracht én de ETF van mijn voorkeur in de zogenaamde kernselectie zit. Dit houdt in dat ik hem eens per maand kan aan- of verkopen zonder transactiekosten.

De website van DEGIRO kan in eerste instantie ingewikkeld overkomen, daarom in deze blog een 5-stappenplan voor het aankopen van een ETF bij DEGIRO, mét screenshots.

Stap 1: inloggen

Allereerst ga je naar de website van DEGIRO en log je in op jouw account.

Heb je nog geen account? Open dan een DEGIRO account via deze link en krijg t/m 27 februari 2020 €1.000 gratis transactietegoed.

DEGIRO inloggen
Inlogscherm

Stap 2: de ETF naar keuze opzoeken

Welke ETF wil jij aankopen? Als je dit al weet zoek je hem op (via de zoekbalk linksboven) of, als je hem al eerder hebt aangekocht, in je portefeuille. Eventueel kun je jouw favoriete ETF(s) opslaan in Favorieten.

Weet je nog niet welke ETF jij wil aankopen? Lees dan hier mijn 4-stappenplan om de juiste ETF te kiezen.

DEGIRO zoekscherm
Zoekbalk

Stap 3: order plaatsen

Als je op de pagina van de ETF naar jouw keuze zit, zie je rechtsboven twee knoppen, een rode knop (verkoop) en een groene knop (koop). Aangezien wij iets willen aankopen, klik je op de groene koopknop.

De ETF naar keuze - rechtsboven vind je de koopknop

Order

Vervolgens komt er een scherm tevoorschijn (zie afbeelding hieronder) waar je kunt kiezen voor een bepaald soort ‘order’, je hebt de keuze uit de volgende twee orders:

 • limit order: je kiest een maximumprijs waartegen je de ETF wil kopen; je betaalt nooit meer dan jouw ingestelde limiet (maximumprijs)
 • market order: je wil zo snel mogelijk aankopen, waarbij de prijs niet van belang is. De prijs kan in dit geval ook tegenvallen.

Zelf kies ik altijd voor een limit order omdat ik geen risico wil lopen met betrekking de prijs die ik betaal voor de ETF.

DEGIRO limit order VWRL
Order plaatsen

Limietprijs

Als je kiest voor een limit order, moet je een limietprijs invullen. Deze kun je baseren op de laatprijs (zie ‘bied’ en ‘laat’ in de afbeelding hierboven).

De biedprijs is de prijs waarvoor iemand de ETF wil kopen en de laatprijs is de prijs waarvoor iemand hem wil verkopen.

Je hebt nu twee opties:

 • de laatprijs (of hoger) bieden: je bent er in principe zeker van dat je de ETF meteen aankoopt
 • lager dan de laatprijs bieden en hopen dat de prijs nog zakt

Als je een beleggingsstrategie hebt waarbij je eens per maand wil aankopen en verder niet naar je beleggingen om wil kijken, kun je misschien beter de laatprijs bieden. Dan ben je er zeker van dat je de ETF kunt aankopen en hoef je er verder niet meer naar om te kijken.

Hoeveelheid

Je kiest hoeveel ETFs je wil kopen en daar komt dan automatisch een totaalbedrag uit.

Dagorder of doorlopende order

De laatste stap vóór het plaatsen van een order is de keuze of je een dagorder of doorlopende order wil plaatsen.

Bij een dagorder is het ‘bod’ alleen geldig voor die dag. Wordt jouw prijs die dag niet gehaald, verdwijnt de order. Bij een doorlopende order blijft hij altijd staan.

Je kunt niet oneindig orders plaatsen, je moet voldoende vrije ruimte hebt. Let ook op met meerdere transacties per maand, dat moet je eventueel transactiekosten betalen, zelfs als de ETF in de kernselectie zit.

Stap 4: overzicht en bevestig order

Als je op ‘plaats order’ klikt, krijg je een overzicht van je order. Kijk of alles klopt.

Stap 5: overzicht orders

Je kunt nu in het menu naar Overzicht -> Orders gaan. Daar zie je al jouw openstaande orders. Als je de laatprijs hebt geboden en de ETF meteen wordt aangekocht, kun je de transactie terugvinden onder Overzicht -> Transacties. Ook zie je de ETF dan terug in je portefeuille.

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

This Post Has 2 Comments

 1. Dank voor de uitleg met plaatjes! Ik wil zelf deze maand gaan beginnen met beleggen en wilde graag een verhouding van 80-20 aanhouden aandelen vs obligaties. Nu vraag ik me alleen af hoe ik dit precies aan kan houden als de prijzen van de ETF’s zo verschillen. Stel dat ik bijv. begin met 300 euro per maand overmaken naar DEGIRO en hiermee beleggen dan is het onmogelijk om het geld op die manier te verdelen omdat je alleen gehele ETF’s kunt kopen. Heb jij tips voor mij hiervoor?

  1. Hi Juna, graag gedaan!

   Super goed dat je wil gaan starten met beleggen. Dat is inderdaad iets lastiger als je een platform gebruikt waarbij je zelf je ETFs gaat aankopen. In jouw geval, met 300 euro per maand, zou je bijvoorbeeld elke maand 2 VWRL’s kunnen aankopen. Met de huidige prijs (ongeveer 86 euro) zou dat betekenen dat je elke 2 maanden een DBZB (obligatie ETF) kunt aankopen tegen de huidige prijs van ongeveer 237 euro.

   Aan het einde van het jaar heb je dan 24 VWRL’s en 6 DBZB = 80%/20%. Dit is maar een voorbeeld, ik weet natuurlijk niet wat jouw plannen zijn.

   Aan het einde van het jaar kun je ‘herbalanceren’. Je bekijkt hoe je portefeuille eruit ziet en maakt correcties, indien nodig. Dan koop je in die maand bijvoorbeeld alleen obligaties of alleen aandelen om zo het gewenste percentage te bereiken.

   Hopelijk is het zo duidelijk!

   P.S. bij DEGIRO betaal je transactiekosten als je DBZB aankoopt. In deze blog lees je meer over een beleggingsplatform waarbij je daarvoor geen transactiekosten betaalt (link).

Laat hier je reactie achter!

Close Menu