Auto kopen of leasen? Deel 2: ondernemers

IMG_20180705_075640

Vorige week publiceerde ik deel 1 van mijn blog over auto’s: Auto kopen of leasen? Deel 1: particulieren. Nu het vervolg voor ondernemers.

Ik zal in deze blog eerst ingaan op het aanmerken van de auto als ondernemers- of privévermogen (punt 1), dan op de belastinggevolgen van het houden in privé (punt 2) of op naam van de zaak (punt 3) en vervolgens op de gevolgen van leasen (punt 4). Uiteindelijk geef ik tips voor het maken van de beste keuze (punt 5)!

1. Ondernemers- of privévermogen

Als ondernemer kun je kiezen om je auto als ondernemersvermogen óf als privévermogen aan te merken. 

Ondernemersvermogen houdt in dat de auto op ‘naam van de zaak’ staat en bij privévermogen staat de auto op je eigen naam. In het eerste geval kun je de auto ook privé gebruiken (dan komt bijtelling om de hoek) en in het tweede geval kun je hem ook zakelijk gebruiken (daarvoor geldt dan een vaste vergoeding van €0,19 per kilometer). Ik ga daar hieronder uitgebreid op in!

De keuze om de auto tot het ondernemingsvermogen of privévermogen te rekenen maak je apart voor de inkomstenbelasting en voor de BTW. Je kunt ervoor kiezen je auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen aan te merken en voor de BTW als ondernemersvermogen of andersom. Het is verstandig in je administratie vast te leggen welke keuze je voor welke belasting maakt.

Let op dat voor de inkomstenbelasting je auto verplicht ondernemersvermogen is als je 500 kilometer of minder privé met die auto rijdt.

2. Privé

De belastinggevolgen van het in privé houden van je auto, die je zakelijke rijdt zijn als volgt:

 •  Inkomstenbelasting: je mag voor elke zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten in aanmerking nemen (voor de inkomstenbelasting is woon-werkverkeer zakelijk!). Dit bedrag is aftrekbaar van je winst, waardoor je belasting (over de winst) lager wordt. Naast de €0,19 per kilometer mag je géén kosten (zoals onderhoudskosten, benzinekosten of parkeerkosten) meer in aftrek brengen.
 •  BTW: de BTW op onderhoudskosten en gebruikskosten (zoals benzinekosten) is aftrekbaar, voor zover je de auto zakelijk gebruikt (zie voorbeeld hieronder). Die BTW kun je dus in de aangifte omzetbelasting meenemen. Je moet de brandstof dan wel betalen met een pas op naam van je bedrijf. De BTW die je betaalt bij de aanschaf van de auto is in het geval van privévermogen niet aftrekbaar. Voor de volledigheid: BTW en omzetbelasting betekenen hetzelfde. 

  Voorbeeld onderhoudskosten BTW
  Stel dat je €100 BTW betaalt op de factuur van een reparatie van je auto, is alleen het gedeelte aftrekbaar, waarvoor je je auto zakelijk gebruikt. Dus: als jij je auto 75% zakelijk en 25% privé rijdt (voor de BTW is woon-werkverkeer privé!), mag je slechts 75% van de kosten aftrekken in de aangifte omzetbelasting. Als je aan het einde van het jaar toch meer of minder privé hebt gereden (dus bijvoorbeeld 70%/30%), moet je voorbelasting (= de betaalde BTW) terugbetalen of krijg je meer terug. Aan het einde van het jaar zal het werkelijke percentage uit de rittenadministratie blijken en moet je dit corrigeren in de aangifte omzetbelasting over december.

  Rittenadministratie
  Zorg dat je een rittenadministratie bijhoudt om aan te tonen hoeveel zakelijke kilometers jij daadwerkelijk hebt gereden voor zowel de km-vergoeding in de inkomstenbelasting als het opvoeren van de kosten in de aangifte omzetbelasting. Maak een standaard Excel sheet en leg printjes in je auto. Het is altijd verstandig deze lijsten te digitaliseren voor het geval je auto gestolen wordt of er brand ontstaat (of je de lijst gewoon kwijtraakt).

  Hieronder zie je een voorbeeld van een speadsheet waarin je alle benodigde informatie kunt invullen. De spreadsheet kunt je downloaden in deze blog over de leaseauto van de werkgever.

  Je kunt ook gebruik maken van een ritregistratiesysteem. Dit is een geautomatiseerd systeem.

Voorbeeld sheet rittenadministratie

3. Op naam van de zaak

De belastinggevolgen van het zakelijk houden van je auto, zijn als volgt:

 •  Inkomstenbelasting:
  –    Bijtelling: indien je de auto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), moet je een percentage van de catalogusprijs van de auto bij je winst opstellen (= de bijtelling). Over deze bijtelling betaal je belasting. Zie hieronder (kopje ‘bijtelling’) meer uitleg over de bijtelling.
      Kostenaftrek: alle kosten die je maakt voor je auto zijn aftrekbaar (inclusief parkeerkosten, benzinekosten en motorrijtuigenbelasting). Deze aftrekpost verlaagt je winst waardoor je minder belasting betaalt. Ook kun je afschrijven op je auto. Dat houdt in dat je auto elk jaar minder waard wordt, en het ‘verlies’ dat je hierdoor lijdt, aftrekbaar is. Dus elk jaar mag je een waardevermindering meenemen. Er zijn voorwaarden gesteld aan de afschrijving (bijvoorbeeld de duur van de afschrijving).
 •  BTW: voor de BTW geldt hetzelfde als in privé; je kunt de BTW over de kosten aftrekken, naar rato van het zakelijke gebruikt (als je de auto 50% privé gebruikt (woon-werkverkeer is privé voor de BTW), mag je 50% van de BTW aftrekken). Als je de auto op naam van de zaak aankoopt, is de BTW over de aanschafprijs van je auto ook aftrekbaar (geldt niet indien je een eigen auto ‘overzet’ op naam van je onderneming). Voor de BTW is het dus eigenlijk altijd gunstiger om de auto als ondernemingsvermogen aan te merken.

Bijtelling 

Zoals hierboven omschreven, komt bijtelling om te hoek als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je auto op naam van de zaak. Als je 500 kilometer of minder per jaar privé rijdt, zal dit uit je rittenadministratie moeten blijken! Anders volgt alsnog bijtelling en een eventuele boete.

Berekening bijtelling
Je kunt vrij eenvoudig bereken wat de uiteindelijke kosten van de bijtelling voor jou zouden zijn (zie hieronder een rekenvoorbeeld). 

Neem de catalogusprijs van de auto en neem hiervan het percentage dat voor jou als bijtelling geldt. Het bijtellingspercentage geldt op basis van de datum waarop de auto op jouw naam is gesteld.

Vanaf 1 januari 2017 is het eenvoudig: 4% (100% elektrisch) of 22% (rest). Daarvóór zijn er veel wijzigingen geweest en gold voor de restcategorie 25%. Er bestonden in bepaalde jaren ook 21% en 15% bijtellingspercentages naast de 4% voor 100% elektrische auto’s. Check dus even welk percentage voor jouw auto geldt! 

Vervolgens neem je het hoogste inkomstenbelastingtarief dat jij betaalt. De inkomstenbelasting bestaat uit verschillende schijven tot maximaal 51,75%. Als jij in de hoogste schijf valt, betaal je 51,75% belasting over die bijtelling. 

Rekenvoorbeeld
Het bouwjaar van de auto maakt in deze berekening niet zoveel uit, aangezien de bijtelling over de catalogusprijs wordt berekend. Hooguit is de auto in de afgelopen jaren wat duurder geworden.

Voor deze berekening heb ik het inkomstenbelastingpercentage van 2018 gebruikt (51,95%)

4. Leasen

Bij leasen gelden voor een groot deel dezelfde belastinggevolgen als bij het kopen van een auto. Afhankelijk van het soort lease behoort de auto wel of niet tot je ondernemingsvermogen.

Operational lease
De bekendste vorm van het leasen van een auto is operational lease. Dit lijkt op huur waarbij je een maandelijks vast bedrag betaalt waar onderhoud, verzekeringen en belastingen bij in zijn begrepen. Je geeft de auto na het einde van de leasetermijn (doorgaans 4 tot 5 jaar) weer terug aan de leasemaatschappij. In dit geval hoort de auto tot je privévermogen (geen bedrijfsmiddel). Je mag dus naar de €0.19 per kilometer voor zakelijke kilometer géén andere kosten in aftrek brengen. Je mag in dit geval wel de BTW op de maandelijkse leasekosten aftrekken. Dus de BTW die de leasemaatschappij in rekening brengt, is aftrekbaar.

Financial lease
Bij financial lease geldt dat je zelf de risico’s met betrekking tot de onderhoudskosten loopt. Aan het einde van de financial leasetermijn (doorgaan 4 tot 5 jaar), wordt je tegen betaling van een restbedrag eigenaar van de auto. Het lijkt op het kopen van een auto met een lening. In dit geval wordt de auto wél ondernemersvermogen. Dus mag je alle kosten (inclusief het maandelijkse leasebedrag) aftrekken van de winst. Wel moet je een bijtelling nemen voor privégebruik, indien je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

5. De keuze

Een groot deel van de argumenten waarom je moet kiezen voor kopen of leasen komt overeen met de argumenten die gelden voor particulieren:

 •  Als je het geld beschikbaar hebt om de auto te kopen, is dat op maandelijkse basis goedkoper dan leasen. Heb je het geld niet, wil je het geld reserveren voor bepaalde investeringen in je bedrijf óf wil je in een gloednieuwe auto rijden, is leasen een betere optie.
 •  Bij operational lease weet je waar je aan toe bent, je loopt geen risico op onverwachte kosten, zoals hoge onderhoudskosten. Wil je zekerheid: ga voor operational lease.

  Specifiek voor ondernemers geldt:
 •  Rijdt je veel zakelijke kilometers (in verhouding tot privékilometers) kan het gunstig zijn de auto in privé te houden, aangezien je €0,19 per kilometer als kostenaftrek mee kunt nemen. Dit hangt in grote mate af van de kosten van de auto, aangezien €0,19 per kilometer voor duurdere auto’s veel te weinig is om de daadwerkelijke kosten te dekken. Het is dus verstandig de kosten van jouw auto uit te rekenen per kilometer. Is dit minder dan €0,19 kan het lonen je auto in privé te houden en de kosten te vergoeden. Zijn de kosten veel hoger (meestal bij duurdere/grotere auto’s), kun je de auto beter op naam van de zaak houden zodat je alle kosten kunt aftrekken.
 •  Bijtelling is duur: maak een bewuste keuze of dit het waard is. Bij oudere auto’s is het antwoord meestal ‘nee’ aangezien de bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde (de nieuwwaarde). Dan kun je hem beter in privé houden, tenzij de auto ouder dan 15 jaar is (dan wordt bijtelling gerekend over de dagwaarde).
 •  Bij operational lease blijft de auto privévermogen en gelden dezelfde overwegingen zoals die voor een particulier gelden (zie hierboven en mijn vorige blog).
 •  Financial lease is een soort van lening. Als je geen auto kunt/wil kopen en perse een auto op naam van de zaak wilt rijden is dit de beste optie. Dit kan vooral voordelig zijn bij een duurdere auto (de prijs per kilometer is veel hoger dan € 0,19) die je ook veel privé gebruikt.

Ondernemer?

Let altijd goed op of je wel daadwerkelijk ondernemer bent! Dit is vooral belangrijk voor ZZP’ers. Lees hierover meer in deze blog.

Samenvatting

Laat hier je reactie achter!

Close Menu