(Lease)auto als privé- of ondernemersvermogen

Auto kopen of leasen ondernemers

Als ondernemer heb jij de keuze: aanmerken van je auto als ondernemers- óf privévermogen. 

Hieronder behandel ik de belastinggevolgen van allebei de opties én ik ga specifiek in op het leasen van een auto voor je ondernemer. Wat is nu de beste keuze? 

1. Ondernemers- of privévermogen

Als ondernemer kun je kiezen om je auto als ondernemersvermogen óf als privévermogen aan te merken. 

Ondernemersvermogen houdt in dat de auto op ‘naam van de zaak’ staat en bij privévermogen staat de auto op je eigen naam. In het eerste geval kun je de auto ook privé gebruiken (dan komt bijtelling om de hoek) en in het tweede geval kun je hem ook zakelijk gebruiken (daarvoor geldt dan een vaste vergoeding van €0,19 per kilometer). Ik ga daar hieronder uitgebreid op in!

De keuze om de auto tot het ondernemingsvermogen of privévermogen te rekenen maak je apart voor de inkomstenbelasting en voor de btw. Je kunt ervoor kiezen je auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen aan te merken en voor de btw als ondernemersvermogen of andersom. Het is verstandig in je administratie vast te leggen welke keuze je voor welke belasting maakt.

Let op dat voor de inkomstenbelasting je auto verplicht ondernemersvermogen is als je 500 kilometer of minder privé met die auto rijdt.

2. Gevolgen privé houden en zakelijk rijden

De belastinggevolgen van het in privé houden van je auto, die je zakelijke rijdt zijn als volgt:

 • Inkomstenbelasting: je mag voor elke zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten in aanmerking nemen (voor de inkomstenbelasting is woon-werkverkeer zakelijk!). Dit bedrag is aftrekbaar van je winst, waardoor je belasting (over de winst) lager wordt. Naast de €0,19 per kilometer mag je géén kosten (zoals onderhoudskosten, benzinekosten of parkeerkosten) meer in aftrek brengen.
 • Btw: de btw op onderhoudskosten en gebruikskosten (zoals benzinekosten) is aftrekbaar, voor zover je de auto zakelijk gebruikt (zie voorbeeld hieronder). Die btw kun je dus in de aangifte omzetbelasting meenemen. Je moet de brandstof dan wel betalen met een pas op naam van je bedrijf. De btw die je betaalt bij de aanschaf van de auto is in het geval van privévermogen niet aftrekbaar. Voor de volledigheid: btw en omzetbelasting betekenen hetzelfde. 

Voorbeeld onderhoudskosten btw

Stel dat je €100 btw betaalt op de factuur van een reparatie van je auto, is alleen het gedeelte aftrekbaar, waarvoor je je auto zakelijk gebruikt. 

Dus: als jij je auto 75% zakelijk en 25% privé rijdt (voor de btw is woon-werkverkeer privé!), mag je slechts 75% van de kosten aftrekken in de aangifte omzetbelasting. Als je aan het einde van het jaar toch meer of minder privé hebt gereden (dus bijvoorbeeld 70%/30%), moet je voorbelasting (= de betaalde btw) terugbetalen of krijg je meer terug. 

Aan het einde van het jaar zal het werkelijke percentage uit de rittenadministratie blijken en moet je dit corrigeren in de aangifte omzetbelasting over december. Houd jij geen rittenadministratie bij? Dan moet je een wettelijk bepaalde correctie doorvoeren.

Rittenadministratie

Zorg dat je een rittenadministratie bijhoudt om aan te tonen hoeveel zakelijke kilometers jij daadwerkelijk hebt gereden voor zowel de km-vergoeding in de inkomstenbelasting als het opvoeren van de kosten in de aangifte omzetbelasting. 

Maak een standaard Excel sheet en leg printjes in je auto. Het is altijd verstandig deze lijsten te digitaliseren voor het geval je auto gestolen wordt of er brand ontstaat (of je de lijst gewoon kwijtraakt).

Een spreadsheet voor de rittenadministratie kunt je downloaden in deze blog.

Je kunt ook gebruik maken van een ritregistratiesysteem. Dit is een geautomatiseerd systeem.

3. Gevolgen auto op naam van de zaak 

De belastinggevolgen van het zakelijk houden van je auto, zijn als volgt:

 • Inkomstenbelasting:
  –    Bijtelling: indien je de auto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), moet je een percentage van de catalogusprijs van de auto bij je winst opstellen (= de bijtelling). Over deze bijtelling betaal je belasting. 
  –    Kostenaftrek: alle kosten die je maakt voor je auto zijn aftrekbaar (inclusief parkeerkosten, benzinekosten en motorrijtuigenbelasting, exclusief boetes). Deze aftrekpost verlaagt je winst waardoor je minder belasting betaalt. Ook mag/moet je afschrijven op je auto. Dat houdt in dat je auto elk jaar minder waard wordt, en het ‘verlies’ dat je hierdoor lijdt, aftrekbaar is. Je kunt de aanschafprijs niet ineens in aftrek brengen. Er zijn voorwaarden gesteld aan de afschrijving (bijvoorbeeld de duur van de afschrijving).
 • Btw: voor de btw geldt hetzelfde als in privé; je kunt de btw over de kosten aftrekken, naar rato van het zakelijke gebruikt (als je de auto 50% privé gebruikt (woon-werkverkeer is privé voor de btw), mag je 50% van de btw aftrekken). Als je de auto op naam van de zaak aankoopt, is de btw over de aanschafprijs van je auto ook aftrekbaar (geldt niet indien je een eigen auto ‘overzet’ op naam van je onderneming). Voor de btw is het dus eigenlijk altijd gunstiger om de auto als ondernemingsvermogen aan te merken.

4. Leasen

Afhankelijk van het soort lease behoort de auto wel of niet tot je ondernemingsvermogen.

Operational lease

De bekendste vorm van het leasen van een auto is operational lease. Dit lijkt op huur waarbij je een maandelijks vast bedrag betaalt waar onderhoud, verzekeringen en belastingen bij in zijn begrepen (full operational lease). Je geeft de auto na het einde van de leasetermijn (doorgaans 4 tot 5 jaar) weer terug aan de leasemaatschappij. 

In dit geval hoort de auto verplicht tot je privévermogen (het is geen bedrijfsmiddel en komt niet op de balans van je onderneming). Hierdoor mag je niet afschrijven (de aanschafprijs is niet aftrekbaar van je winst) en geen recht hebt op investeringsaftrek. 

Nog steeds geldt dat je voor de overige inkomstenbelastinggevolgen kiest tussen privé of zakelijk leasen. Als je onderneming de leaseovereenkomst sluit, zijn de regels voor zakelijk bezit van toepassing (zie onder 3 hierboven). Dus: de maandelijkse leasebedragen zijn aftrekbaar van de winst, net zoals gebruikerskosten (o.a. benzine). Als je ook privé rijdt, moet je de bijtellingsregels toepassen. 

Kies je voor privé? Dan is €0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekbaar (zie punt 2 hierboven).

Op de maandelijkse leasekosten wordt btw in rekening gebracht, dit is aftrekbaar voor de btw (let op; alleen voor het zakelijke gedeelte, zie het voorbeeld hierboven onder 2. privévermogen – btw).

Financial lease

Bij financial lease geldt dat je zelf de risico’s met betrekking tot de onderhoudskosten loopt. Aan het einde van de financial leasetermijn (doorgaan 4 tot 5 jaar), wordt je tegen betaling van een restbedrag eigenaar van de auto. Het lijkt op het kopen van een auto met een lening. 

In dit geval wordt de auto wél ondernemersvermogen en verschijnt dus op je balans. Je mag/moet afschrijven en eventueel investeringsaftrek nemen. Aan de andere kant staat er een ‘schuld’ op je balans. Ook hier kies je voor de overige inkomstenbelastinggevolgen voor zakelijk of privé (zie hierboven onder operational lease).

Bij de start van de lease, wordt btw in rekening gebracht over de gehele leasesom (dus niet over de maandelijkse leasebedragen). Deze btw is aftrekbaar. 

5. De keuzes

Een groot deel van de argumenten waarom je moet kiezen voor kopen of leasen komt overeen met de argumenten die gelden voor particulieren:

 • Als je het geld beschikbaar hebt om de auto te kopen, is dat op maandelijkse basis goedkoper dan leasen. Heb je het geld niet, wil je het geld reserveren voor bepaalde investeringen in je bedrijf óf wil je in een gloednieuwe auto rijden, is leasen een betere optie.
 • Bij operational lease weet je waar je aan toe bent, je loopt geen risico op onverwachte kosten, zoals hoge onderhoudskosten. Wil je zekerheid: ga voor full operational lease.

  Specifiek voor ondernemers geldt:

 • Rijdt je veel zakelijke kilometers (in verhouding tot privékilometers) kan het gunstig zijn de auto in privé te houden, aangezien je €0,19 per kilometer als kostenaftrek mee kunt nemen. Dit hangt in grote mate af van de kosten van de auto, aangezien €0,19 per kilometer voor duurdere auto’s veel te weinig is om de daadwerkelijke kosten te dekken. Het is dus verstandig de kosten van jouw auto uit te rekenen per kilometer. Is dit minder dan €0,19 kan het lonen je auto in privé te houden en de kosten te vergoeden. Zijn de kosten veel hoger (meestal bij duurdere/grotere auto’s), kun je de auto beter op naam van de zaak houden zodat je alle kosten kunt aftrekken.
 • Bijtelling is duur: maak een bewuste keuze of dit het waard is. Bij oudere auto’s is het antwoord meestal ‘nee’ aangezien de bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde (de nieuwwaarde). Dan kun je hem beter in privé houden, tenzij de auto ouder dan 15 jaar is (bij youngtimers wordt bijtelling gerekend over de dagwaarde).
 • Financial lease is een soort van lening. Als je geen auto kunt/wil kopen en perse een auto op naam van de zaak wilt rijden is dit de beste optie. Dit kan vooral voordelig zijn bij een duurdere auto (de prijs per kilometer is veel hoger dan € 0,19) die je ook veel privé gebruikt.

Ondernemer?

Let altijd goed op of je wel daadwerkelijk ondernemer bent

Samenvatting

auto prive of zakelijk gevolgen IB btw

This Post Has 3 Comments

 1. Hi Elle, leuk om je blog je blog te volgen! Zijn er nog voordelen bij het aanschaffen van een elektrische auto als zzp-er?

  1. Hallo Edo, Dank je! Leuk om te horen.

   Daar kunnen zeker voordelen aan zitten. Als je de auto op naam van de zaak aanschaft, kun je hem onder voorwaarden privé rijden tegen 4% bijtelling tot een waarde van 50.000 euro. De aanschafkosten moet je jaarlijks afschrijven, maar voor elektrische auto’s gelden speciale regels waarbij je een groot deel willekeurig mag afschrijven (Vamil). Soms kun je milieu investeringsaftrek claimen (MIA), dit is een groot voordeel. Als laatste is ook de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s lager.

   Het ‘nadeel’ is dat de aanschafkosten van een elektrische auto erg hoog zijn dus je moet er wel voldoende geld voor hebben en je hebt natuurlijk een laadpaal nodig. Voor de BTW gelden overigens dezelfde regels als voor normale auto’s.

   Hopelijk heb je er iets aan!

   1. Dank je! Ik ga me in de Vamil en MIA verdiepen.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu