Basisinkomen: de voor- en nadelen

Basisinkomen back to basics hike welcome flat hut

Een paar dagen geleden las ik in het nieuws dat steeds minder mensen tegen het basisinkomen zijn. Er zouden nu evenveel voor- en tegenstanders zijn (50/50). Uit de poll die ik hield in mijn Instagram stories kwam zelfs een resultaat van 65% voorstanders!

Het basisinkomen: wat is het, hoe zouden we het betalen en wat zijn de voor- en nadelen? Lees het hieronder!

Wat is een basisinkomen?

Een basisinkomen is een gegarandeerd inkomen voor iedereen. Het lijkt op een bijstandsuitkering, maar daaraan zijn voorwaarden verbonden (zoals sollicitatieplicht of een maximaal vermogen).

Aan een basisinkomen zijn geen voorwaarden verbonden en je mag ermee doen wat je wil. Iedereen krijgt het.

Hoe wordt dit betaald?

Het idee is dat als het basisinkomen wordt ingevoerd (bijna) alle uitkeringen en aftrekposten (inclusief heffingskortingen) zouden kunnen worden afgeschaft. Dit bespaart veel kosten en de overheid zou een stuk kleiner kunnen worden.

Op de lange termijn zouden mensen minder gezondheidszorg nodig hebben en de criminaliteit lager worden, ook dit zorgt voor lagere kosten. 

Daarnaast moet er meer belastinggeld binnenkomen. Dit zou kunnen door het invoeren van een CO2-belasting en/of het verhogen van de inkomstenbelasting voor hogere inkomens.

Ideeën voor het basisinkomen in Nederland

De Vereniging Basisinkomen heeft onder andere het volgende scenario geschetst. Iedere volwassene zou €600 per maand moeten krijgen, daarbovenop €600 per huishouden en €300 per kind (in totaal € 1.200 per maand voor een eenpersoonshuishouden, €1.800 per maand voor een tweepersoonshuishouden, €2.100 per maand voor een samenwonend stel met één kind).

Om dit te betalen moet de inkomstenbelasting voor hogere inkomens sterk worden verhoogd (tot 72%) en moeten overheidsinstanties sterk worden verkleind.

Nibud heeft bevestigd dat het plan van de Vereniging Basisinkomen in Nederland financieel mogelijk zou moeten zijn (maar hierbij is geen rekening gehouden met het feit dat mensen eventueel minder gaan werken).

Nadelen basisinkomen

We kunnen voor het basisinkomen nog niet helemaal spreken over voor- en nadelen, aangezien het nog niet is ingevoerd. Alle voor- en nadelen zijn op basis van resultaten van experimenten (in andere landen) of wat mensen (onderzoekers) denken wat er zal gebeuren.

De tegenstanders:

 • Hoge kosten (onbetaalbaar)
 • Mensen zouden minder gaan werken, dan zijn er minder belastinginkomsten (en de welvaart verminderd)
 • Het zou nog steeds ongelijkheid creëren, want mensen komen uit verschillende situaties (bijvoorbeeld duurdere en goedkopere regio’s of gehandicapten)

Het favoriete boek van de tegenstanders van een basisinkomen? Revolutie door schuld van Rein de Vries.

Voordelen basisinkomen

De voorstanders:

 • Het zou zorgen voor meer gelijkheid, minder armoede, lagere gezondheidskosten en minder criminaliteit
 • Het zou vooral de koopkracht van lage en middeninkomens erg verbeteren
 • Mensen zouden gelukkig worden, omdat ze zelf kunnen kiezen (en ze gaan niet per definitie stoppen met werken omdat ze een interne motivatie hebben)

Het favoriete boek van de voorstanders van het basisinkomen? Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman.

Ben jij voor of tegen?

En waarom? Laat het hieronder weten in de comments!

Bestel jij iets via bovenstaande links van Bol.com, dan krijg ik daarvoor een klein bedrag. Daarmee help je mij (en mijn blog!) enorm.

This Post Has 19 Comments

 1. Ik alleenstaande chronisch ziek ..kan er niet bij werken nu krijg ik met toeslag 1273 ..dus dan zonder toeslagen 1200?ik heb al 850 euro vaste lasten!!! Het valt me op dat er nergens word gepraat over de chronisch zieken bij welk forum dan ook betreft Basisinkomen!!

  1. Dank voor je reactie en wat vervelend om te horen.

   Dit is wat ik bedoel (bij nadelen) met dat mensen uit verschillende situaties komen. Voor sommige mensen (bijvoorbeeld zieken en gehandicapten) zal dit bedrag onvoldoende zijn en moeten er eventueel alsnog bijzondere regels komen. In deze blog wordt daar ook duidelijk aandacht aan besteedt!

 2. Ik ben voor . Minder stress dus gezonder leven minder zorg nodig. Minder werkende lijkt me niet want ooit las ik dat je je salaris mocht houden je wordt niet gekort dus dat motiveert lijkt me. In de toekomst is er toch te weinig banen beschikbaar door dat alles geautomaatiseert wordt.

  1. Dank voor het delen van je visie! Ben benieuwd of de automatisering dit inderdaad gaat brengen, aangezien men dit ook dacht bij de komst van de computer!

 3. Ik ben voor een basisinkomen. Ik wil zeker niet oordelen over chronisch zieken, heb zelf genoeg meegemaakt, er zijn zoveel vormen, maar ook als chronisch zieke kun je altijd wel iets betekenen, misschien veel minder in tijd, of snelheid maar er komen juist ook wel geschikte banen vrij voor chronisch zieken. En dan is het toch juist fantastisch ook weer in de maatschappij mee te draaien. Want werken is toch van veel meer waarde dan alleen maar geld verdienen.

  1. Dank voor je reactie Marleen. Je hebt helemaal gelijk, werken is veel meer waard dan alleen geld verdienen. Daarom is het te hopen dat er altijd initiatieven blijven om dit te stimuleren.

 4. Ik ben er zeker voor! De mensen zullen gelukkiger leven minder stress minder ziekteverzuim minder criminaliteit …ik hou me aanbevolen voor een experiment.

  1. Dat zou leuk zijn, meedoen aan een experiment! Ik doe ook mee, voor mij zou het een mooi extraatje zijn maar mijn leven zou er (op dagelijkse basis) niet door veranderen. Bij jou?

 5. Ik ben voor. Maar als je het krijgt moet je minimaal toch arbeid gaan verrichten, betaald of onbetaaldvoor tenminste 24 uur.De mensen die echt niet in staat zijn om te werken moeten daar
  Andere financiele steun bij moeten krijgen. Maar wel strenger gaan keuren op gezondheid

  1. Hi Geert, dank voor je visie. Dan is het dus niet echt onvoorwaardelijk begrijp ik? En kunnen we dan nog veel kosten besparen aangezien er nog een grote controle etc. moet zijn?

 6. Zeker voor denk ook dat meer mensen dan gelukkiger zullen zijn. En daarnaast werken is natuurlijk persoonlijk. Ik zou mijn werk niet opgeven.

  1. Leuk om te horen dat je gewoon zou blijven werken, dat is natuurlijk waar de overheid ook op hoopt! Zou jij dan gelukkiger zijn met dit extra geld?

 7. Voor voor hoor:)

 8. Alleenstaanden hebben nu 1375 pm en redden het amper. Met 1200 euro kun je echt niet rond komen als de huur al 700 pm is. Ben je chronisch ziek kom je vet in de min en bijverdienen is niet mogelijk. Degene die nu partime werken blijven lekker thuis. Voor rijke 2 verdieners is het zakgeld.

  1. Hoe is die 1375 samengesteld? Bijstand + toeslagen? Daar staat geen arbeid tegenover? Ik werk 32 uur per week en verdien iets minder dan dat bedrag, ik zou als parttimer NIET lekker thuis blijven, zoals jij stelt, ik zou blijven werken, en een rijker leven kunnen leiden, en dan bedoel ik rijker in de zin van minder druk, minder zorgen, daardoor gezonder, dus minder zorgkosten. Ik denk aan de kinderen die nu in armere gezinnen opgroeien,en hoop dat zij het door zo’n basis inkomen beter zouden krijgen, omdat de ouders geld beschikbaar hebben voor gezonder eten, en de thuis-situatie voor ze verbetert.

  2. Dank voor het delen van je visie. Goed om het ook van die kant te bekijken. In het huidige plan van de Vereniging Basisinkomen zouden rijke tweeverdieners er waarschijnlijk niet op voorruit gaan, omdat het belastingtarief naar 72% zou moeten om dit te kunnen betalen. Het idee is dat vooral de lage en middeninkomens er op voorruit gaan. Jij bent dus tegen?

 9. Yes ben voor een basis inkomen dat is beter voor iedereen dus kom maar op zou ik zeggen

 10. Ik ben voor, en dan vooral omdat het er denk ik ook voor zorgt dat er veel minder bullshitbanen zijn, en slechte werkgevers. De drempel om weg te gaan op een plek waar je niet gelukkig bent is veel lager als er een basisinkomen is.

  1. Leuk om je mening te horen Audrey! Dat zou zeker een groter gevoel van vrijheid geven.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu