Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), heb jij hem nodig?

AVB bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Sommige verzekeringen zijn als ondernemer ontzettend belangrijk, omdat ze grote (financiële) risico’s afdekken. Anders zou je door de ontstane kosten failliet kunnen gaan. Dit geldt onder andere voor de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

Mijn contactpersoon bij Bastian & Visser Financiële Diensten, Peter Bastian, heeft ruim 25 jaar ervaring met ondernemersverzekeringen. Hij gaf meteen aan dat de AVB een verzekering is die heel vaak wordt vergeten door ondernemers, met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat jij zeker weet of jij deze verzekering nodig hebt!

In mijn lijst ‘Ondernemersverzekeringen: welke heb je écht nodig?‘ stond deze zelfs op nummer 1! Tijd om daar in deze blog meer aandacht aan te besteden.

Wat is een AVB?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is de zakelijke variant van de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De particuliere variant dekt namelijk geen schade veroorzaakt tijdens de uitoefening van je bedrijf.

De AVB dekt schade aan spullen en personen per ongeluk veroorzaakt door jou als ondernemer of een van jouw werknemers tijdens het werk. Daarnaast moet er sprake zijn van wettelijke aansprakelijkheid, dit houdt in dat jij op grond van de wet aansprakelijk bent gesteld voor deze schade. Het kan overigens ook gaan om schade die werknemers (per ongeluk) aan elkaar toebrengen.

Bijvoorbeeld

  • je heb een restaurant en je gooit per ongeluk een glas rode wijn over het witte (dure) overhemd van je gast
  • je bent schilder en knoeit een paar druppels verf op een dure vaas van je klant
  • je bent koerier en bij het afleveren van een pakket stoot je een schilderij van de muur
  • je werknemer heeft een ongeluk tijdens werktijd

Let op: er zijn altijd bepaalde zaken uitgezonderd, lees de voorwaarden dus goed!

Voor ZZP’ers wordt de AVB ook wel ‘aansprakelijkheidsverzekering ZZP’ genoemd.

De BAV, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, is niet hetzelfde als de AVB. Lees daarover meer in deze blog.

Verplichting

De AVB is niet wettelijk verplicht, maar opdrachtgevers stellen het wel soms als voorwaarde voordat ze jou de opdracht geven. Daarnaast eisen sommige brancheorganisaties het voor een lidmaatschap.

Kosten

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, is een AVB beschikbaar vanaf €150 per jaar (€12,50 per maand).

Wat is verzekerd?

Op hoofdlijnen: het gaat om schade, aangebracht per ongeluk en tijdens de werkzaamheden voor je bedrijf, waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent.

Het moet gaan om een ongeluk, dus niet als jij als ondernemer ondeugdelijk werk aflevert. Wat bij ondeugdelijk werk wel is verzekerd, is de gevolgschade (de herstelschade).

Voorbeeld gevolgschade

Als loodgieter installeer jij een boiler en de slang blijkt een defect te hebben. Hierdoor loopt de hele verdieping van de woning onder water en de houten vloer is onherstelbaar beschadigd. Het vernieuwen van de slang zelf is niet verzekerd, maar de gevolgschade (de reparatie van de houten vloer) wel.

De specifieke voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend. Daarom is persoonlijk advies een aanrader.

Wanneer nodig?

De AVB is vooral nodig als jij (of je werknemers) regelmatig buiten je werkplek werkt, maar ook als je heel vaak met mensen werkt, denk aan een kapper, schilder of restaurant.

Denk er vooral over na hoe vaak jij in situaties verkeerd dat je schade zou kunnen aanbrengen aan spullen van je opdrachtgever of aan mensen.

Aandachtspunten bij afsluiten

  • het kan helpen een adviseur in de arm te nemen die ervaring heeft in jouw beroep of branche zodat hij of zij de juiste vragen stelt en weet wat belangrijk is voor jou. Vervolgens kan de adviseur verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken om te zien welke het beste bij jou past.
  • geef duidelijk al je bedrijfsactiviteiten aan, je reguliere en regelmatige activiteiten. Hier baseert de verzekeraar de verzekering op. Vergeet niet aan te geven als je personeel inhuurt.
  • verzekerd bedrag: beslis welk bedrag je wil verzekeren, vaak tussen €1.000.000 en €2.500.000. Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe hoger de premie.
  • eigen risico: er is een verplicht eigen risico. Eventueel kun je dit verhogen om je premie te verlagen.

Heb jij een AVB? Waarom wel? Waarom niet?

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Bastian & Visser Advieskantoor. Samen proberen wij meer bewustzijn te creëren voor het belang van persoonlijke advisering op het gebied van financiële diensten, hypotheken en verzekeringen.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu