Belasting terugkrijgen via middeling

Middeling belastingteruggave

Heb je weleens gehoord van middeling in de inkomstenbelasting?

Hieronder lees je hoe deze regeling kan zorgen voor een belastingteruggave (en wat de voorwaarden zijn)!

Voor wie is middeling?

Middeling is een regeling die interessant kan zijn voor mensen die in de afgelopen 8 jaar een sterk wisselend inkomen hebben gehad.

Bijvoorbeeld: je bent gestart of gestopt met werken, hebt onbetaald verlof of een sabbatical genomen, ben minder of meer gaan werken of bent een (startende) ondernemer met een wisselend inkomen.

Wat is middeling?

Middeling houdt in dat je inkomsten in box 1 (werk en woning) van 3 jaren bij elkaar op mag tellen en evenredig mag uitsmeren over 3 jaren.

Stel dat je in jaar 1 €1.000 aan belastbare inkomsten had en vervolgens in jaar 2 en 3 €40.000, dan mag je deze inkomsten allemaal bij elkaar optellen (= €81.000) en delen door 3.  Dit is €27.000 per jaar.

Het voordeel?

Je komt in een lagere belastingschijf terecht. Normaal gesproken zou in jaar 2 en 3 een deel van je inkomsten belast worden tegen een hoger belastingtarief. Nu ‘verschuift’ een deel van het inkomen naar een lager tarief.

Denk aan het voorbeeld met de emmers uit deze blog!

Hoeveel het voordeel precies is, hangt af van de jaren (aangezien de belastingtarieven zijn gewijzigd). 

Voorwaarden

Middeling kent één hele belangrijke voorwaarde:

 • een drempel van €545: alleen de belastingteruggave boven €545 krijg je terug (bedrag van 2019).

De andere voorwaarden zijn:

 • middeling geldt alleen voor box 1
 • de 3 jaren waarover je wil middelen moeten aaneengesloten zijn (het ‘middelingstijdvak’)
 • mag geen gedeelte van een jaar zijn
 • je hebt belasting betaalt in Nederland tijdens deze periode
 • geen overlap tussen de middelingstijdvakken (jaren mogen maar één keer ‘gebruikt’ worden)
 • je doet een verzoek binnen 3 jaar nadat de laatste definitieve aanslag is opgelegd. De belastingdienst neemt soms lang de tijd om een definitieve aanslag op te leggen dus check de data op mijnbelastingdienst.nl
 • negatief inkomen telt als €0

Formulier

Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kun je het formulier downloaden, invullen en opsturen naar jouw belastingkantoor.

Rekenhulp

Wil jij berekenen of jij in jouw situatie recht hebt op een belastingteruggave door middeling? Op berekenhet.nl kun je dat doen! 

Heffingskortingen & toeslagen

Middeling heeft geen invloed op de heffingskortingen en toeslagen.

Heb jij weleens middeling toegepast? Of ben je er nu achter gekomen dat jij geld kunt terugkrijgen? Dat zou helemaal geweldig zijn om te horen!

This Post Has 4 Comments

 1. Hallo,
  Kleine aanvulling voor het artikel. Wellicht dat je een voorbeeld berekening kunt maken op berekenhet.nl en dan met name wat mensen moeten invullen van hun jaaropgave/of belastingaangifte. Vind ik nu te vaag. Wat moet je invullen bij inkomen? Je verzamelinkomen? Of het inkomen van je jaaropgave? En bij belasting? Is dat de belasting dat je na korting moet betalen o.i.d.? Zelfde geldt voor premie volksverzekeringen.

  1. Hi Linda,

   Dank voor je goede vragen!

   Je moet je belastingaanslagen als uitgangspunt nemen. Deze kun je terugvinden als je inlogt op Mijn Belastingdienst (onder inkomstenbelasting – correspondentie).

   Alle benodigde bedragen zijn te vinden op de tweede pagina van de belastingaanslag. Voor voor ‘Inkomen’ gebruik je het belastbaar inkomen (dit kan hetzelfde zijn als je verzamelinkomen of bedrag op je jaaropgave, maar kan ook afwijken afhankelijk van je persoonlijke situatie). Op je belastingaanslag is dit het bedrag meteen achter ‘Belastbaar inkomen uit werk en woning’ onder het kopje ‘Inkomstenbelasting box 1’.

   Voor ‘Belasting box1’ gebruik je het bedrag achter ‘Inkomstenbelasting box 1’ onder het kopje ‘Inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen’ (helemaal bovenaan) en voor ‘premie volksv.’ gebruik je het bedrag daar meteen daaronder (bij ‘premie volksverzekeringen’). Deze laatste twee bedragen zijn zonder de toepassing van de heffingskortingen.

   Als je op de website van berekenhet.nl op ‘zelf berekenen’ klikt, zie je ook een uitleg met plaatje waar je de benodigde bedragen precies kunt vinden!

   Hopelijk helpt dit (en kun je geld terugkrijgen)!

 2. Hi Elle,

  Betreft: 4% regel voor financiele onafhankelijkheid

  Vaak hebben wij een discussie aangaande het onderwerp financieel onafhankelijk zijn. Ik hou mij hier als sinds ik werk mee bezig, niet omdat ik werk niet leuk vind, het tegendeel, ik werk met veel plezier en heb altijd gezorgd dat ik een leuke baan had en nog steed heb. Sinds ik werk (1979) was mijn streven om een jaar salaris (netto) te sparen, ik noemde dit mijn zogenaamde oprotpotje. Dit was mijn manier om ofhankelijkheid tov mijn werkgever te creeeren. Nu vele jaren later vergelijk ik vaak berekeningen, jouw 4% regel sluit goed aan. Toch wil ik graag mijn berekening overleggen:

  Ik verwacht nodig te hebben 50.000 euro per jaar, geen rekening gehouden met eventueel pensioen/AOW, wordt dan een mooie meevaller.

  Bij een return on investment van 5%, heb je nodig 1 miljoen euro. Tel daarbij op 2% inflatie, dan wordt dat 1,4 miljoen euro en als je uitgaat van 40% belasting over ROI dan kom ik uit op 1,8 miljoen euro. In vergelijking met jouw 4% regel een verschil van 550.000 euro.

  Wat zijn jouw gedachten hierover, rekening ik te kritisch?

  1. Beste Cees,

   Dank voor je reactie en geweldig dat je hier al zolang mee bezig bent.

   Jouw berekening is inderdaad vrij terughoudend zou ik zeggen. Geen rekening houden met AOW is begrijpelijk, maar werkgeverspensioen is toch wel een redelijk zekere factor, zeker als je al 40 jaar werkt. 40% belasting over ROI is ook terughoudend.

   MAAR, dat wil absoluut niet zeggen dat je berekening TE kritisch is! Dat is heel erg persoonlijk. Als jij je er niet goed bij voelt om met minder te stoppen met werken, dan is dat ook prima, zeker aangezien je je werk leuk vindt. Waar het – denk ik – om gaat is dat je een balans weet te vinden en niet achteraf spijt hebt van de keuzes die je hebt gemaakt.

   Veel succes!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu