Belastingvrij sparen: groen sparen

Groen sparen belastingvrij voordelen nadelen

In Nederland betalen wij inkomstenbelasting over onze inkomsten uit sparen en beleggen in box 3 (vermogensbelasting).

Tenzij je doet aan groen sparen in een groenfonds (officieel genaamd: ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’). Dit kan onder voorwaarden belastingvrij.

Hieronder lees je wat groen sparen is en of het belastingvoordeel opweegt tegen het lagere rendement.

Wat is groen sparen?

Groen sparen betekent sparen in een goedgekeurd groenfonds. In dit groenfonds wordt jouw geld voor minimaal 70% gebruikt voor het financieren van groene projecten (projecten voor milieubescherming). Op de website van de belastingdienst vind je de fondsen en beleggingen die zijn goedgekeurd.

Groen sparen kan belastingvrij tot een bedrag van €59.477 in 2020. Voor fiscale partners geldt het dubbele (€118.954 in 2020).

Hoe, wat, waar?

  • ING Groen Spaardeposito: sparen met een looptijd van 5 jaar tegen een rente van 0%. Het minimale spaarbedrag is €5.000 en het maximale €25.000.
  • Rabo GroenDeposito: sparen met een looptijd van 1 of 2 jaar waarbij de vaste inleg tussen €20.000 en €29.270 is. De rente is 0%. De jaarlijkse beheerkosten zijn €200.
  • MoneYou Groen deposito: sparen met een looptijd van 1 jaar tegen 0% rente. De minimale inleg is €500 en de maximale inleg is gelijk aan het maximale fiscaal vrijgestelde bedrag. MoneYou is een dochter bij ABN Amro. 

Groen sparen is niet altijd geopend vanwege beperkte beschikbaarheid bij de banken. Momenteel (19 juli 2020) is het alleen beschikbaar bij de Rabobank. 

Aangezien de rente 0% is, moet je het dus echt hebben van het belastingvoordeel. Daarover hieronder meer.
 

Groen beleggen

Deze blog gaat over groen sparen. Naast groen sparen zijn er mogelijkheden om belastingvrij te beleggen in goedgekeurde groenfondsen. 

Aangezien het rendement op deze groene beleggingen gemiddeld gezien niet opweegt tegen het risico, zou ik hier zelf niet snel mee starten. Het is dan beter om groen te beleggen in niet goedgekeurde groenfondsen (zonder belastingvoordeel, maar met meer rendement).

Belastingvoordeel

In box 3 geldt een standaard vrijstelling van €30.360 per persoon (het dubbele voor fiscale partners). Tot dit bedrag betaal je geen belasting in box 3. 

Als jouw vermogen geheel onder de vrijstelling valt, levert groen sparen geen belastingvoordeel op (omdat dit bedrag sowieso al belastingvrij was). Over het bedrag boven de vrijstelling, levert groen sparen minimaal 1,28% belastingvoordeel op. Dit kan oplopen tot 2,38% als je een hoger vermogen hebt.

Hoe kom ik aan die 1,28% en 2,38%? Die bestaat uit twee onderdelen:

  • je bespaart de vermogensrendementsheffing van minimaal 0,58% en maximaal 1,68% (zie tabel in deze blog over verlagen belasting box 3); en
  • je krijgt 0,7% heffingskorting over het totale groen gespaarde bedrag. Dit bedrag krijg je via de heffingskorting (een korting op je inkomstenbelasting).

Beide gelden tot het maximale bedrag van de vrijstelling.

Hiertegenover staat dat je geen spaarrente meer krijgt, je bij de Rabobank kosten hebt (€200 per jaar) en je geld 1 tot 2 jaar vaststaat. Bij ING staat je geld 5 jaar vast.

Rekenvoorbeeld €25.000 groen sparen

Stel dat je €60.000 spaargeld hebt en je besluit €25.000 te sparen in een goedgekeurd groenfonds.

Het voordeel is dat je over deze €25.000 geen box 3-belasting betaalt (terwijl dit op een gewone spaarrekening wel het geval zou zijn). Dit is een voordeel van €25.000 * 1,28*% = €320. Dit voordeel kan hoger worden als je vermogen hoger is, aangezien je dan meer vermogensrendementsheffing betaalt. Het voordeel is maximaal 2,38%, dit is €595 over €25.000.

Het nadeel is dat je geen rente meer over het spaargeld krijgt (de rente op groen sparen is 0%). Als je het geld zou sparen tegen de hoogste spaarrente van Nederland (op dit moment) zou het 0,20% opleveren. €25.000 * 0,20% = €50. 

Het belastingvoordeel van groen sparen zou dan €280 tot €545 per jaar zijn. 

Bij de Rabobank betaal je per jaar €200 aan kosten. Het voordeel kan dan bijna weg zijn. Bij de ING bank betaal je deze kosten niet, maar ben je wel 5 jaar je geld kwijt.

Maak voor jezelf de afweging of je het dit waard vindt, of dat je het geld liever belegt met kans op een hoger rendement in bijvoorbeeld ETF’s of peer-to-peer lending.

Garantiestelsel

Groen sparen valt onder een apart garantiestelsel en je tegoeden zijn dus beschermd tot €100.000 (naast je normale spaartegoeden).

Toeslagen

Het vermogen op de groene spaarrekening telt wél mee voor de berekening van zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Spaar jij groen? Deel je ervaringen hieronder!

Laat hier je reactie achter!