Belastingvrij sparen: groen sparen

Groen sparen belastingvrij voordelen nadelen

In Nederland betalen wij inkomstenbelasting over onze inkomsten uit sparen en beleggen in box 3. Tenzij je doet aan groen sparen in een groenfonds (officieel genaamd: ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’). Dat kan onder voorwaarden belastingvrij.

Hieronder lees je of het belastingvoordeel opweegt tegen het lage rendement.

Wat is groen sparen?

Groen sparen betekent sparen in een goedgekeurd groenfonds. In dit groenfonds wordt jouw geld voor minimaal 70% gebruikt voor het financieren van groene projecten (projecten voor milieubescherming). Op de website van de belastingdienst vind je de fondsen en beleggingen die zijn goedgekeurd.

Groen sparen kan belastingvrij tot een bedrag van €58.540 (in het jaar 2019). Voor fiscale partners geldt het dubbele (€117.080 in totaal).

Groen sparen kan momenteel bij de ING bank en de Rabobank.

Hoe, wat, waar?

  • ING Groen Spaardeposito: je zet je geld voor 5 jaar vast tegen een rente van 0%. Het minimale spaarbedrag is €5.000 en het maximale €25.000.
  • Rabo GroenDeposito: sparen met een looptijd van 1, 2 of 3 jaar waarbij de vaste inleg €25.000 is. De rente is 0%. De afsluitkosten zijn €50 en de jaarlijkse beheerkosten €200.

Aangezien de rente 0% is, moet je het dus echt hebben van het belastingvoordeel. Daarover hieronder meer.

Groen beleggen

Deze blog gaat over groen sparen. Naast groen sparen zijn er mogelijkheden om belastingvrij te beleggen in goedgekeurde groenfondsen. 

Aangezien het rendement op deze groene beleggingen gemiddeld gezien niet opweegt tegen het risico, zou ik hier zelf niet snel mee starten. Het is dan beter om groen te beleggen in niet goedgekeurde groenfondsen (zonder belastingvoordeel, maar met meer rendement).

Belastingvoordeel

In box 3 geldt een standaard vrijstelling van €30.360 per persoon (het dubbele voor fiscale partners). Tot dit bedrag betaal je geen belasting in box 3. 

Als jouw vermogen geheel onder de vrijstelling valt, levert groen sparen geen belastingvoordeel op (omdat dit bedrag sowieso al belastingvrij was). Over het bedrag boven de vrijstelling, levert groen sparen minimaal 1,28% belastingvoordeel op. Dit kan oplopen tot 2,38% als je een hoger vermogen hebt.

Hoe kom ik aan die 1,28% en 2,38%? Die bestaat uit twee onderdelen:

  • je bespaart de vermogensrendementsheffing van minimaal 0,58% en maximaal 1,68% (zie tabel in blog over box 3); en
  • je krijgt 0,7% heffingskorting over het totale groen gespaarde bedrag. Dit bedrag krijg je via de heffingskorting (een korting op je inkomstenbelasting).

Beide gelden tot het maximale bedrag van €58.539 of €117.080 voor fiscale partners (2019). Bekijk het rekenvoorbeeld hieronder voor meer uitleg.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je €60.000 spaargeld hebt en je besluit €25.000 te sparen in een goedgekeurd groenfonds.

Het voordeel is dat je over deze €25.000 geen box 3-belasting betaalt (terwijl dit op een gewone spaarrekening wel het geval zou zijn). Dit is een voordeel van €25.000 * 1,28*% = €320. Dit voordeel kan hoger worden als je vermogen hoger is, aangezien je dan meer vermogensrendementsheffing betaalt. Het voordeel is maximaal 2,38%, dit is €595 over €25.000.

Het nadeel is dat je geen rente meer over het spaargeld krijgt (de rente op groen sparen is 0%). Als je het geld zou sparen tegen de hoogste spaarrente van Nederland (op dit moment) zou het 0,25% opleveren. €25.000 * 0,25% = €65,50. 

Het voordeel van groen sparen zou dan €257,50 per jaar zijn. Bij de Rabobank betaal je het eerst jaar €250 aan kosten en de opvolgende jaren €200. Het voordeel is dan bijna weg. Bij de ING bank betaal je deze kosten niet, maar ben je wel 5 jaar je geld kwijt (het wordt vastgezet).

Zelf zou ik dit er niet voor over hebben en het geld liever beleggen in ETF’s.

Garantiestelsel

Groen sparen valt onder een apart garantiestelsel en je tegoeden zijn dus beschermd tot €100.000 (naast je normale spaartegoeden).

Toeslagen

Het vermogen telt wél mee voor de berekening van zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

En jij? Spaar jij groen?

Laat hier je reactie achter!

Close Menu