Beleggen in obligaties: je risico nóg meer spreiden

Obligaties risico's spreiden

Onlangs schreef ik een blog over indexbeleggen. Daarin lees je wat indexbeleggen is en waarom het naar mijn mening de beste manier van beleggen is. De belangrijkste reden: het spreiden van risico.

Er is een manier om je risico nog meer te spreiden, namelijk door het aankopen van obligaties. Voor obligaties geldt, net als voor aandelen, dat je deze kunt aankopen in de vorm van ETFs of trackers (pakketjes of winkelmandjes van aandelen of obligaties -> meer daarover lees je in de blog over indexbeleggen).

Hieronder lees je wat obligaties zijn en waarom je ze wel of niet zou moeten aankopen.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie staat ook wel bekend als een overheidslening (een ‘government bond’). Een obligatie is kort gezegd een bewijs dat jij een vordering hebt op een overheid (oftewel: deze overheid heeft een schuld aan jou). Obligaties bestaan niet alleen voor overheden, maar ook voor bedrijven (dat zijn bedrijfsobligaties ofwel ‘corporate bonds’).

Meestal hebben obligaties een vaste looptijd, variërend van een paar maanden tot 30 jaar. Aan het einde van de looptijd wordt de schuld terugbetaald. Let op: als je een obligatie-ETF koopt, heeft deze een doorlopende looptijd.  

Tijdens de looptijd ontvang je rente (meestal jaarlijks). Een langere looptijd zorgt doorgaans voor een hogere rente. Meer risico zorgt doorgaans ook voor een hogere rente.

Bedrijfsleningen met een hoog risico en hogere rente zou je bijna kunnen vergelijken met aandelen. Het verschil is dat je met een aandeel een stukje ‘eigendom’ in een bedrijf hebt.

Waarom obligaties aankopen?

Over het algemeen kan worden gesteld dat obligaties een lager risico hebben dan aandelen. Ze zijn meer waardevast

Aandelen zijn vaak super bewegelijk. Tijdens een crisis is het niet gek om 50% van de waarde te verliezen. Je weet nooit wanneer de daling stopt dus dat kan voor slapeloze nachten zorgen. Dit is de reden dat obligaties toevoegen aan je portefeuille een goed idee kan zijn. Obligaties zijn over het algemeen veel minder beweeglijk.

Puur voor het rendement kun je beter aandelen houden, want over het algemeen geven obligaties een lager rendement dan aandelen. Voor rente op obligaties kun je denken aan bijvoorbeeld 1 tot 3% per jaar.

Voor de keuze om wel of geen obligaties aan te kopen is de vraag die je jezelf moet stellen: in hoeverre ben jij je emoties de baas en hoe goed slaap jij als jouw beleggingen in een korte tijd heel erg veel in waarde zakken?

Vind jij het prettig je risico meer te spreiden en een meer stabiele portefeuille te hebben, dan kun je aandelen en obligaties combineren. Nog steeds geldt dan dat het verstandig is een buy & hold strategie aan te houden.

Waar obligaties aankopen?

Obligaties of obligatie-ETF’s koop je op dezelfde manier aan als aandelen of aandelen-ETF’s, via een broker. 

Zelf maak ik gebruik van DeGiro, aangezien dit een goedkope en grote broker is, waar ook nog eens veel ETF’s gratis verhandelbaar zijn (check de voorwaarden, je kunt maximaal eens per maand aan- of verkopen).

De bovenstaande link van DeGiro is een affiliate link. Als jij via deze link een DeGiro acccount opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Staats- of bedrijfsobligaties?

Vooral voor staatsobligaties geldt dat de aandelenkoersen weinig tot geen effect hebben op de waarde (soms is er zelfs een tegengesteld effect). Bedrijfsobligaties hebben iets meer samenhang met de aandelenkoers. 

Als je je portefeuille wil stabiliseren, kun je dus beter voor staatsobligaties kiezen dan voor bedrijfsobligaties.

Hoeveel obligaties?

Een veelgebruikte verdeling aandelen/obligaties is gebaseerd op je leeftijd. Deze ‘regel’ zegt dat je als percentage obligaties je leeftijd moet aanhouden. Ik ben 31, dus ik zou volgens deze strategie 31% obligaties en 69% aandelen in mijn portefeuille moeten hebben.

Het idee is dat je elk jaar een beetje meer obligaties hebt, want hoe ouder je wordt, hoe minder risico je wil lopen. Je hebt immers niet meer zoveel tijd om verloren rendementen ‘goed te maken’. Je wil voorkomen dat je aandelen moet verkopen tijdens een crisis.

Mijn mening

Voor mezelf: ik koop geen obligaties. Simpelweg omdat ik voor mezelf denk dat ik in het geval van een crash mijn aandelen niet verkoop omdat ik het verlies niet definitief wil nemen. Daarnaast: ik beleg alleen met geld dat ik niet ‘nodig’ heb. Ik heb een noodfonds (buffer) achter de hand.

Let wel: ik ben pas met beleggen begonnen ná de kredietcrisis. De toekomst moet dus uitwijzen of ik nog slaap tijdens een aandelencrash 😉

En jij? Heb jij obligaties?

This Post Has 6 Comments

 1. Ik beleg in fondsen waar standaard obligaties bij zitten, wel minder dan de 30% die ik zou moeten hebben 😉. Ook met het idee dat ik een verlies wel kan hebben en ook niet zal verkopen als ik verlies heb.

  1. Dus een beetje op dezelfde lijn als ik 🙂 Leuk om te horen!

 2. Hi Ellen, heldere post maar was wel een beetje verbaasd dat je zelf niet in obligaties belegd. Juiste in deze tijd waar er grote swings kunnen plaatsvinden lijkt het mij verstandig om je downside risico te verkleinen. Bedenk maar, voor iedere 50% in aandelen waarde dat je verliest, moet je aandelen portfolio 100% groeien; obligaties verkleinen je verlies. Ik zelf las net Money, Master the Game van Tony Robbins. Daarin worden verschillende beleg guru’s aan het woord gelaten en wat asset allocation schemes getoond. Wellicht interessant voor jou. Succes met je website!

  Rob

  1. Hi Rob, dank en ik ben het zeker met je eens dat het verstandig kan zijn om in obligaties te beleggen, ik hoop dat dat duidelijk naar voren komt uit mijn blog? Ik kies er op dit moment voor om niet te beleggen in obligaties, dit heeft verschillende redenen waarvan de belangrijkste is dat ik voor de lange termijn (min. 20 jaar) beleg. Grote kans dat ik dit in de toekomst wel ga doen.

   Over het boek van Tony Robbins wil ik ‘binnenkort’ een boekreview schrijven, dank je voor de tip!

 3. Hay Ellen, dank je wel voor de hele duidelijke uitleg. Ook je Post over ETF vond ik erg duidelijk en het heeft me weinig moeite gekost je suggestie na te gaan. Ik ben nu over om van actief beleggen naar ETF te gaan.
  Echter, voor obligaties heb ik alleen op de Duitse beurs een interessant fonds gevonden, maar niet op de AMX. Wellicht kun je iets aanbevelen? Net als de aandelen, had ik de obligaties ook wereldwijd willen spreiden.
  Ga vooral zo door met je blog!

  1. Beste Alexander, super bedankt voor je complimenten! Echt heel erg leuk om te horen.

   Heb je al eens gekeken naar de volgende (Europees)? iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) en iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)?

   Als je hierin geïnteresseerd bent zou ik zeker ook eens deze blog van Mr. FOB lezen, in deze blog legt hij duidelijk uit waarom hij kiest voor Europees in plaats van wereldwijd.

   Hopelijk helpt dit.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu