Ben jij HOT?

HOT FIRE financiële onafhankelijkheid

Als het gaat over financiële onafhankelijkheid wordt er door ‘de kenners’ met afkortingen gestrooid. Zoals FIRE en HOT.

Met HOT wordt in dit geval niet naar je uiterlijk verwezen, maar naar een ‘financiële status’, namelijk: Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich.

Eigenlijk is dit een soort van beweging die is gevolgd op de FIRE (Financial Independent Retire Early) beweging. Helemaal financieel onafhankelijk zijn is misschien niet voor iedereen haalbaar of wenselijk, maar HOT kan dat wel zijn.

FIRE

Financial Independent Retire Early houdt in dat je voldoende geld hebt om eerder te stoppen met werken. Hiervoor heb je vrij veel geld nodig (bij voorkeur een combinatie van sparen en beleggen), afhankelijk van op welke leeftijd je wil stoppen met werken.

Geheel afhankelijk van jouw situatie geloof ik dat FIRE voor iedereen haalbaar kan zijn, zeker als je slechts een aantal jaren eerder wil stoppen met werken. Toch zijn er steeds meer mensen die niets voelen voor FIRE. Ze vinden dat ze nu teveel moeten ‘opofferen’ om later eerder te kunnen stoppen met werken. 

Wil jij ook liever nu meer genieten? Dan is HOT misschien iets voor jou.

HOT

De nieuwe trend is om een Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich leven te leiden. Hier draait het meer om balans.

Niet nu alles ‘opofferen’ om zo snel mogelijk FIRE te zijn, maar nu al dat ene dagje minder werken om meer tijd te hebben voor familie, vrienden en jezelf. Zorgen voor een financiële buffer zodat je ontslag kunt nemen als je werk je niet (meer) gelukkig maakt (of zelfs ongelukkig maakt).

Hoe bekostig je dit? Door zuiniger te leven. Creëer een leven met lage vaste lasten en uitgaven. HOT draait ook om eenvoud. Minder spullen, meer ervaringen.

FIRE of HOT?

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik absoluut beide ideeën aanhang. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen nu genieten én hard werken aan een financieel onafhankelijke toekomst. 

Dat is voor mij een financieel gelukkig leven.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid? Check dan de kennisbank!

En jij?

This Post Has 10 Comments

 1. Hier ook een beetje van van beide. Wij sparen flink ook voor later. Van mensen die dat niet doen krijg je te horen ” ik ken iemand die had altijd gespaard en ging dood voordat hij het kon gebruiken” en van mensen die wel extreem met FIRE bezig zijn krijg ik te horen dat ik nog veel meer kan sparen als ik geen koekjes eet, niet op vakantie ga dus eigenlijk alle luxe weg. Of als we ons geld met meer risico zouden beleggen. Bij beide denk ik laat maar praten balans en bewust omgaan met mijn geld is waar het bij mij om draait. En zo doet iedereen het op zijn eigen manier. Van beide bewegingen valt veel te leren, maar blijf altijd zelf nadenken en je gevoel volgen.

  1. Hi Eva, hardop moest ik lachen om je comment! Zo herkenbaar, bedankt voor het delen 🙂

  2. Heel erg herkenbaar, inderdaad! Je doet het nooit goed 😂

 2. Ik ga voor HOT op dit moment, omdat ik graag 32 uur wil gaan werken. Die pensioenleeftijd van 70+ zie ik ook niet helemaal zitten, dus dat hoop ik tzt wat te kunnen vervroegen.

  1. HOT is ook een geweldige status! Hopelijk kun je binnenkort gaan werken aan wat eerder dan 70 FIRE 🙂

  2. Een zeer verstandige beslissing. Ik ga hetzelfde doen

 3. Leuke blogpost! Ik probeer ook een balans te vinden tussen FIRE en HOT. Ik wil elk jaar op vakantie kunnen, ik zie het niet zomaar gebeuren dat ik een jaartje oversla om meer geld te kunnen sparen, daarvoor vind ik vakantie/reizen te gaaf! En ik wil tzt ook part time gaan werken (om stapsgewijs richting FIRE te gaan) maar nu nog niet. Het fulltime geld kunnen we nog te goed gebruiken. Het zorgt ervoor dat we nu kunnen reizen én kunnen sparen.

  1. Balance = key zeggen ze. Zeker als het om ervaringen gaat die je gelukkiger maken, is dat het dubbel en dwars waard.

 4. Ik ben ook HOT, maar ook aan het sparen voor FIRE.
  Werk partime 20 uur en als de nieuwe pensioenplannen door gaan zou ik over twee jaar FIRE kunnen zijn.
  Ben toen we een huis kochten meteen begonnen met extra aflossen en dat heeft flink geholpen dat we in 15 jaar al de hypotheek hadden afgelost, daarna kon het echte sparen beginnen.

  1. Wauw, 2 jaar! Wat geweldig!

   Ga zo door en houd ons op de hoogte 🙂

Laat hier je reactie achter!

Close Menu