Bijtelling auto: hoe werkt het?

bijtelling auto hoe werkt het

Bijtelling. De meeste mensen hebben ervan gehoord en weten dat het met privégebruik van een auto te maken heeft. Misschien komt er nog een (oud) percentage van 25% boven drijven, maar voor de rest…. 

In deze blog lees je waar het vandaan komt, maar vooral ook hoe het werkt.

In sommige situaties is het verstandig een zogenaamde rittenadministratie bij te houden. Onderaan deze blog download je daarvoor een spreadsheet.

De achtergrond

Waarom deze ingewikkelde regeling? Het idee is dat jij een economisch voordeel hebt als je een auto van de zaak in privé gebruikt (je hoeft immers zelf geen auto meer te kopen en misschien zelfs geen benzine te betalen). Dit voordeel wordt als loon gezien waarover je belasting moet betalen.

Als je geen belasting zou hoeven betalen, zou het een makkelijke manier zijn om belastingheffing te omzeilen. 

De situaties

Er zijn kort gezegd twee situatie waarin bijtelling van toepassing is:

  • ondernemer: je hebt een zakelijke auto en gebruikt deze ook privé 
  • werknemer: jouw werkgever stelt je een auto ter beschikking en deze mag je ook privé gebruiken.

Het bedrag

Bijtelling houdt in dat er een bepaald bedrag bij je inkomen wordt opgeteld voor belastingdoeleinden (vandaar de naam bijtelling). Over dit bedrag aan bijtelling moet je inkomstenbelasting betalen. 

Het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld (de bijtelling) is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit blijft dus altijd de ‘nieuwwaarde’, tenzij hij ouder is dan 15 jaar is (dan is de bijtelling 35% van de ‘verkoopwaarde’). Daarover lees je meer in deze blog.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van je auto kun je opvragen bij de RDW, maar eventueel ook bij je werkgever of leasemaatschappij. 

Percentage

Het percentage dat van toepassing is, kun je ook makkelijk opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij. 

De bijtellingspercentages zijn in de afgelopen jaren enorm veel veranderd. Kort gezegd gelden voor nieuwe auto’s (2017, 2018 en 2019) nog maar 2 bijtellingspercentages, 4% (elektrisch) of 22% (niet elektrisch). Het standaardpercentage van 25% is per 2017 gewijzigd naar 22%, maar let op, op oudere auto’s kan het percentage van 25% nog wel van toepassing zijn!

Lees er meer over op de website van de belastingdienst.

Rekenvoorbeeld

De cataloguswaarde van jouw leaseauto is €25.000. Het bijtellingspercentage 22%. 

Bijtelling auto voorbeeld belasting

* uitgaande van een belastingtarief van 38,10%

Als je in de 38,10% belastingschijf zit, betaal je feitelijk gezien ongeveer €2.100 per jaar en dat is ongeveer €175 per maand.

De keuze

Als je een (lease)auto van de zaak hebt, staat de keuze open: ga je de auto ook in privé gebruiken (bijtelling van toepassing), of alleen om van en naar je werk te rijden en tijdens je werk (geen bijtelling van toepassing).

Woon-werkverkeer geldt namelijk als zakelijk!

Bereken altijd de kosten die jij kwijt bent voor het feit dat je de auto altijd in privé mag rijden. Je moet vrij veel privé rijden om dit bedrag eruit te halen. Maak voor jezelf de afweging of dit het waard is voor jou. 

Cash optie

Bij sommige werkgever bestaat ook nog de optie tussen een leaseauto van de zaak of een ‘cash optie’. Over deze keuze lees je meer in deze blog.

Geen privégebruik

Als je heel weinig privé rijdt, minder dan 500 kilometer per jaar, hoef je geen bijtelling toe te passen. Let op, 500 kilometer per jaar is minder dan 42 kilometer per maand en dus echt heel weinig. Je hebt dan een rittenadministratie nodig en, als je werknemer bent, een verklaring geen privégebruik.

Verklaring geen privégebruik

Als je een leaseauto van je werkgever hebt en je besluit hem niet privé te rijden (of minder dan 500 kilometer per kalenderjaar), kun je een ‘verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen bij de belastingdienst. Deze verklaring geef je aan je werkgever zodat er geen loonbelasting wordt ingehouden over de bijtelling.

Rittenadministratie

Als de belastingdienst van mening is dat jij meer dan 500 kilometer privé hebt gereden, is het aan jou om te bewijzen dat dit niet het geval is. De meest gebruikelijke manier is door het laten zien van de kilometerregistratie. 

Ik adviseer om altijd een rittenadministratie bij te houden als je de auto niet privé gebruikt (of minder dan 500 kilometer). Het is niet verplicht, maar het beste bewijsmiddel. Je moet dan alle zakelijke en privéritten bijhouden. Je kunt een voorbeeldsheet hieronder downloaden.

Rittenadministratie auto

Als je niet in staat ben om te bewijzen dat je de auto voor minder dan 500 kilometer privé hebt gereden, zal de belastingdienst een aanslag opleggen voor de bijtelling, vaak met een boete van 50%.

Best wel een duur geintje, die bijtelling! Heb jij een auto van de zaak of heb je ervoor gekozen om er zelf één te kopen? Als ondernemer moet je bijna altijd een rittenadministratie bijhouden, doe jij dat altijd netjes?

Laat hier je reactie achter!

Close Menu