Boekreview: Het Plakband Pensioen

het plakband pensioen gerhard hormann

Zelf heb ik Gerhard Hormann ‘leren kennen’ door zijn boeken Hypotheekvrij (een bestseller uit 2012) en Het Nieuwe Nietsdoen. Nu heb ik zijn nieuwste boek Het Plakband Pensioen: ‘zo kun je 15 jaar eerder stoppen met werken’ gelezen.

Het boek lijkt te zijn geschreven voor mensen met een pensioengat, maar eigenlijk is het voor iedereen toepasbaar. Hieronder lees je meer!

Deze blog bevat affiliate links voor Bol.com. Als jij een bestelling plaatst via bovenstaande link (klik op de titel van het boek), ontvang ik een kleine vergoeding (en daarmee help jij mij enorm!). 

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Zelf heb ik (nog) geen pensioengat, maar toch vond ik het boek inspirerend en super bruikbaar. Misschien is het juíst bruikbaar voor jongeren, aangezien je nu nog makkelijker veranderingen kunt aanbrengen. 

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met plannen voor je pensioen. En zou het niet geweldig zijn om op je 50e te kunnen stoppen met werken?

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken, waarbij de schrijver start met de gevolgen van ontslagen worden op je 50e en de mogelijkheid om op dat moment met vroegpensioen te gaan. Ontslag op die leeftijd hoeft niet het einde te zijn, maar kan het begin zijn van iets heel nieuw leven. Het is dan wel zaak op tijd te beginnen met het maken van bepaalde financiële keuzes. Daar kun je dus nú meer beginnen.

365 dagen per jaar vakantie

Wat de schrijver van begin tot eind duidelijk wil maken, is dat op zijn 51e met pensioen gaan (nadat hij werd ontslagen) één van de beste keuzes is die hij in zijn leven heeft gemaakt (samen met het versneld aflossen van zijn hypotheek?).

De tendens in onze samenleving is om te denken dat je ‘er niet meer bij hoort’ als je met pensioen bent. Dit is volgens hem een grote misvatting. De waarheid is; je hebt 7 dagen per week weekend en 365 dagen per jaar vakantie.

De effecten van niet werken op je mindset, gezondheid en algeheel geluksgevoel worden uitgebreid besproken in het boek.

Wat kun jij doen?

De vraag is hoeveel pensioen je écht nodig hebt. Hierbij spelen vooral uitgavenbeperkingen een rol, want hoe minder je nodig hebt, hoe lang je het kunt uitzingen zonder vast inkomen.

Zo komt de schrijver bijvoorbeeld rond van €1.000 per maand en heeft hij precies uitgepuzzeld hoe hij het met zijn spaargeld, ontslagvergoeding, inkomsten van zijn vrouw en eventueel wat eigen inkomsten tot aan zijn pensioendatum kan uitzingen. Uiteindelijk draait het om de financiële keuzes die jij maakt.

Het is duidelijk dat de schrijver heel veel gelezen heeft en veel van de materie af weet. Hij inspireert je om dingen eens van een hele andere kant te bekijken, om op een hele andere manier tegen ons stelsel van arbeid aan te kijken. Hij stimuleert je eigenlijk om te overwegen zo vroeg mogelijk te stoppen met werken (naar jouw eigen wensen).

Deeltijdbaan of deeltijdpensioen

De schrijver zou graag willen dat we de ‘pensioenfase’ anders gaan zien. Je kunt nog gewoon (deeltijd) werken tijdens je pensioen, op jouw manier en tegen jouw voorwaarden. Je kunt het zien als een deeltijdbaan óf als een deeltijdpensioen. Je hoeft absoluut niet te wachten tot je 65 of 70 bent om met pensioen te gaan.

Samenvatting 

Vroegpensioen is volgens de schrijver één van de beste keuzes die je kunt maken. Hij ging (ongepland) op zijn 51e met pensioen en heeft er nog geen dag spijt van.

Pensioen betekent niet dat je niet meer af en toe kunt werken, maar het is een geweldig gevoel van vrijheid dat je de keuze hebt. Je hebt 365 dagen per jaar vakantie. Wil jij ook 15 jaar eerder stoppen met werken? Dat kan, maar dan moet je wel nu beginnen met het maken van bepaalde financiële keuzes.

Het boek geeft veel praktijkvoorbeelden en leuke quotes en zet aan tot actie. Dit boek volgt het gedachtegoed van zijn vorige boeken. Voor nieuwe lezers geeft het boek heel veel nieuwe inzichten, voor terugkerende lezers zal een deel van het boek opfrissing van het geheugen (en soms herhaling) zijn.

Gerhard Hormann heeft ook een blog: www.hypotheekvrij.blogspot.com

This Post Has 2 Comments

  1. Hey lijkt me een mooi boek heb hem gereserveerd bij de bieb. Ben benieuwd

Laat hier je reactie achter!

Close Menu