De beste broker voor zelf beleggen

Broker vergelijken inhoud meloen hawaii

Om te beleggen heb je een broker nodig. Een broker is een beleggingsplatform waarop je aandelen en ETFs kunt aan- en verkopen. Grofweg heb je twee keuzes: zelf beleggen of laten beleggen. Dit laatste wordt ook wel begeleid beleggen genoemd. Een aantal brokers biedt het allebei aan.

In deze blog maak ik een vergelijking tussen verschillende brokers voor zelf beleggen. Welke brokers zijn hiervoor beschikbaar, tegen welke kosten en met welk portfolio?

Zelf beleggen – verschil met automatisch beleggen

Zelf beleggen is de manier van beleggen waarbij je geld (automatisch) overboekt naar een beleggingsplatform en daarvan zelf een zelfgekozen product aankoopt.

Het grote verschil met automatisch beleggen zit hem in het kiezen en aankopen van producten. Bij automatisch beleggen kies je een portfolio met daarin door de broker gekozen producten. De broker doet vervolgens de beleggingen voor jou. Een voorbeeld hiervan is de beleggingsapp Peaks: je kiest een portfolio (mild, pittig, scherp of heet) en legt geld in. Vervolgens doen zij de rest voor je. Over het algemeen zijn de kosten bij laten beleggen hoger. 

Er zijn ook vele tussenoplossingen. Bijvoorbeeld bij de grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) kun je eenmalig een keuze maken voor producten en een verdeling. Vervolgens worden de producten maandelijks automatisch aangekocht. Je moet dus wel zelf de keuze voor producten maken, maar vervolgens gaat alles vrijwel automatisch. Daarover lees je hieronder meer.

Overzicht – de kosten van het account

Voor het overzicht van de kosten van het account ben ik uitgegaan van de keuze voor indexbeleggen met een wereldwijd gespreid portfolio. Ik heb de volgende opties vergeleken:

Bovenstaande kosten zijn puur de kosten voor het aanhouden van de beleggingsrekening en het aan- en verkopen van de producten. De kosten van de fondsen zelf hebben ook nog invloed, daarover lees je hieronder meer.

Het goedkoopste account: DEGIRO

Op basis van het overzicht van de kosten zie je dat een DEGIRO account met het aankopen van VWRL het goedkoopst is. Hierbij betaal je geen beheerskosten en geen transactiekosten bij eens per maand aan- of verkoper omdat VWRL in de kernselectie zit. 

DEGIRO is van de 5 onderzochte brokers het enige compleet ‘zelf beleggen’ platform. Je kunt geen automatische orders instellen, maar moet zelf inloggen en je product aankopen. 

In mijn andere blog vind je een 5-stappenplan voor aankopen bij DEGIRO.

Nadelen DEGIRO

De nadelen van DEGIRO zijn: geen bankvergunning waardoor het geld dat je op je beleggingsrekening aanhoudt niet onder het depositogarantiestelsel valt én je aandelen worden uitgeleend. Het uitlenen van aandelen is heel gebruikelijk, maar levert wel een kleine extra risico op. Daarnaast – de hele aanleiding voor deze blog – het recente negatieve nieuws over DEGIRO.

Het uitlenen van aandelen wordt opgelost met een custody account, daarbij betaal je over elke dividenduitkering (€1 + 3% tot maximaal 10%).

Nummer 2: Binck, ABN AMRO óf Rabobank

Vervolgens zie je dat Binck Fundcoach en ABN Zelf Beleggen Basis erg dicht bij elkaar liggen voor wat betreft de jaarlijkse kosten (0,18% en 0,2% jaarlijkse beheerskosten over je belegde vermogen).

De beheerskosten van ABN Zelf Beleggen Basis gaan nog omlaag naar 0,12% vanaf een belegd vermogen van €100.000. Daarentegen betaal je bij Binck Fundcoach maximaal €45 per maand of €540 per jaar (= tot een belegd vermogen van €300.000).

Rabobank Zelf Beleggen is in eerste instantie iets duurder (0,24% per jaar) maar daar zijn de beheerskosten gemaximeerd op €400 per jaar.

Binck of ABN AMRO – welk account is goedkoper?

 • Binck Fundcoach is goedkoper tot €133.334 aan belegd vermogen (de beheerskosten zijn dan €241,80 per jaar)
 • ABN Zelf Beleggen Basis wordt goedkoper vanaf €133.334 aan belegd vermogen tot €383.334
 • Vanaf €383.334 wordt Binck Fundcoach weer goedkoper (door de maximale kosten van €540 per jaar)

Rabobank of ABN AMRO – welk account is goedkoper?

Rabobank Zelf Beleggen wordt op een gegeven moment goedkoper dan ABN Zelf Beleggen Basis aangezien de Rabobank een maximum fee hanteert (zoals Binck).

 • Bij een bedrag van €266.667 bereik je bij ABN Zelf Beleggen Basis het bedrag aan beheerskosten van €400 euro per jaar. Vanaf dan wordt de Rabobank goedkoper

ING bank – wordt nooit goedkoper

ING Zelf op de Beurs wordt nooit goedkoper dan Binck Fundcoach of ABN Zelf Beleggen aangezien je daar altijd blijft zitten met de basisfee van €5 per kwartaal (€20 per jaar). De overige percentages zijn gelijk.

Let op: bij de kosten van de banken ga ik ervan uit dat je daar reeds een betaalrekening aanhoudt. Dit is namelijk nodig voor het openen van een beleggingsrekening. Zo niet, dan komen daar de kosten voor een betaalrekening nog bij.

Kort overzicht kosten betaalrekening 2020:

 • ABN AMRO bank: €1,70 per maand (€20,40 per jaar, vanaf 1 oktober 2020)
 • ING bank: €1,70 of €1,35 per maand (€20,40 of €16,20 per jaar)
 • Rabobank: €1,70 per maand (€20,40 per jaar)

De kosten liggen dus erg dicht bij elkaar.

Tussenconclusie (kosten account)

 • DEGIRO is de goedkoopste optie voor wat betreft het account zelf, eventueel met een custody account
 • Binck Fundcoach staat op de tweede plek tot een belegd vermogen van €133.334
 • ABN Zelf Beleggen Basis wordt goedkoper dan Binck Fundcoach vanaf een belegd vermogen van €133.334 tot €383.334
 • Rabobank Zelf Beleggen wordt goedkoper dan Binck Fundcoach vanaf een bedrag van €200.000 en goedkoper dan ABN Zelf Beleggen Basis vanaf een bedrag van €266.667. Hierbij houdt ik geen rekening met de transactiekosten van 0,1%, maar aangezien deze niet jaarlijks terugkerend zijn, hebben deze een veel kleiner effect voor buy & hold beleggers

Hoe kun je nu hieruit kiezen? Zelf zou ik zeggen: als je niet bij DEGIRO wil beleggen (of tot maximaal €20.000) dat je eerst moet kiezen of je liever gaat voor een grootbank of niet. Dit is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben hier veel meer vertrouwen in, anderen veel minder.

Wil jij niet via een grootbank beleggen, dan kan Binck Fundcoach een goede optie zijn. Wil je wél bij één van de grootbanken beleggen, dan lijkt het mij het meest logisch om je huisbank te kiezen.

Zit je niet bij één van deze banken, dan zou je moeten overstappen of een betaalrekening moeten openen om een beleggingsrekening te kunnen openen. Dit laatste maakt de ‘beheerskosten’ hoger en is daarom pas interessant voor hogere belegde vermogens, vooral in het geval van ING Zelf op de Beurs of Rabobank Zelf Beleggen omdat zij een minimale jaarlijkse fee hanteren.

Een hele belangrijke andere overweging zijn de producten die de verschillende brokers aanbieden (en de daarbij behorende kosten). Daarover lees je hieronder meer.

Een vergelijking tussen de portfolio’s

De kosten van het account zelf zijn belangrijk, maar afhankelijk van de producten die je aankoopt, kunnen nog meer dingen een rol spelen. Bijvoorbeeld andere (fonds)kosten, de aanbieder van de fondsen of duurzaamheid.

DEGIRO: VWRL ETF

Bij DEGIRO kun je ETFs uit de kernselectie eens per maand aan- of verkopen zonder transactiekosten. Zit je boven de €1.000 en in dezelfde richting (aan- of verkopen) kan het zelfs vaker.

Zelf koop ik altijd VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, ISIN:IE00B3RBWM25) aan. Dit is een fonds met een wereldwijde spreiding. Over dit fonds kun je meer lezen in mijn blog hoe een ETF te kiezen in 4 stappen.

De highlights van VWRL

 • Index: volgt FTSE All-World index (>90% wereldwijde marktkapitalisatie)
 • Weinig small cap (= kleine bedrijven)
 • Fondskosten: 0,22% per jaar
 • Dividendlekkage: ongeveer 0,25% per jaar
 • Transactiekosten binnen het fonds: ongeveer 0,02% per jaar
 • Totale lopende fondskosten: ongeveer 0,52% per jaar

Voordeel: slechts één fonds aankopen voor wereldwijde spreiding, erg eenvoudige strategie met limit order

Nadeel: elke maand zelf inloggen om aan te kopen, weinig small cap en relatief hoge totale lopende fondskosten

De banken: Northern Trust beleggingsfondsen

Bij de grootbanken kun je Northern Trust (‘NT’) beleggingsfondsen aankopen zonder transactiekosten. Hieronder het portfolio dat je kunt aanhouden voor wereldwijde spreiding.

Northern Trust portfolio

Wil je met de Northern Trust beleggingsfondsen een wereldwijd gespreid portfolio aanhouden, kun je 3 beleggingsfonden aanhouden:

 • Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) = een wereldwijd fonds zonder kleine bedrijven en zonder opkomende landen
 • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) = wereldwijd opkomende landen
 • Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) = kleine bedrijven met name in ontwikkelde landen

De highlights van de NT fondsen

 • Index: volgt MSCI All-World index, maar wijkt hier enigszins vanaf i.v.m. ESG uitsluitingen (zie hieronder)
 • Fondskosten: 0,15% (NT world), 0,25% (NT emerging markets) en 0,23% (NT small cap): gemiddeld gewogen 0,17%
 • Dividendlekkage: geen
 • Totale lopende fondskosten inclusief transactiekosten binnen het fonds (ongeveer 0.05%): 0,22%
 • Hier bovenop komen nog de beheerskosten van de bank (uitgaande van 0,2%): totaal ongeveer 0,42% per jaar

Voordeel: automatisch aankopen mogelijk (zelf instellen), geen dividendlekkage, lage totale lopende fondskosten

Nadeel: af en toe checken of de percentages van het portfolio moeten worden aangepast (verhoudingen, zie hieronder) en je hebt een betaalrekening bij de bank nodig

Voordeel of nadeel: ESG uitsluitingen en geen limit order mogelijk, het uitvoeren van de order neemt een paar werkdagen in beslag (hierdoor ga je minder snel timen)

ESG uitsluitingen

Sommige fondsen (zoals de NT fondsen hierboven) hanteren de principes van ESG: Environmental, Social en Governance. Oftwel: duurzaam beleggen. Deze ESG-fondsen kiezen ervoor bepaalde bedrijven of bedrijfssectoren uit te sluiten. Denk hierbij aan de oliesector.

Sommige mensen zien dit als een voordeel, want duurzaam, anderen zien het als een nadeel omdat het betekent dat wordt afgeweken van de index en dus van de wereldwijde marktkapitalisatie.

In de verdeling 78% NT world, 12% NT emerging markets en 10% NT small caps is rekening gehouden met de ESG uitsluiting. Dat wil zeggen dat de percentages dusdanig zijn aangepast om de MSCI All World index zo goed mogelijk te volgen, ondanks de ESG uitsluitingen.

Let op: deze percentages gelden op basis van de informatie van MSCI van 30 juli 2020 (zie tabel hieronder). Dit kan veranderen en dan zou je de percentages eventueel regelmatig moeten aanpassen.

Je kunt de informatie vinden in deze documenten (onder Index Characteristics):

NT fondsen verdeling wereldwijd EM SM

Binck Fundcoach

Bij Binck Fundcoach betaal je geen transactiekosten als je periodiek inlegt. Je kunt hierbij uit een groot aantal ETFs kiezen en op verzoek kunnen zelfs ETFs worden toegevoegd.

Het voorbeeldportfolio wat ik gebruik is het volgende:

 • ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW, ISIN: NL0011309349) = wereldwijd zonder kleine bedrijven en zonder opkomende landen
 • iShares Core MSCI EM Markets IMI ETF (EMIM, ISIN: IE00BKM4GZ66) = wereldwijd opkomende landen
 • iShares MSCI World Small Cap (WSML, ISIN: IE00BF4RFH31) = kleinere bedrijven 

Fondskosten: AVIAW 0,08%, EMIM 0,18% en WSML 0,35%. 

Voordeel: automatisch aankopen mogelijk (zelf instellen)

Nadeel: in het verleden heeft Binck haar tarieven drastisch gewijzigd en in 2016 zijn er boetes opgelegd door de AFM 

Voordeel of nadeel: geen limiet order mogelijk en je moet periodiek inleggen om geen transactiekosten te betalen

Conclusie

De keuze voor een broker is een heel persoonlijke. Uiteindelijk gaat het om vertrouwen. De kosten kunnen nog zo laag zijn, als jij je er totaal niet goed bij voelt, lijkt het mij geen goed idee. 

Naar mijn mening hebben alle bovenstaande opties voor- en nadelen, waarbij ik DEGIRO en ABN Zelf Beleggen Basis het aantrekkelijkst vind. 

 • DEGIRO: prettig omdat je tegen lage kosten en met één ETF (VWRL) een goede wereldwijde spreiding hebt, hoewel er weinig small caps zijn inbegrepen. Zelf vind ik het fijn dat je met een limit order kunt werken zodat je het meteen aankoopt tegen die koers (zekerheid), maar dit kan ook een nadeel zijn omdat je het risico loopt dat je gaat timen. Nadelen? Het recente negatieve nieuws en de relatief hoge lopende fondskosten van VWRL
 • ABN Zelf Beleggen Basis: zeer goede optie vooral als je al ABN AMRO klant bent. Er is geen minimumbedrag verbonden aan de jaarlijkse kosten waardoor je met elk bedrag de lage beheerskosten hebt (procentueel gezien). De Northern Trust fondsen zijn goed en ik vind de ESG uitsluitingen persoonlijk een voordeel hoewel je daarmee wel steeds verder van de wereldmarkt kunt gaan afwijken. Je moet zelf de verhoudingen in de gaten houden en eventueel wijzigen.
 • ING Bank of Rabobank: goede opties, maar door de minimale jaarlijkse kosten is het onvoordelig om hier met kleinere belegde vermogens te beleggen. Denk hierbij aan minder dan €6.600 bij de Rabobank en minder dan €31.000 bij de ING Bank om in totaal lager uit te komen dan bij DEGIRO met VWRL. Vooral bij de echt kleinere belegde vermogens kan je vermogens zelfs krimpen, zie daarover ook mijn review over Peaks. In het geval dat ING Bank of Rabobank je huisbank is, kun je eventueel starten bij DEGIRO of Binck Bank en later overstappen. Je loopt bij verkoop en aankoop bij verschillende platformen wel een risico op koerswijzigingen (in die paar dagen dat je de fondsen niet in je bezit hebt)
 • Binck Fundcoach: goede optie, maar ze hebben ook problemen gehad met de AFM. Wil je geen grootbank en ook geen DEGIRO is dit een goede optie. Het platform is iets ingewikkelder dan DEGIRO, maar je kunt wel automatische aankopen instellen.

Onthoud dat beginnen met beleggen belangrijker is dan precies het juiste platform uitkiezen. Heel veel mensen gebruiken nu  een andere broker dan waarmee ze begonnen zijn. Zelf ben ik begonnen bij een voorloper van Binck Forward (laten beleggen) waarvan ik nu weet dat de kosten veel te hoog zijn voor mijn strategie.

Waar beleg jij?

En waarom? Laat het hieronder weten in de comment.

Wil je starten met beleggen maar weet je niet hoe? Ik kan je helpen in een financiële coachingsessie!

De links naar DEGIRO en ABN Zelf Beleggen Basis zijn een affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

This Post Has 17 Comments

 1. Marie-Loes

  Bedankt voor je handige overzicht! Is het bewust zonder Fitvermogen van NN, wat is jouw mening hierover? De meloen doet me denken aan Kermit/de Kikker, toevallig? De foto is zeker in het BTL gemaakt? Lekker uitnodigend (met warm weer) zo’n galerij met stoelen!

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   Graag gedaan. FitVermogen is een platform waar ik mij nog verder in wil verdiepen, vandaar is deze niet opgenomen! Staat op mijn lijstje 🙂

   Foto is gemaakt in Hawaii, lijkt nu haast onmogelijk dat we ons ooit nog buiten Europa kunnen begeven!

    1. FinancElle

     Bij BUX Zero kun je alleen aandelen aankopen, geen fondsen, dus daarin ben ik niet geïnteresseerd 🙂

 2. H

  De abn linkjes werken neit

 3. NN

  De “problemen” van Binck met AFM acht ik van een andere orde dan DeGiro-AFM. Bij de laatste liep je, als belegger, een reëel risico waar je geen weet van had.
  Bij Actiam (AVIAW) is iets merkwaardigs aan de gang. Volgens de factsheet van 311219 is de fondsomvang € 2.069.317.354 en het aantal uitstaande participaties 54.403.068, koers € 38.05. De factsheet van 310720 geeft een fondsomvang van € 528.601.935, aantal participaties 15.485.534 bij een koers van € 34,13. Een verschil van ca 39 mln participaties. De enige uitschieter die ik zie op de koersgrafiek bij Euronext is op 1501120, ruim 18mln participaties. Aangezien het fonds een index volgt, maakt het eigenlijk niet uit maar het blijft vreemd. Ik heb in de documentatie tot nu toe geen verklaring kunnen vinden.
  AVIAW kent sinds kort behoorlijk wat ESG-uitsluitingen. Aantal fondsen volgens factsheet 310720 1303 en bij NTWCEAE 1539.

  1. FinancElle

   Beste,

   Je hebt helemaal gelijk. Misleidende reclame is een stuk minder ernstig dan deze risico’s.

   AVIAW klinkt inderdaad vreemd. Ik heb daar ook geen verklaring voor. De grote afwijking van de index vind ik ook een ‘probleem’. Je zou hem dan kunnen vervangen door IWDA met wel iets hogere fondskosten.

  1. FinancElle

   Hi, dank voor de info. De artikelen zijn voor mij persoonlijk iets te kort om te begrijpen waarom de ene nu goed scoort en de andere niet.

   Ik heb zelf goede ervaringen met de klantenservice van DEGIRO! Snelle en goed inhoudelijke reacties. MeXem zal ik me nog eens verder in verdiepen, maar ze zijn nog erg kort actief op de Nederlandse markt. Ik zou daar zelf dus niet zomaar naar overstappen. Fijn dat je er goede ervaringen mee hebt!

 4. Dio

  Super fijn dit uitgebreide overzicht. Zelf ben ik – na het nieuws van DeGiro gestart met het nog meer spreiden van mijn aandelen en gestart met beleggen bij ING omdat dat al mijn bank is.Ik heb helaas nog geen vermogen van meer dan 33.000 euro, maar vond het wel de beste afweging.

 5. Marie-Loes

  Via https://www.fireblog.nl/beleggen/de-beste-indexfondsen-van-nederland-2020-update/ zag ik dat er bij Meesman een Northern Trust ‘alles in 1 pakket’ is tegen ‘iets hogere kosten’ (jaarlijkse kosten: 0,5% per jaar
  eenmalige transactiekosten: 0,25% over het bedrag van de aankoop, verkoop of switch). Hier een bedrag ineens inleggen is €10.000, slik. Zo te zien geen kosten voor het openen van een rekening. Bij mijn huidige ING bank vind ik €5 per kwartaal geen optie. Bij een evt. verhoging va dit bedrag dus. Hierdoor overstappen naar de ABN Amro is ook wel ‘een dingetje’. ING en Meesman kan dus ook. Waar zou jij voor gaan als je geen ABN rekening had?

  1. FinancElle

   Hi,

   Meesman staat hier niet bij omdat het daar om een meer automatische vorm van beleggen gaat. Ik heb zelf geen ABN betaalrekening. Ik houd het tot nu toe nog bij DEGIRO omdat ik overstappen van bank ook nogal een gedoe vind (en ik vertrouwen heb dat DEGIRO niet nogmaals dergelijke fouten maakt). Voor onze dochter hebben we een rekening bij Meesman maar ik overweeg over te stappen naar ABN AMRO (beleggen voor uw kind) omdat een kinderrekening (betaalrekening) gratis is.

   1. Marie-Loes

    Per vandaag gewijzigde Abn Amro voorwaarden: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/voorwaarden.html en bij Brand New Day wordt vermogensopbouw omgezet naar bank, zodat de rekening een IBAN wordt. De aanbieders zijn nog ‘volatieler’ dan de markt? KISS of overzicht bij 1 broker is wellicht niet/meer realistisch of haalbaar gezien AFM boetes bij o.a. de Giro, die wellicht ook worden uitgedeeld waar het meeste te halen is?

 6. Isabella

  Hallo, eerst even mijn complimenten voor je mooie blog. Heel fijn! 😊 Ik wil voor het eerst in mijn leven met beleggen beginnen. Heb ook een account bij de Giro geopend en wil er, met een eenmalig groot bedrag voor mijn kinderen, beleggen. Vervolgens maandelijks zoals jij het doet. Nu mijn vraag, waarop ik op internet niet echt een antwoord vind. Ik wil graag nog een tweede account openen voor mijzelf. Is het verstandig dit ook bij de giro te doen? Komen er dan kosten bij als ik maandelijks twee keer Etf’s koop? In de account voor de kinderen en dan in die van mij. Of toch beter een andere broker kiezen voor mijzelf?

  1. FinancElle

   Hi Isabella,

   Goed dat je gaat beginnen! Even voor de duidelijkheid: bij DEGIRO kun je alleen op je eigen naam beleggen (het is (nog) niet mogelijk om een rekening op naam van je kind te openen: zie deze blog).

   Je kunt inderdaad meerdere accounts openen bij DEGIRO (die staan dan allemaal op jouw naam) en voor zover ik ervaren heb kun je op elke account gebruik maken van handelen zonder transactiekosten (kernselectie) als je aan de voorwaarden voldoet (kort gezegd eens per maand).

   Hopelijk helpt dit!

Laat hier je reactie achter!