De goedkoopste zakelijke rekening

Goedkoopste zakelijke bankrekening bank of america

Je leest het overal: een zakelijk rekening is niet wettelijk verplicht. Toch is het ‘in principe’ wel verplicht omdat de meeste banken zakelijke transacties met privérekeningen ‘verbieden’ in hun bankvoorwaarden.

Meer lezen over de voor- en nadelen van een zakelijke rekening? Check dan deze blog (deel I).

Deze week deel II: welke bank kies je dan als ondernemer? Welke zakelijke rekening is het goedkoopst en toch goed? Dat lees je hieronder!

Ik start met de Nederlandse banken en vervolgens met de internationale banken.

Nederlandse banken

Eerst eens kijken bij de ‘bekende’ Nederlandse banken, daar is de goedkoopste online bank Knab (dochter van Aegon).

Knab

Je betaalt bij Knab €6 per maand ofwel €72 per jaar, inclusief bankpas en internetbankieren. Je kunt maximaal 1.000 transacties per jaar verrichten, kom je daarboven dan betaal je €0,10 per transactie. 1.000 transacties per jaar komt gemiddeld gezien neer op iets meer dan 19 transacties per week.

Open via deze link een zakelijke rekening bij Knab. Het eerste jaar krijg je 50% korting. Deze link is een affiliate link en ik ontvang een klein bedrag als jij deze gebruikt om een account te openen (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

ASN en SNS Bank

Overigens betaal je bij alle Nederlandse banken altijd een tarief per transactie, dit is heel normaal in de zakelijke bankwereld.

Alleen bij Knab, ASN (€6,50 per maand) en SNS (€7,50 per maand) zijn zakelijke rekeningen speciaal voor ZZP’ers beschikbaar waar de eerste 1.000 transacties gratis zijn.

Voordelen Knab

Naast de lage kosten is het voordeel van een rekening bij Knab dat je zoveel bankrekeningen kunt openen als je wil, bijvoorbeeld een aparte rekeningen voor het opzij zetten van de btw en inkomstenbelasting.

Nadelen Knab

Het nadeel van Knab? De creditcard is een American Express en deze wordt op vrij weinig plekken geaccepteerd. Als je een zakelijke creditcard nodig hebt, is deze misschien niet het meest ideaal. De creditcard is het eerste jaar gratis, daarna alleen als je er minimaal €2.500 per jaar mee besteedt. 

Eventueel kun je een incidentele betaling doen met je privé creditcard en het dan corrigeren in je administratie.

Wil je perse een Visa of Mastercard? Dan kun je kiezen voor ASN of SNS Bank. Deze banken bieden beiden een Visa of Mastercard tegen betaling. 

Internationale banken (gratis)

Tegenwoordig zijn er verschillende buitenlandse banken actief op de Nederlandse markt, waarvan N26 (Duits) en Revolut (Brits) de bekendste zijn.

Deze banken zijn heel handig voor het gebruik van een gratis privé (prepaid) creditcard, daarover schreef ik uitgebreider in deze blog. Dat is niet het enige, ze bieden ook gratis zakelijke rekeningen aan.

N26 en Revolut – verschillen

Het grootste verschil tussen N26 en Revolut is dat N26 een ‘echte’ bank met bankvergunning is en je dus onder het depositogarantiestelsel valt. Revolut heeft geen bankvergunning.

Voordelen N26 en Revolut

De rekening is gratis en transacties zijn altijd gratis (geen transactiekosten). Wel betaal je (soms) voor geldopnamen (in het buitenland).

Bij N26 zijn de eerste 5 geldopnamen per maand gratis (in euros), daarna €2 per keer (+ koersopslag indien niet euros). Bij Revolut kun je tot €200 per maand gratis opnemen (in alle valuta) zonder extra kosten (daarboven 2%).

De creditcard is een Visa of Mastercard, deze worden wereldwijd zeer goed geaccepteerd. Toch hoor je soms dat er problemen zijn omdat het een prepaid creditcard is, bijvoorbeeld bij de borgstelling voor autohuur. 

Bij N26 kun je naast een creditcard ook gratis een Maestro kaart aanvragen. Aangezien we die in Nederland heel veel gebruiken kan dit erg handig zijn.

Nadelen N26 en Revolut

Bij N26 kun je niet zowel een privérekening als een zakelijke rekening hebben, dus als je hier al een betaalrekening hebt, is de zakelijke rekening geen optie. Daarnaast is N26 business alleen beschikbaar voor ZZP’ers (geen ondernemers met personeel).

Het nadeel van Revolut is dat de zakelijke bankrekening voor freelancers (gratis account) niet op je bedrijfsnaam staat, maar op je eigen naam.

De buitenlandse banken hebben geen iDEAL, als je echt alleen met iDEAL kunt betalen kun je eventueel privé betalen en dit corrigeren in je administratie.

De websites, apps en helpdesks zijn alleen beschikbaar in Engels (of Duits).

Wil jij een bankrekening openen bij N26 of Revolut? Als je mijn affiliate links daarvoor gebruikt, ontvang ik een kleine vergoeding (daarmee help je mij en mijn blog ernorm!). Alvast hartelijk dank.

Jouw keuze?

Welke bank gebruik jij voor je zakelijke financiën? Bevalt het goed? Laat het me weten in de comments!

Laat hier je reactie achter!