De juiste ETF kiezen in 4 stappen

ETF kiezen stappenplan

Indexfondsen, trackers oftewel: ETFs. Daar gaat deze blog over. Eerder legde ik uit waarom indexbeleggen volgens mij de beste manier van beleggen is, maar nu het antwoord op de grote vraag: hoe kies je de juiste ETF?

Afhankelijk van het platform (de ‘broker’) dat je gebruikt is de keuze reuze. Beleg je via DEGIRO, dan is de keuze enorm.

Hieronder lees je hoe je de juiste ETF kunt kiezen (in 4 stappen). Wil je weten welke ik kies? Scroll dan helemaal naar onderen (‘mijn voorkeursETF’).

Stap 1. Aansluit- en transactiekosten

De eerste stap bij het kiezen van de juiste ETF is kijken aan welke beurs de ETF is gekoppeld. Als je ETFs van een buitenlandse beurs koopt, betaal je eventueel jaarlijkse aansluitkosten (€2,50 per jaar).

Zorg ervoor dat je ETFs koopt die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs (afkorting: EAM) én die in de kernselectie zitten, zodat je ook geen transactiekosten betaalt.

DEGIRO: kernselectie

Bij DEGIRO zijn de ETFs uit de zogenaamde kernselectie één keer per maand gratis te kopen of verkopen.

Zien welke dat allemaal zijn? Log in op DEGIRO en ga naar Producten – Trackers (ETFs). Selecteer: Beurs – Euronext Amsterdam en Soort – Trackers (Gratis). Zorg ervoor dat ‘Laat alleen Populaire producten zien’ is afgevinkt. Nu heb je nog keuze uit 67 ETFs.

Stap 2. Aanbieder, vermogen en index(spreiding)

De grondlegger van de ETF is John Bogle van Vanguard (uit de VS). Vanguard is één van de grootste ETF aanbieders ter wereld. Dit is dus een gevestigde naam en dat wekt vertrouwen. Van alle aanbieders is Blackrock (onder de naam iShares) de grootste. Er is ook een Nederlandse aanbieder van ETFs: Think (opgericht in 2009). Update: Think is overgenomen door VanEck.

Een groot fonds (veel vermogen in de ETF) zorgt over het algemeen voor lagere beheerskosten van het fonds, aangezien het efficiënter kan werken (daarover meer hieronder bij stap 3). Persoonlijk koop ik ook liever een groot fonds omdat het iets meer zekerheid biedt.

Check dus het vermogen van jouw specifieke ETF. Zelf gebruik ik hiervoor Morningstar.

ETF (vermogen) checken op Morningstar

Als ik een ETF wil checken op Morningstar, Google ik de naam van de ETF + Morningstar. Bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS ETF EAM Morningstar. Als ik naar de website van Morningstar ga, zie ik dat dit fonds een vermogen van $2,5 miljard heeft (zie ‘Fund Size’).

Als ik dit vergelijk met Think Global Equity UCITS ETF/VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF (een ander wereldwijd fonds, maar dan van Think) is die met €900 miljoen een stuk kleiner, maar nog steeds een vrij groot fonds. 

Welke index volgt de ETF?

Check welke index de ETF volgt. Als je gespreid wil beleggen, is het belangrijk een wereldwijde index te volgen. Let op: sommige ETFs volgen een eigen index.

Als je Morningstar checkt op de bovenstaande ETFs, zie je dat de Vanguard ETF (VWRL) de FTSE All-World index volgt, terwijl de ETF van Think (TGET) de Solactive Global Equity Index volgt. TGET volgt een index die afwijkt van de onafhankelijke wereldwijde index FTSE All-World. De FTSE All-World index volgt 90-95% van de wereldwijde markt.

In het geval van een eigen index moet je altijd goed nagaan wat hun index precies is. Ik volg liever een onafhankelijke en wereldwijde index dan een index die maar door één fonds wordt gebruikt.

Onderaan de pagina van Morningstar kun je ook zien in welke landen en sectoren de ETF aandelen heeft.

Stap 3. Beheerskosten

Het fonds heeft beheerskosten. Lage kosten zijn essentieel voor goede beleggingsresultaat (dit werkt hetzelfde als ‘compound interest’, maar dan negatief). Check dus de hoogte van de beheerskosten.

Als je naar Vanguard (VWRL) kijkt, heeft deze beheerskosten van 0,25% (update: 0,22%). De Think (TGET) heeft beheerskosten van 0,20% per jaar.

Stap 4. Rendement afgelopen jaren

De belangrijkste indicator voor het rendement in de opkomende jaren is het rendement in de afgelopen jaren. Al geven in het verleden behaalde resultaat geen garantie voor de toekomst, iets anders hebben we nu eenmaal niet.

Als we op Morningstar kijken naar Vanguard (VWRL), heeft deze een rendement van 11,78% in de afgelopen 5 jaar. Think (TGET) heeft een rendement van 10,13% in de afgelopen 5 jaar.

Let op dat buitenlandse dividendbelasting een impact kan hebben op je rendement.  Dit hangt af van het vestigingsland van de aanbieder en het belastingverdrag tussen Nederland en dat land.

Lees in deze blog meer over (buitenlandse) dividendbelasting terugkrijgen.

Conclusie

Wil jij een ETF kiezen? Maak een lijst van de ETFs waartussen je wil kiezen en ga deze vervolgens mij elkaar vergelijken. 

Kopieer de naam en plak in Google de naam + Morningstar. Op de website van Morningstar kun je vervolgens allerlei interessant informatie vinden over de ETF, zoals:

 • vermogen
 • gevolgde index
 • beheerskosten
 • landen en sectoren
 • rendement afgelopen jaren

Zet alle informatie naast elkaar zodat jij op basis hiervan de beste ETF kunt kiezen!

Mijn voorkeursETF

Misschien kwam het hierboven al een beetje naar voren, maar de ETF van mijn voorkeur is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) (let op: kies de Amsterdamse beurs – EAM).

De reden? Deze vertegenwoordigt 90-95% marktkapitalisatie (dus: hele brede spreiding) en heeft hoog historisch gezien een goed rendement. 

In mijn andere blog vind je stap voor stap hoe je een ETF aankoopt bij DEGIRO (met printscreens).

Focus aanbrengen

Wil je een focus aanbrengen? Voor de VS kan de Vanguard S&P 500 (VUSA) interessant zijn. Een hoog rendement in de afgelopen jaren en lage kosten. Let op: dit fonds zit geheel in de VS en je spreid je risico dan dus veel minder.

Wil je opkomende markten (‘emerging markets’) uitsluiten? Kijk dan eens naar iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc; IWDA of Dist; IWRD), waarbij Acc de dividenden automatisch herbelegd en Dist ze uitkeert (ik zou voor Acc gaan).

Wil je focussen op Europa? Kijk dan eens naar iShares MSCI Europa UCTIS ETF (Acc; IMEA of Dist; IMEU). De afgelopen 5 jaar zijn de rendementen niet erg hoog.

Let wel op: zodra je focus gaat aanbrengen of heel veel verschillende ETF kiest, maak je het niet bepaald makkelijker voor jezelf. Wil je het heel simpel houden? Kies één ETF en pas de buy & hold strategie toe.

Meer lezen over beleggen? Check de blogs in mijn kennisbank.

De links van DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

This Post Has 23 Comments

 1. Kaspar

  Heb mijn beleggingen getob in een fonds staan. Geen omkijken naar en prima rendement (behalve vorig jaar dan…. toen was het voor alle beleggingen een zwak jaar) .
  Als ik dit hele verhaal lees heb ik er al geen zin meer in… zeker als je dan ziet dat het rendement vergelijkbaar is met een goed presterend beleggingsfonds.

  1. FinancElle

   Welk fonds gebruik je? Over het algemeen hebben fondsen een lager resultaat, onder andere door hogere kosten (die ervaring heb ik ook in de praktijk). Zoals ik ook onderaan zeg: wil je het simpel houden? Kies één ETF (bijvoorbeeld VWRL) en koop die elke maand. Vrij simpel!

   1. Kaspar

    Ik heb mijn geld bij Robeco One, gespreid over defensief, neutraal, duurzaam en offensief.

    Bevalt mij vanwege het gemak. Is nog één van de duurdere fondsen. Dus meer rendement is best mogelijk bij andere fondsen.

  2. Richard Hagen

   Als je een rendement van 5% met 1.5% kosten ivm de 0.25% die ETFs meestal rekenen dan loop je 1.25% rendement mis. Je werkelijke rendement is dus 3.5% ipv 4.75%. Vergeet niet dat door compounding dit elk jaar oploopt. Als je twee uur investeerd in het zoeken naar een goede en goedkope ETF en dus die kosten niet hebt, dan is dan een waanzinnig uurloon

 2. Emilie luyckx

  Heel leuk blogke. 🙂
  Weet je misschien hoe je kunt zien welke ETF er dividend uitkeert en welke etf het cumuleert.

  1. FinancElle

   Dank je Emilie!

   Soms zie je op Morningstar (Acc.) of (Dist.) achter de naam, waarbij Accumulation staat voor herinvestering (of cumulatie) en Distribution voor uitbetaling. Zo niet, kun je het bijvoorbeeld in de documenten van de ETF vinden. Stel je wil dit weten voor Vanguard FTSE All-World (VWRL) dan klik je bij DeGiro op Documenten en op de Engelse link. Dan opent zich de ‘Key Investor Information’ en rechtsboven zie je meteen Distribution staan. In principe zou je het altijd in de documenten moeten kunnen vinden.

   Hopelijk weet je zo voldoende!

 3. Sas

  Heel erg bedankt voor dit goede artikel.

 4. Bas

  Bedankt Elle. Vandaag bij De Giro geregistreerd en begonnen met de VWRL voor de komende 20 jaar.

 5. Margreet

  Hallo Elle,

  Wat een ontzettend leuk en informatief stuk! Ik vroeg me af of je ook nog in obligaties belegt. Ik lees via andere kanalen dat aangeraden wordt om evenveel obligaties (in %) te hebben als je leeftijd. Bijvoorbeeld: ben je 29 jaar oud dan heb je 29% obligaties.

  1. FinancElle

   Hi Margeet, dank voor je super leuke reactie!

   Daar heb ik een blog over geschreven, die vind je hier. Laat me vooral weten wat je ervan vindt 🙂

 6. Gesina

  Hi Elle, bedankt voor dit leuke en informatieve artikel. Is het jouw ervaring dat ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) eens per maand gratis kan worden aangekocht en zo ja wanneer is dat dan? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. FinancElle

   Hallo Gesina, jij bedankt voor je reactie.

   VWRL zit inderdaad in de kernselectie (let wel: op de Amsterdamse beurs!). Dit houdt in dat je hem eens per kalendermaand kunt aankopen en eens per kalendermaand kunt verkopen zonder transactiekosten. De specifieke datum maakt daarbij niets uit, dat kun je helemaal zelf kiezen. Hopelijk is het zo duidelijk.

   1. puckstar32

    Volgens mij kan een herhaalaankoop of herhaalverkoop ook gratis in dezelfde maand toch?

    1. FinancElle

     Inmiddels zijn de regels een beetje gewijzigd. Ik zal dit ook in mijn blogs wijzigen. Zie hier de nieuwe regels voor de kernselectie (link).

     In het kort: je kunt in dezelfde richting aan- of verkopen als het boven 1.000 EUR/USD is. In de tegengestelde richting kan niet meer gratis in dezelfde kalendermaand.

 7. Megh_

  Bedankt voor dit artikel, is voor mij zeer waardevol geweest en heb het doorgestuurd naar anderen.
  Kan ik op jouw blog ook zo’n artikel vinden over Chinese ETF’s? Of investeer jij daar niet in?

  1. FinancElle

   Graag gedaan en fijn om te horen.

   De ETF die ik aankoop (VWRL) is wereldwijd. China maakt daar dus al onderdeel van uit, ongeveer 4% (zie de VWRL factsheet van 31 december 2019). Zelf kies ik liever voor één ETF met een grote marktspreiding zodat ik mijn beleggingsstrategie zo simpel mogelijk houd.

   Ik heb dus geen tips voor specifieke Chinese ETF’s. Je kunt evt. naar ETF’s gericht op emerging markets kijken.

 8. Kibi

  ” waarbij Acc de dividenden automatisch herbelegd en Dist ze uitkeert (ik zou voor Acc gaan).”
  Waarbij het aantal Acc ETF wat je bezit dus automatisch groeit ivm herbeleggen?

  Klopt het dat wanneer je 20 IWDA (IE00B4L5Y983) koopt, je aan het eind van het jaar meer aantallen hebt ivm de herbelegging van het dividend. Of is dit een verkeerde aanname?

  Ik lees namelijk regelmatig dat een Acc herbelegd in de koers, echter begrijp niet wat hiermee wordt bedoeld.

  1. FinancElle

   Beste Kibi,

   Voor zover ik begrijp, wordt deze herbelegging in de koers verwerkt. Dit houdt in dat binnen de ETF meer aandelen worden aangekocht (van het dividend). Jijzelf hebt dus niet meer ETFs aan het einde van het jaar.

   Hopelijk geeft dit duidelijkheid!

 9. Marie-Loes

  Haj,

  Welke index volgt of is maatgevend voor VWRL, FTSE100 e/o FTSE eurotop 100?

  Groet!

  Marie-Loes

  1. FinancElle

   Hallo Marie-Loes,

   VWRL volgt de FTSE All-World index. Deze bestaat uit meer dan 3.100 bedrijven in 47 landen. MSCI World index is een heel stuk kleiner: 23 landen met 1.700 bedrijven. Met name de opkomende landen (emerging markets) zitten niet in MSCI World index. Dit is ook meteen het antwoord op je andere vraag, hopelijk helpt het!

 10. Marie-Loes

  Verder zag ik dat Robeco MSCI world ‘volgt’ en vraag ik me af waarom VWRL hiermee vergeleken jouw voorkeur heeft?

Laat hier je reactie achter!