De juiste ETF kiezen in 4 stappen

ETF kiezen stappenplan

Indexfondsen, trackers oftewel: ETFs. Daar gaat deze blog over. Eerder legde ik uit waarom indexbeleggen volgens mij de beste manier van beleggen is, maar nu het antwoord op de grote vraag: hoe kies je de juiste ETF?

Afhankelijk van het platform (de ‘broker’) dat je gebruikt is de keuze reuze.  

Hieronder lees je hoe je de juiste ETF kunt kiezen (in 4 stappen). Wil je weten welke ik kies? Scroll dan helemaal naar onderen (‘mijn voorkeursETF’).

Stap 1. Transactiekosten

Afhankelijk van welke broker je kiest, kun je meestal een aantal ETFs of beleggingsfondsen aankopen zonder transactiekosten. Bij de grootbanken gaat het om geselecteerde beleggingsfondsen, bij DEGIRO om ETFs uit de kernselectie en bij Binck Fundcoach betaal je geen transactiekosten als je periodiek belegt 

Daarnaast moet je er bij DEGIRO nog op letten aan welke beurs de ETF is gekoppeld. Als je een ETF (of aandeel) van een buitenlandse beurs koopt, betaal je jaarlijkse aansluitkosten (€2,50 per jaar).

DEGIRO: kernselectie

Bij DEGIRO zijn de ETFs uit de zogenaamde kernselectie één keer per maand gratis te kopen of verkopen.

Zien welke dat allemaal zijn? Log in op DEGIRO en ga naar Producten – Trackers (ETFs). Selecteer: Beurs – Euronext Amsterdam en Soort – Trackers (Gratis). Zorg ervoor dat ‘Laat alleen Populaire producten zien’ is afgevinkt. Nu heb je nog keuze uit 67 ETFs.

Stap 2. Aanbieder, vermogen en index(spreiding)

De grondlegger van het idee ‘de ETF’ is John Bogle van Vanguard (uit de VS). Vanguard is één van de grootste ETF aanbieders ter wereld. Dit is dus een gevestigde naam en dat wekt vertrouwen. De allergrootste van alle aanbieders is Blackrock (onder de naam iShares). Er is ook een Nederlandse aanbieder van ETFs: Think (opgericht in 2009). Update: Think is overgenomen door VanEck.

Naast de aanbieder is het goed om te kijken naar het vermogen in de ETF zelf. Een groot fonds (veel vermogen in de ETF) zorgt over het algemeen voor lagere beheerskosten door de efficiëntie (daarover meer hieronder bij stap 3). Persoonlijk koop ik ook liever een groot fonds omdat het iets meer zekerheid biedt.

Check dus het vermogen van jouw specifieke ETF. Zelf gebruik ik hiervoor Morningstar. Hieronder lees je hoe je dat doet.

ETF (vermogen) checken op Morningstar

Als ik een ETF wil checken op Morningstar, Google ik de naam van de ETF + Morningstar. Bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS ETF EAM Morningstar. Als ik naar de website van Morningstar ga, zie ik dat dit fonds een vermogen van $6 miljard heeft (zie ‘Fund Size’). Dit is groot.

Als ik dit vergelijk met iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA), een ander wereldwijd fonds, maar dan van iShares) is die met €25 miljard zelfs nog een heel stuk groter. 

Welke index volgt de ETF?

Check welke index de ETF volgt. Als je gespreid wil beleggen, is het belangrijk een wereldwijde index te volgen. Let op: sommige ETFs volgen een eigen index. 

Als je Morningstar checkt op de bovenstaande ETFs (zie benchmark van het fonds), zie je dat de Vanguard ETF (VWRL) de FTSE All-World index volgt, terwijl de ETF van iShares de MSCI All-World index volgt. De FTSE All-World index volgt 90-95% van de wereldwijde markt.

Er zijn ook ETFs die een eigen index volgen of afwijken van de bestaande index. Ik volg liever een onafhankelijke en wereldwijde index dan een index die maar door één fonds wordt gebruikt.

Onder ‘portefeuille’ kun je meer informatie vinden over de grootte van de bedrijven in het fonds en de landen en sectoren. 

Als je kijkt naar de grootte zie je de IWDA bijna geen kleine (0,02%) en geen micro bedrijven aanhoudt. Het is dus echt een large cap ETF. VWRL focust zich ook op grote bedrijven (large cap), maar is toch iets meer gespreid dan IWDA met 0,64% in kleine bedrijven en 0,01% in micro.  

Voor wat betreft de landen (zie regioverdeling) zie je dat VWRL bij relatief t.o.v. categorie ongeveer tussen de 1 en 4% zit bij alle regio’s. In IWDA zijn Latijns Amerika, opkomende landen Europa, Afrika, het Midden-Oosten en opkomende landen Azië veel minder of zelfs niet vertegenwoordigd.

Je kunt dus concluderen dan VWRL meer omvattend is dan IWDA. Bij IWDA zou je eventueel nog een losse ETF voor opkomende landen (emerging markets) en eventueel small cap moeten toevoegen om een completer portfolio te hebben.

Stap 3. Beheerskosten en dividendlekkage

Elk fonds heeft beheerskosten. Let op: dit gaat over de beheerkosten in het fonds zelf, niet over de jaarlijkse beheerskosten van de broker

Lage kosten zijn essentieel voor goede beleggingsresultaat (dit werkt hetzelfde als ‘compound interest’, maar dan negatief). Check dus de hoogte van de beheerskosten.

Als je naar Vanguard (VWRL) kijkt, heeft deze beheerskosten van 0,25% (update: 0,22%). IWDA heeft 0,2% kosten. 

De dividendlekkage binnen een fonds is minder makkelijk te bepalen. Je moet hiervoor een berekening maken op basis van de jaarstukken.

Stap 4. Rendement afgelopen jaren

De belangrijkste indicator voor het rendement in de opkomende jaren is het rendement in de afgelopen jaren. Al geven in het verleden behaalde resultaat geen garantie voor de toekomst, iets anders hebben we nu eenmaal niet.

Als we op Morningstar kijken naar VWRL, heeft deze een rendement van 8,59% in de afgelopen 5 jaar. IWDA heeft een rendement van 8,89% in de afgelopen 5 jaar.

Let op dat buitenlandse dividendbelasting een impact kan hebben op je rendement.  Dit hangt af van het vestigingsland van de aanbieder en het belastingverdrag tussen Nederland en dat land.

Lees in deze blog meer over (buitenlandse) dividendbelasting terugkrijgen.

Conclusie

Wil jij een ETF kiezen? Maak een lijst van de ETFs waartussen je wil kiezen en ga deze vervolgens mij elkaar vergelijken. 

Kopieer de naam en plak in Google de naam + Morningstar. Op de website van Morningstar kun je vervolgens allerlei interessant informatie vinden over de ETF, zoals:

 • vermogen
 • gevolgde index
 • beheerskosten
 • landen en sectoren
 • rendement afgelopen jaren

Zet alle informatie naast elkaar zodat jij op basis hiervan de beste ETF kunt kiezen!

Mijn voorkeursETF

Misschien kwam het hierboven al een beetje naar voren, maar de ETF van mijn voorkeur is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) (let op: kies de Amsterdamse beurs – EAM).

De reden? Deze vertegenwoordigt 90-95% marktkapitalisatie (dus: hele brede spreiding) en heeft hoog historisch gezien een goed rendement. IWDA is een goede en misschien zelfs goedkopere keuze, maar hierbij mis je small cap en emerging markets voor een groot deel.

In mijn andere blog vind je stap voor stap hoe je een ETF aankoopt bij DEGIRO (met printscreens).

De links van DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Laat hier je reactie achter!

This Post Has 43 Comments

 1. Kaspar

  Heb mijn beleggingen getob in een fonds staan. Geen omkijken naar en prima rendement (behalve vorig jaar dan…. toen was het voor alle beleggingen een zwak jaar) .
  Als ik dit hele verhaal lees heb ik er al geen zin meer in… zeker als je dan ziet dat het rendement vergelijkbaar is met een goed presterend beleggingsfonds.

  1. FinancElle

   Welk fonds gebruik je? Over het algemeen hebben fondsen een lager resultaat, onder andere door hogere kosten (die ervaring heb ik ook in de praktijk). Zoals ik ook onderaan zeg: wil je het simpel houden? Kies één ETF (bijvoorbeeld VWRL) en koop die elke maand. Vrij simpel!

   1. Kaspar

    Ik heb mijn geld bij Robeco One, gespreid over defensief, neutraal, duurzaam en offensief.

    Bevalt mij vanwege het gemak. Is nog één van de duurdere fondsen. Dus meer rendement is best mogelijk bij andere fondsen.

  2. Richard Hagen

   Als je een rendement van 5% met 1.5% kosten ivm de 0.25% die ETFs meestal rekenen dan loop je 1.25% rendement mis. Je werkelijke rendement is dus 3.5% ipv 4.75%. Vergeet niet dat door compounding dit elk jaar oploopt. Als je twee uur investeerd in het zoeken naar een goede en goedkope ETF en dus die kosten niet hebt, dan is dan een waanzinnig uurloon

 2. Emilie luyckx

  Heel leuk blogke. 🙂
  Weet je misschien hoe je kunt zien welke ETF er dividend uitkeert en welke etf het cumuleert.

  1. FinancElle

   Dank je Emilie!

   Soms zie je op Morningstar (Acc.) of (Dist.) achter de naam, waarbij Accumulation staat voor herinvestering (of cumulatie) en Distribution voor uitbetaling. Zo niet, kun je het bijvoorbeeld in de documenten van de ETF vinden. Stel je wil dit weten voor Vanguard FTSE All-World (VWRL) dan klik je bij DeGiro op Documenten en op de Engelse link. Dan opent zich de ‘Key Investor Information’ en rechtsboven zie je meteen Distribution staan. In principe zou je het altijd in de documenten moeten kunnen vinden.

   Hopelijk weet je zo voldoende!

 3. Sas

  Heel erg bedankt voor dit goede artikel.

 4. Bas

  Bedankt Elle. Vandaag bij De Giro geregistreerd en begonnen met de VWRL voor de komende 20 jaar.

 5. Margreet

  Hallo Elle,

  Wat een ontzettend leuk en informatief stuk! Ik vroeg me af of je ook nog in obligaties belegt. Ik lees via andere kanalen dat aangeraden wordt om evenveel obligaties (in %) te hebben als je leeftijd. Bijvoorbeeld: ben je 29 jaar oud dan heb je 29% obligaties.

  1. FinancElle

   Hi Margeet, dank voor je super leuke reactie!

   Daar heb ik een blog over geschreven, die vind je hier. Laat me vooral weten wat je ervan vindt 🙂

 6. Gesina

  Hi Elle, bedankt voor dit leuke en informatieve artikel. Is het jouw ervaring dat ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) eens per maand gratis kan worden aangekocht en zo ja wanneer is dat dan? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. FinancElle

   Hallo Gesina, jij bedankt voor je reactie.

   VWRL zit inderdaad in de kernselectie (let wel: op de Amsterdamse beurs!). Dit houdt in dat je hem eens per kalendermaand kunt aankopen en eens per kalendermaand kunt verkopen zonder transactiekosten. De specifieke datum maakt daarbij niets uit, dat kun je helemaal zelf kiezen. Hopelijk is het zo duidelijk.

   1. puckstar32

    Volgens mij kan een herhaalaankoop of herhaalverkoop ook gratis in dezelfde maand toch?

    1. FinancElle

     Inmiddels zijn de regels een beetje gewijzigd. Ik zal dit ook in mijn blogs wijzigen. Zie hier de nieuwe regels voor de kernselectie (link).

     In het kort: je kunt in dezelfde richting aan- of verkopen als het boven 1.000 EUR/USD is. In de tegengestelde richting kan niet meer gratis in dezelfde kalendermaand.

 7. Megh_

  Bedankt voor dit artikel, is voor mij zeer waardevol geweest en heb het doorgestuurd naar anderen.
  Kan ik op jouw blog ook zo’n artikel vinden over Chinese ETF’s? Of investeer jij daar niet in?

  1. FinancElle

   Graag gedaan en fijn om te horen.

   De ETF die ik aankoop (VWRL) is wereldwijd. China maakt daar dus al onderdeel van uit, ongeveer 4% (zie de VWRL factsheet van 31 december 2019). Zelf kies ik liever voor één ETF met een grote marktspreiding zodat ik mijn beleggingsstrategie zo simpel mogelijk houd.

   Ik heb dus geen tips voor specifieke Chinese ETF’s. Je kunt evt. naar ETF’s gericht op emerging markets kijken.

 8. Kibi

  ” waarbij Acc de dividenden automatisch herbelegd en Dist ze uitkeert (ik zou voor Acc gaan).”
  Waarbij het aantal Acc ETF wat je bezit dus automatisch groeit ivm herbeleggen?

  Klopt het dat wanneer je 20 IWDA (IE00B4L5Y983) koopt, je aan het eind van het jaar meer aantallen hebt ivm de herbelegging van het dividend. Of is dit een verkeerde aanname?

  Ik lees namelijk regelmatig dat een Acc herbelegd in de koers, echter begrijp niet wat hiermee wordt bedoeld.

  1. FinancElle

   Beste Kibi,

   Voor zover ik begrijp, wordt deze herbelegging in de koers verwerkt. Dit houdt in dat binnen de ETF meer aandelen worden aangekocht (van het dividend). Jijzelf hebt dus niet meer ETFs aan het einde van het jaar.

   Hopelijk geeft dit duidelijkheid!

 9. Marie-Loes

  Haj,

  Welke index volgt of is maatgevend voor VWRL, FTSE100 e/o FTSE eurotop 100?

  Groet!

  Marie-Loes

  1. FinancElle

   Hallo Marie-Loes,

   VWRL volgt de FTSE All-World index. Deze bestaat uit meer dan 3.100 bedrijven in 47 landen. MSCI World index is een heel stuk kleiner: 23 landen met 1.700 bedrijven. Met name de opkomende landen (emerging markets) zitten niet in MSCI World index. Dit is ook meteen het antwoord op je andere vraag, hopelijk helpt het!

 10. Marie-Loes

  Verder zag ik dat Robeco MSCI world ‘volgt’ en vraag ik me af waarom VWRL hiermee vergeleken jouw voorkeur heeft?

 11. Miguel_B

  Verhelderend en duidelijk stuk. 🙂

  Ik ben een paar maanden geleden begonnen met beleggen en heb ook een paar ETF’s. Alleen zijn dit dist. etf’s. Nu begrijp ik dat het beter is om Acc te hebben, zeker ook omdat ik voor de lange termijnbeleg. Is er een mogelijkheid/makkelijke manier om deze te switchen naar Acc? En hoe zou je later acc. weer terug kunnen switchen naar dist. als je van de divident een extra passief inkomen wil maken?

  1. FinancElle

   Hallo Miguel, Acc is niet perse ‘beter’, daar heb ik in deze blog meer over geschreven: VWRL vs. VWCE.

   Je kunt ze niet zomaar switchen, dan zou je ze allemaal moeten verkopen en Acc moeten aankopen. En later andersom. Dan krijg je eventueel met transactiekosten te maken.

 12. Jacqueline32

  Hoi,

  Bedankt voor de informatie uit je blog, ik ben al een aantal weken bezig om meer kennis te krijgen over EFT’s.
  Op dit moment heb ik ook een beleggingsfonds lopen bij Robeco, net zoals iemand hierboven, maar toch is mijn interesse meer gewekt voor de aankoop van EFT’s.
  Ik heb al veel gelezen over VWRL, ik heb ook een eerste aankoop gedaan via DeGiro maar ik vraag me af of ik voor de juiste variant gekozen heb aangezien ik volgens mij wel met transactiekosten te maken had.
  Kan jij mij daar meer informatie over geven?

  Het gaat om de volgende aankoop van de EFT binnen DeGiro website:
  EAM | VWRL | IE00B3RBWM25 | EUR
  VANGUARD FTSE AW

  Ik vraag dit voornamelijk omdat ik ook zie dat er vaak gesproken wordt over: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dist –> maar dit is toch een variant op de Amerikaanse beurs?

  Dus zou graag willen weten of ik goed heb gehandeld 😉

  Groetjes!

  1. FinancElle

   Hallo Jacqualine,

   In principe betaal je bij DEGIRO geen transactiekosten als je eens per maand een ETF uit de kernselectie aankoopt of verkoopt. In dit document vind je de voorwaarden en de lijst met ETFs: DEGIRO Kernselectie.

   IE00B3RBWM25 VANGUARD FTSE AW Euro Euronext Amsterdam is inderdaad VWRL (aan de Amsterdamse beurs: alleen deze zit in de kernselectie).

 13. Marlin

  Goedemorgen,
  Ik heb een Degiro account aangemaakt.
  Ik ben helemaal nieuw in de beleggingswereld;) stel ik zou elke maand dezelfde ETF aankopen: bijvoorbeeld deze die jij noemt: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL), zou dit kunnen? Of is het verstandig een aantal verschillende te kopen?
  Groet Marlin

  1. FinancElle

   Hallo Marlin,

   Welkom in de beleggingswereld 😉 Dit kan zeker. Uiteindelijk is het een persoonlijke voorkeur, maar VWRL biedt wereldwijde spreiding. Zelf koop ik altijd alleen die aan!

 14. Marlin Smink

  Hoi hoi,
  Bedankt voor je reactie! Ik heb ook je antwoord op mijn email gezien. Ik zal erop reageren.
  Groetjes!

 15. Rudolf Rendier

  Hallo,
  Heel interessant artikel en heel interessante blog, je hebt me al goed vooruitgeholpen.
  Ik heb echter 1 vraag over ETF’s waar ik nergens een duidelijk antwoord op lijk te vinden.
  De koers van een ETF, wordt die enkel beïnvloedt door het aantal kopers en verkopers, of enkel door de onderliggende waarde van alle aandelen, of een combinatie van de twee?

  1. FinancElle

   Hallo Rudolf,

   Dank voor je compliment en fijn om te horen!

   Direct door de onderliggende aandelen. Maar indirect ook door het aantal kopers en verkopers van de ETF aangezien je indirect de onderliggende aandelen aankoopt of verkoopt.

 16. JTN

  Ik ben op zoek naar een ETF’s in de Giro Kernselectie welke Obligaties volgt. Dit om het risico te spreiden in mijn portefeuille. Heeft iemand een goede suggestie?

 17. Jtn

  Hoi, dank. Ik zie wel dat deze eft trackers kosten rekenen. Klopt dat?

  1. FinancElle

   IE00B3DKXQ41 ISHARES B E AGG Euro Euronext Amsterdam
   IE00B3F81R35 ISHARES B E CORP Euro Euronext Amsterdam

   Zitten in de kernselectie. Let wel op dat je dan dus alleen in Europa zit – niet wereldwijd gespreid.

 18. Danny

  Beste Financelle! Koop jij iedere maand dan opnieuw 1, 2 of 3 stuks VWRL? Werkt dat zo? Iedere maand opnieuw aankopen, als je dat wil?

 19. Bdv

  Hi, ik heb een beetje overhaast de volgende etf gekocht:IE00BK5BCD43. Volgens mij is de fund size niet heel erg groot. Ik weet niet of ik daar goed aan heb gedaan. Kan jij hier iets over zeggen?

  1. FinancElle

   Dit is een hele nieuwe ETF en heel erg specifiek. Zo zit bijvoorbeeld 78% in de US en ziet hij alleen op AI. Als jij daar erg de nadruk op wil leggen, kan het een goede keuze zijn. Als je wereldwijd wil spreiden naar marktkapitalisatie is dit wellicht geen goede keuze. De koers staat er goed voor dus verlies leid je waarschijnlijk niet bij een eventuele verkoop (mede afhankelijke van de kosten).

 20. Theo

  Hi, bij het aankopen van een ETF zie je de jaarlijkse kosten, bijvoorbeeld 0,15%.

  Is er een eenvoudige formule waarmee je de totaalkosten kunt berekenen van een ETF? Blijkbaar zijn er naast die 0,15% nog meer kosten die meegerekend moeten worden en in mindering gebracht moeten worden op het rendement? Welke kosten zijn dit?
  Ik maak nu iedere maand gebruik van de kernselectie van DeGiro…

  1. FinancElle

   Beste Theo,

   Nee helaas is er geen makkelijke manier.
   – ‘die 0,15%’ bedoel je denk ik de fondskosten?
   – dividendlekkage is verder met name een belangrijk onderdeel van de kosten binnen een fonds (de totale lopende fondskosten). In deze blog van Mr. FOB lees je hoe je alle kosten kunt berekenen, je moet daarvoor o.a. het jaarverslag raadplegen.

 21. I.A. Klaver

  Afgelopen jaar ETF gekocht conform jouw voorkeur. Goed koersresultaat. Zou nu weer wel willen bijkopen maar thans is de koers best hoog. Wat zou nu jouw advies zien welke ETF te kopen?