De juiste ETF kiezen in 4 stappen

ETF kiezen stappenplan

Indexfondsen, trackers oftewel: ETFs. Eerder legde ik uit waarom indexbeleggen volgens mij de beste manier van beleggen is, maar nu de grote vraag: hoe kies je de juiste ETF?

Afhankelijk van het platform (de ‘broker’) dat je gebruikt is de keuze reuze. Gebruik je Meesman (handig voor automatisch beleggen; je maakt elke maand geld over en zij beleggen het op basis van de door jou ingesteld keuzes) heb je een vrij beperkte keuze. Beleg je via DeGiro (de goedkope en grootste Nederlandse broker, waarbij je zelf de aankopen doet), is de keuze enorm.

De links van DeGiro zijn affiliate links. Als jij via deze link een DeGiro acccount opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Hieronder lees je hoe je kunt kiezen! Weten welke ik zou kiezen? Scroll dan helemaal naar onderen.

Stap 1. Aansluit- en transactiekosten

Kijk aan welke beurs de ETF is gekoppeld. Als je ETFs van een buitenlandse beurs koopt, betaal je elk jaar aansluitkosten (dit is €2,50 per jaar per buitenlandse beurs). Daarnaast zijn deze ETFs meestal niet gratis, dan betaal je transactiekosten bij aan- en verkoop.

Zorg er door voor dat je ETFs koopt die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs (afkorting: EAM)!

Bij DeGiro zijn de ETFs uit de zogenaamde kernselectie één keer per maand gratis te aan- en verkopen. Zien welke dat allemaal zijn? Log in in DeGiro en ga bovenin naar Koersen – trackers (ETFs). Selecteer: Beurs – Euronext Amsterdam en Soort – trackers (Gratis). Zorg ervoor dat ‘Laat alleen Populaire producten zien’ is afgevinkt. Nu heb je nog keuze uit 67 ETFs.

Stap 2. Aanbieder, vermogen en index(spreiding)

De grondlegger van de ETF is John Bogle van Vanguard (uit de VS). Vanguard is één van de grootste ETF aanbieders ter wereld. Dit is dus een gevestigde naam. Van alle aanbieders is Blackrock (onder de naam iShares) de grootste. De Nederlandse aanbieder van ETFs is Think (opgericht in 2009).

Een groot fonds (veel vermogen in de ETF) zorgt over het algemeen voor lage beheerskosten van het fonds, aangezien ze efficiënter kunnen werken (daarover meer hieronder bij stap 3). Persoonlijk koop ik ook liever een groot fonds omdat hier iets meer zekerheid biedt. Check dus het vermogen van jouw specifieke ETF. Zelf gebruik ik hiervoor Morningstar.

Als ik een ETF wil checken op Morningstar, Google ik de naam van de ETF + Morningstar. Bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS ETF EAM Morningstar. Als ik naar de website van Morningstar ga, zie ik dat dit fonds een vermogen van $2,5 miljard heeft (zie ‘Fund Size’). Als ik bijvoorbeeld kijk naar Think Global Equity UCITS ETF (een ander wereldwijd fonds, maar dan van Think) is deze een stuk kleiner met €900 miljoen, nog steeds een vrij groot fonds.

Check welke index de ETF volgt. Als je gespreid wil beleggen, is het belangrijk een wereldwijde (bestaande) index te volgen. Let op: sommige ETFs volgen een eigen index.

Als je Morningstar check op de bovenstaande ETFs, zie je dat de Vanguard ETF (VWRL) de FTSE All-World index volgt, terwijl de ETF van Think (TGET) de Think Global Equity Index volgt. Think volgt dus een eigen index die afwijkt van de onafhankelijke wereldwijde index FTSE All-World (deze index volgt 90-95% van de wereldwijde markt). In het geval van een eigen index moet je altijd goed nagaan wat hun index precies is.

Onderaan de pagina van Morningstar kun je ook zien in welke landen en sectoren de ETF aandelen heeft.

Stap 3. Beheerskosten

Het fonds heeft beheerskosten. Lage kosten zijn essentieel voor goede beleggingsresultaat (dit werkt hetzelfde als ‘compound interest’, maar dan negatief). Check dus de hoogte van de beheerskosten.

Als je naar Vanguard (VWRL) kijkt, heeft deze beheerskosten van 0,25% (zie ‘Ongoing Charge’). De Think (TGET) heeft beheerskosten van 0,20% per jaar.

Stap 4. Rendement afgelopen jaren

De belangrijkste indicator voor het rendement in de opkomende jaren is het rendement in de afgelopen jaren. Al geven in het verleden behaalde resultaat geen garantie voor de toekomst, iets anders hebben we nu eenmaal niet.

Als we op Morningstar kijken naar Vanguard (VWRL), heeft deze een rendement van 11,78% in de afgelopen 5 jaar. Think (TGET) heeft een rendement van 10,13% in de afgelopen 5 jaar.

Let op dat buitenlandse dividendbelasting een impact kan hebben op je rendement.  Dit hangt af van het vestigingsland van de aanbieder en het belastingverdrag tussen Nederland en dat land.

Lees meer over (buitenlandse) dividendbelasting terugkrijgen in deze blog.

Conclusie

Wil jij een ETF kiezen? Maak een lijst van de ETFs waartussen je wil kiezen (alle ETFs in DeGiro zien? Klik op Koersen – Trackers (ETFs) en selecteer bij beurs Euronext Amsterdam en bij Soort – trackers (Gratis), vink ‘Laat alleen Populaire producten zien’ uit).

Heb je een ETF die jou interessant lijkt? Kopieer de naam en plak in google de naam + morningstar. Op de website van Morningstar kun je vervolgens allerlei interessant informatie vinden over de ETF, zoals:

 • vermogen
 • gevolgde index
 • beheerskosten
 • landen en sectoren
 • rendement afgelopen jaren

Op basis hiervan kun jij hopelijk je ETF kiezen!

Mijn voorkeursETF

Misschien kwam het hierboven al een beetje naar voren, maar de ETF van mijn voorkeur is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) (let op: kies de Amsterdamse beurs – EAM zodat je geen transactiekosten betaalt bij eens per maand aan- of verkopen via DeGiro).

De reden? Deze vertegenwoordigt 90-95% marktkapitalisatie (dus: hele brede spreiding) en heeft hoog historisch gezien een goed rendement. Er is een kleine dividendlekkage van ongeveer 0,1% van de opbrengst (omdat Vanguard in Ierland zit).

Focus aanbrengen

Wil je een focus aanbrengen? Voor de VS kan de Vanguard S&P 500 (VUSA) interessant zijn. Een hoog rendement in de afgelopen jaren en lage kosten. Let op: dit fonds zit geheel in de VS en je spreid je risico dan dus veel minder.

Wil je opkomende markten (‘emerging markets’) uitsluiten? Kijk dan eens naar iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc; IWDA of Dist; IWRD), waarbij Acc de dividenden automatisch herbelegd en Dist ze uitkeert (ik zou voor Acc gaan).

Wil je focussen op Europa? Kijk dan eens naar iShares MSCI Europa UCTIS ETF (Acc; IMEA of Dist; IMEU). De afgelopen 5 jaar zijn de rendementen niet erg hoog.

Let wel op: zodra je focus gaat aanbrengen of heel veel verschillende ETF kiest, maar je het niet bepaald makkelijker voor jezelf. Wil je het heel simpel houden? Kies één ETF en pas de buy & hold strategie toe.

Meer lezen over beleggen? Check de blogs in mijn kennisbank.

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen.

This Post Has 14 Comments

 1. Heb mijn beleggingen getob in een fonds staan. Geen omkijken naar en prima rendement (behalve vorig jaar dan…. toen was het voor alle beleggingen een zwak jaar) .
  Als ik dit hele verhaal lees heb ik er al geen zin meer in… zeker als je dan ziet dat het rendement vergelijkbaar is met een goed presterend beleggingsfonds.

  1. Welk fonds gebruik je? Over het algemeen hebben fondsen een lager resultaat, onder andere door hogere kosten (die ervaring heb ik ook in de praktijk). Zoals ik ook onderaan zeg: wil je het simpel houden? Kies één ETF (bijvoorbeeld VWRL) en koop die elke maand. Vrij simpel!

   1. Ik heb mijn geld bij Robeco One, gespreid over defensief, neutraal, duurzaam en offensief.

    Bevalt mij vanwege het gemak. Is nog één van de duurdere fondsen. Dus meer rendement is best mogelijk bij andere fondsen.

  2. Als je een rendement van 5% met 1.5% kosten ivm de 0.25% die ETFs meestal rekenen dan loop je 1.25% rendement mis. Je werkelijke rendement is dus 3.5% ipv 4.75%. Vergeet niet dat door compounding dit elk jaar oploopt. Als je twee uur investeerd in het zoeken naar een goede en goedkope ETF en dus die kosten niet hebt, dan is dan een waanzinnig uurloon

 2. Heel leuk blogke. 🙂
  Weet je misschien hoe je kunt zien welke ETF er dividend uitkeert en welke etf het cumuleert.

  1. Dank je Emilie!

   Soms zie je op Morningstar (Acc.) of (Dist.) achter de naam, waarbij Accumulation staat voor herinvestering (of cumulatie) en Distribution voor uitbetaling. Zo niet, kun je het bijvoorbeeld in de documenten van de ETF vinden. Stel je wil dit weten voor Vanguard FTSE All-World (VWRL) dan klik je bij DeGiro op Documenten en op de Engelse link. Dan opent zich de ‘Key Investor Information’ en rechtsboven zie je meteen Distribution staan. In principe zou je het altijd in de documenten moeten kunnen vinden.

   Hopelijk weet je zo voldoende!

 3. Heel erg bedankt voor dit goede artikel.

 4. Bedankt Elle. Vandaag bij De Giro geregistreerd en begonnen met de VWRL voor de komende 20 jaar.

 5. Hallo Elle,

  Wat een ontzettend leuk en informatief stuk! Ik vroeg me af of je ook nog in obligaties belegt. Ik lees via andere kanalen dat aangeraden wordt om evenveel obligaties (in %) te hebben als je leeftijd. Bijvoorbeeld: ben je 29 jaar oud dan heb je 29% obligaties.

  1. Hi Margeet, dank voor je super leuke reactie!

   Daar heb ik een blog over geschreven, die vind je hier. Laat me vooral weten wat je ervan vindt 🙂

 6. Hi Elle, bedankt voor dit leuke en informatieve artikel. Is het jouw ervaring dat ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) eens per maand gratis kan worden aangekocht en zo ja wanneer is dat dan? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Hallo Gesina, jij bedankt voor je reactie.

   VWRL zit inderdaad in de kernselectie (let wel: op de Amsterdamse beurs!). Dit houdt in dat je hem eens per kalendermaand kunt aankopen en eens per kalendermaand kunt verkopen zonder transactiekosten. De specifieke datum maakt daarbij niets uit, dat kun je helemaal zelf kiezen. Hopelijk is het zo duidelijk.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu