De Youngtimer regeling: een goedkope(re) auto van de zaak

Youngtimes regeling Elle rijdt in auto

Als jij een auto van de zaak hebt en deze ook in privé gebruikt, krijg je te maken met de bijtelling.

Dit houdt in dat er een bedrag bij je loon of inkomen wordt opgeteld waarover je belasting moet betalen. Deze bijtelling is in principe 22% van de cataloguswaarde. Tenzij je een youngtimer rijdt.

Hoe deze youngtimer regeling precies werkt lees je hieronder + een rekenvoorbeeld van de besparing.

Privé of ondernemingsvermogen

Als ondernemer betaal je bijtelling als je je auto hebt aangemerkt als ondernemingsvermogen (auto van de zaak) en deze ook in privé gebruikt. Over deze keuze lees je uitgebreid in deze blog.

De keuze die je maakt, wordt ook wel vermogensetikettering genoemd. Let op dat je deze keuze niet ‘zomaar’ kunt wijzigen. Je moet kunnen onderbouwen waarom je wijzigt.

Als je een nieuwe (tweedehands) auto koopt, zal dit niet zo snel problemen opleveren.

Standaardsituatie – cataloguswaarde

In de standaardsituatie bij een auto van de zaak, betaal je 22% bijtelling over de cataloguswaarde van een auto. De cataloguswaarde is eigenlijk de nieuwwaarde.

Als jij een 8 jaar oude auto rijdt, betaal je nog steeds de bijtelling over de nieuwwaarde. Een duur geintje dus. Deze regeling verandert als de auto 15 jaar oud is, een zogenaamde youngtimer.

Wil je alles leven over de bijtelling? Check dan deze blog.

Youngtimer – dagwaarde

Op het moment dat jouw auto van de zaak een youngtimer wordt (15 jaar of ouder) wordt de bijtelling berekend over de waarde in het economische verkeer van de auto. Dit kun je vergelijken met de dagwaarde. Deze is veel lager dan de cataloguswaarde.

Het percentage van de bijtelling wordt dan 35% in plaats van 22%. Hieronder in het rekenvoorbeeld zie je de impact hiervan.

Wanneer een youngtimer?

Voor de 15-jaars grens gaat het om de exacte datum waarop de auto op kenteken is gezet.

Vandaag zijn alle auto’s die op 1 oktober 2004 op kenteken zijn gezet 15 jaar oud geworden. Is jouw auto op 1 november 2004 op kenteken gezet? Dan moet je nog een maandje wachten om de lagere bijtelling te mogen toepassen.

Regeling vooral voor ondernemers

De meeste werknemers zullen niet de keuze hebben om een youngtimer te rijden. Vaak krijgen zij van hun werkgever elke paar jaar een gloednieuwe auto (ook leuk).

Als ondernemer heb je deze keuze wel, waardoor de youngtimer regeling vooral door ondernemers wordt gebruikt.

Rekenvoorbeeld besparing

Hoeveel bespaar je nu daadwerkelijk met de youngtimer regeling?

Hieronder een rekenvoorbeeld waarin ik het verschil heb berekend tussen de kosten bij 22% bijtelling over de cataloguswaarde en 35% over de dagwaarde.

Yountimer berekening besparen

Planning wijzigingen

Het huidige kabinet overweegt om wijzigingen door te voeren in de youngtimer regeling. Deze zouden nadelig kunnen uitpakken. Hierover is op dit moment nog niet meer bekend.

Btw

Let goed op de btw gevolgen! Als je géén rittenadministratie bijhoudt en er een btw-correctie plaatsvindt, wordt deze nog altijd berekend over de cataloguswaarde van de auto, ook al is de auto een youngtimer.

Rijd jij een youngtimer?

Of denk je erover er één te gaan rijden? Deel je ervaringen in de comments!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu