De zakelijke rekening: voor- en nadelen

zakelijke rekening noodzakelijk verplicht voordelen nadelen

Het hebben van een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht voor ondernemers. Ook de belastingdienst eist het niet. Wél is het vaak op basis van de bankvoorwaarden bij een privérekening niet toegestaan zakelijke transacties te verrichten met een privérekening.

Naast de bankvoorwaarden zijn er een aantal andere redenen waarom je een zakelijke rekening zou willen hebben. Daarover lees je hieronder meer. 

Voordelen zakelijke rekening

Zoals gezegd, een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht. Als startende ZZP’er kun je ook echt wel je privérekening gebruiken voor zakelijke transacties (dat heb ik zelf ook gedaan), maar als je wat langer bezig bent en er zekerder van bent dat je wil blijven ondernemer, zou ik voor een zakelijke rekening kiezen.

Dit om de volgende redenen:

  • Overzicht: voor je administratie is het essentieel om overzicht te hebben in je banktransacties en dit is een heel stuk makkelijker te creëren als privé en zakelijk gescheiden zijn. Een boekhouder zal waarschijnlijk ook van je verwachten (eisen) dat je een zakelijke rekening hebt.
  • Bedrijfsnaam: de zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf, dit komt niet alleen professioneler over, soms is het ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld de aftrekbaar van btw (bijvoorbeeld als je je auto privé houdt maar zakelijk rijdt).
  • Box 3: het saldo op je zakelijk rekening (mits redelijk) valt niet onder je box 3-vermogen.

Nadeel zakelijke rekening

De reden voor mij om langer te wachten met het openen van een zakelijke rekening waren de kosten. Een zakelijke rekening is vrij duur in vergelijking met een privérekening. Zeker als je een kleine (startende) ZZP’er bent kunnen deze (extra) kosten best wel op je winst drukken.

Een goede reden voor mij om eens dieper te duiken in de verschillende opties voor ZZP’ers.

Volgende week deel II van deze blog: wat is de goedkoopste (en beste) zakelijke bankrekening?

Kostenaftrek

Vergeet niet dat de kosten van je zakelijke rekening aftrekbaar zijn van de winst waardoor de daadwerkelijke kosten lager kunnen uitvallen. In deze blog lees je alles over aftrek van zakelijke kosten.

Laat mij vooral hieronder in de comments weten of jij een zakelijke rekening hebt en zo ja, bij welke bank (en waarom)?

This Post Has 2 Comments

  1. Al 7 jaar gewoon een extra normale betaalrekening voor de zaak (zzp-er) en mijn boekhouder eist geen zakelijke bankrekening. Ook met de belastingdienst geen probleem en scheelt best wel veel in de kosten.

    1. Fijn dat het tot nu toe altijd goed is gegaan! Let wel op dat dit in principe niet is toegestaan op basis van de bankvoorwaarden!

      Bijvoorbeeld de voorwaarden bij een Rabobank betaalrekening hoofdstuk 7 artikel 2: “U mag de rekening alleen gebruiken voor uw eigen bankzaken. U mag de rekening niet gebruiken voor een bedrijf.”

Laat hier je reactie achter!

Close Menu