Extra aflossen zonder boeterente: 10% van welk bedrag?

boeterente hypotheek extra aflossen bedrag

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je hypotheek (aflossing en rente). Op het moment dat je extra wil aflossen (bovenop je vaste maandbedrag), kan zogenaamde boeterente om de hoek komen. 

Tot een bepaald bedrag mag je altijd boetevrij aflossen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de voorwaarden die je bent overeengekomen met je hypotheekverstrekker.

Meestal is het 10 of 20%. Maar 10 of 20% van wat? Van het aflossingsbedrag, van de huidige hoogte van je hypotheek of van je oorspronkelijke hypotheekbedrag?

Boeterente

Wat is boeterente? Als jij extra aflost, loopt je hypotheekverstrekker rente mis. Daarom betaal je een boete. Hoeveel? Dat kun je opvragen bij de hypotheekverstrekker.

Lees er meer over in deze blog.

Oorspronkelijk geleende bedrag

Het is en blijft afhankelijk van de voorwaarden die jij met de hypotheekverstrekker bent overeengekomen, maar in de meeste gevallen geldt het oorspronkelijk geleende bedrag.

Bijvoorbeeld

Op 1 januari 2018 heb je een hypotheek van €300.000 afgesloten. Dan mag je elk jaar €30.000 extra aflossen (10% van het oorspronkelijke leenbedrag). 

Dat betekent dat je in dit geval je hypotheek in 8,5 tot 9 jaar volledig boetevrij zou kunnen aflossen. Je zou dan €60.000 aan hypotheekrente besparen (bij een annuïteiten hypotheek met 2% hypotheekrente)!

Geheel aflossen zonder boeterente

Er zijn situaties waarbij je in principe altijd de gehele hypotheek boetevrij mag aflossen, namelijk als:

 • je de woning verkoopt
 • de overlijdensrisicoverzekering uitkeert
 • je een variabele rente hebt (na het einde van je rentevaste periode)
 • de dagrente hoger is dan jouw contractrente
 • je huis onder water staat kun je vaak gedeeltelijk extra aflossen zonder boete (het gedeelte dat onder water staat)

Banken met 100% boetevrije aflossing

De meeste banken hanteren maximaal 10 of 20% extra aflossing per jaar zonder boeterente. Er zijn ook banken waar je (onder voorwaarden) 100% extra kunt aflossen zonder boeterente. 

 • Reaal (lekker wonen hypotheek): 100% met eigen geld 
 • MUNT hypotheken: 100% met eigen geld 
 • Vista hypotheken: 100% met eigen geld 
 • Florius: 100% met eigen geld, vanaf €25 per keer.
 • Lloyds: 10% en €102.010 (2019) extra als dit bedrag uit een belastingvrije (eenmalige) schenking komt. Zie de voorwaarden op de website van de belastingdienst. Vanaf €250 per keer.
 • Jungo (crowdfundinghypotheek): onbeperkt extra aflossen (maar deze hypotheek zal meestal niet je gehele hypotheek zijn, slechts gedeeltelijk).

Eigen geld

Veel hypotheekverstrekkers stellen als eis dat het eigen geld moet zijn. Dit houdt in dat het moet gaan om bijvoorbeeld spaargeld of een schenking.

Je mag niet boetevrij afbetalen met een andere lening.

Meerdere leningsdelen

Sommige mensen hebben meerdere leningsdelen. Bijvoorbeeld 50% aflossingsvrij en 50% annuïtair. Het percentage dat je extra boetevrij mag aflossen geldt dan vaak per leningsdeel. 

Bijvoorbeeld maximaal 10% per jaar op het aflossingsvrije deel en maximaal 10% per jaar op het annuïtaire deel.

Lagere hypotheekrente door extra aflossen

Door extra aflossen worden niet alleen je maandlasten lager, eventueel wordt je hypotheekrente ook lager. Dit kan gebeuren als je in een lagere risicoklasse (risico-opslag) terecht komt. 

Soms verlaagt de bank je hypotheekrente automatisch, maar vaak moet je zelf actie ondernemen! Lees daar alles over in deze blog.

Box 3 (vermogenbelasting)

Extra aflossen kan voordelig zijn als het spaargeld op je spaarrekening staat en je er anders box 3-belasting over zou betalen.

Lees hier manieren om te besparen op box 3 belasting.

Nadelen extra aflossen

Extra aflossen kan nadelen hebben, hieronder vind je een paar aandachtspunten.

 • zorg ervoor dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene omstandigheden.
 • extra aflossen zorgt voor een lagere hypotheekrente, waardoor je ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Lees meer in deze blog over de impact daarvan en de overweging om eventueel het geld te beleggen.
 • extra aflossen heeft impact op je eigenwoningreserve en de bijleenregeling. Lees daarover meer in deze blog.
 • last but not least: vergeet niet altijd de impact op je toeslagen te checken! 

Minimumbedrag

Bij veel hypotheekverstrekkers geldt een minimumbedrag voor een extra aflossen. Daarnaast gelden soms bepaalde procedures die gevolgd moeten worden. Check dit altijd!

Heb jij een bankspaarhypotheek? Laat je dan altijd persoonlijke adviseren!

Los jij extra af op je hypotheek? En heb jij bij het kiezen van een hypotheekverstrekker rekening houden met het percentage?

This Post Has 7 Comments

 1. Weer een blog vol handige informatie. Leuk dat je een lijstje hebt gemaakt met aanbieders die meer dan de standaard 10% bieden. Over de Jungo hypotheek heb ik zelf een aantal dagen geleden ook een blog geschreven, maar dan vanuit de investeerderskant. Daar mag je inderdaad maar

  1. Dank je! Volgens mij was je comment nog niet af 🙂

   1. Haha ik zie het nu! Het moest zijn: Daar mag je inderdaad als particuliere investeerders de top 20% van de hypotheek inleggen. De eerste 80% is altijd van een institutionele investeerder (banken bijvoorbeeld).

 2. Bij de verkoop van ons huis rekende de ING gewoon een boete rente!!

  1. Dank voor je toevoeging. Ik begrijp inderdaad dat de ING op oude hypotheken boeterente bij verkoop in rekening brengt (dat waren zogenaamde ‘budgethypotheken’). Het is belangrijk altijd de toepasselijke hypotheekvoorwaarden goed te checken!

 3. “Heb jij een bankspaarhypotheek? Laat je dan altijd persoonlijke adviseren!”

  Kun je hier iets meer over zeggen? Waarom is deze variant zo anders?

  1. Bij deze hypotheekvorm is je hypotheekrente ook de rente voor je spaarpremie. Afhankelijk van jouw situatie, kan het bijvoorbeeld voordeliger zijn bij te storten in plaats van extra af te lossen.

   Ik heb hier ook kort iets over geschreven in deze blog.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu