Financiële bijstand ZZP’ers i.v.m. Corona (Tozo)

Corona inkomensvoorziening zzp'ers financiële bijstand

Loop jij als zelfstandig ondernemer inkomsten mis door de Coronacrisis? Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er financiële bijstand komt voor ZZP’ers. Deze ‘voorlopige inkomensvoorziening’ bedraagt 3 maanden lang maximaal het sociale minimum, van 1 maart tot 1 juni 2020.

Wanneer heb je recht op deze ‘uitkering’? Hoe vraag je hem aan? Je leest het allemaal hieronder.

25 maart 2020: de regeling is nog niet van kracht, de meeste gemeenten zijn de processen nog aan het opzetten. Op 26 of 27 maart 2020 kun je update verwachten op deze pagina (houd mijn social media in de gaten).

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De tijdelijke financiële bijstand voor ondernemers heet officieel de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (‘Tozo’) en is gebaseerd op een bestaande regeling: het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). 

Het verschil tussen deze twee regelingen is dat de Tozo een sterk versoepelde vorm van de Bbz is. 

De Tozo bestaat uit inkomensondersteuning en de mogelijkheid tot een lening. Ik ga in deze blog in op de inkomensondersteuning.

Inkomensondersteuning – overzicht

 • duur: maximaal 3 maanden, van 1 maart tot 1 juni 2020
 • hoogte: maximaal het sociale minimum. Dit is €1.653,65 per maand (= bruto voor gehuwden of €1.129,09 voor alleenstaanden van 21 jaar of ouder)
 • gift: de inkomensvoorziening is een gift (je hoeft het geld niet terug te betalen)
 • aanvraag: aanvragen bij de gemeente waar je woont

Voor wie?

De Tozo geldt voor jou als jij:

 • zelfstandig ondernemer bent in Nederland (= ingeschreven in KvK), gestart voor 1 januari 2020
 • ouder dan 18 jaar bent (en niet ouder dan de pensioenleeftijd)
 • in Nederland woont
 • aan het urencriterium voldoet

De overheid verzoekt alleen ondernemers die daadwerkelijk in de problemen komen door de Coronacrisis om een verzoek in te dienen (maar dit is geen toetsingscriterium).

Voorwaarden Tozo (verschil met Bbz)

Het bijzondere aan de Tozo is dat de voorwaarden extreem soepel zijn ten opzichte van de Bbz.

Normaal gesproken gelden er toetsen voor de levensvatbaarheid van je onderneming en jouw vermogen en dat van je partner. Deze voorwaarden gelden door de bijzondere omstandigheden niet bij de Tozo.

Daarnaast wordt de aanvraag nu binnen 4 weken behandeld in plaats van de gebruikelijke 13 weken. 

Aanvraag

De aanvraag doe je bij de gemeente waar je woont. 

De regeling is nog niet officieel van kracht. Gemeenten kunnen wel aanvragen in behandeling nemen en eventueel een voorschot uitbetalen. De meeste gemeenten zijn nog druk met het opzetten van processen en dus niet klaar om aanvragen in behandeling te nemen.

Checklist gemeente Amsterdam

Op de website van de gemeente Amsterdam vind je een checklist ondernemerscheck. Door deze in te vullen kun je een aanvraagformulier voor de Tozo opvragen. 

Andere regelingen: uitstel belastingen

Naast deze regeling voor ondernemers, zijn er andere regelingen beschikbaar zoals uitstel voor belastingen. Lees meer over de Coronaregelingen voor ondernemers op de website van de KvK.

Ga jij gebruik maken van deze regeling?

Deel je gedachten hieronder in de comments!

This Post Has 2 Comments

 1. Saskia

  Weten jullie toevallig ook hoe het zit met als je een gedeeltelijke we hebt? Ik had 2 banen een eigen salon en werkte ook ergens anders. Per afgelopen september kreeg ik geen vaste aanstelling waardoor ik gedeeltelijk in de ww belande. Maar nu werk ik dus semi-fulltime in mijn salon welke ik door corona heb moeten sluiten. Ik neem aan dat ik daar ook een gedeelte op kan verhalen? Ik hoor het graag
  Liefs
  Saskia

Laat hier je reactie achter!