Hoe verhoog je je inkomen?

verhogen inkomen extra inkomsten

Op mijn blog schrijf ik vaak over het verlagen van uitgaven. Met name lage vaste lasten zijn de sleutel tot succes op financieel gebied. Een andere manier om (nóg) meer financiële ruimte te creëren, is het verhogen van je inkomen (of creëren van extra inkomen).

Het verhogen van je maandelijkse inkomen gaat (meestal) niet vanzelf, dus als jij de beslissing neemt om hieraan te gaan werken, here we go!

1. Loonsverhoging

Het is niet altijd mogelijk (afhankelijk van je beroep/het bedrijf waar je werkt), maar je kunt er wel alles aan doen om je jaarlijkse loonverhoging zo hoog mogelijk te maken.

Allereerst: neem je vanaf vandaag voor om elke dag je allerbeste zelf te zijn op je werk. Je bent er toch en je ‘moet’ die 8 uur per dag daar doorbrengen, dus dan kun je maar net zo goed je keiharde best doen.

Beoordelingsgesprek

De meesten van ons hebben jaarlijks een beoordelingsgesprek. Onder andere op basis van dit gesprek wordt jouw jaarlijkse loonsverhoging vastgesteld. Veel mensen hebben het gevoel dat dit maar een beetje nattevingerwerk is, maar een gedeelte hiervan heb je in eigen handen.

Bereid je voor op je gesprek. Kijk weer eens naar jouw functieomschrijving en heb duidelijk voor ogen hoe jij bijdraagt aan jouw team en het bedrijf waarvoor je werkt. Stel doelen voor jezelf voor het komende jaar. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het  gesprek kunt laten zien wat jouw taken en doelen zijn. Dit gesprek is ook het uitgelezen moment voor jou om feedback te ontvangen, zodat jij je hier de komende 12 maanden op kunt richten. Sta hier open voor.

Na het gesprek maak je een plan voor de komende 12 maanden (knip je doelen op in kleinere doelen voor een kortere, specifieke periode). Gedurende deze maanden ga je dit plan uitvoeren en vraag je geregeld feedback aan je leidinggevenden en handelt daarnaar.

Deze stappen zorgen ervoor dat het tijdens je volgende beoordelingsgesprek bijna niet mis kan gaan. Laat je niet zomaar wegsturen met een salarisverhoging van 1%. Je weet wat je waard bent (en zij ook). Ga gerust voor 5% of meer, vooral in het begin van je carrière. Vergeet niet dat je over dit percentage volgend jaar ook weer loonsverhoging krijgt.

Overstappen

Overweeg eventueel over te stappen naar een ander bedrijf als je daar een hoger salaris kunt krijgen én je het daar net zo leuk / uitdagend kunt hebben.

Als jij het nu super erg naar je zin hebt op je werk ook al kun je geen loonsverhoging (of maar beperkt) krijgen, is dat natuurlijk helemaal goed. Dan zijn optie 2 en 3 misschien iets voor jou?

2. Side job

De makkelijkste en snelste manier om extra geld te verdienen is aan het werk gaan als ZZP’er of freelancer (naast je vaste baan).

Let altijd op de risico’s die komen kijken bij ondernemen.

ZZP’er

Als je erover nadenkt om iets voor jezelf te beginnen, je bent niet de enige. Doe het nu en start het naast je bestaande werk zodat je financiële zekerheid behoudt.

Maar wat kan ik dan doen? Dat is geheel afhankelijk van het vak waarin je werkt en jouw vaardigheden en passies.

Werk je in de zorg? Je kunt één dag per week aan de slag als ZZP’er via een bemiddelingsbureau in de zorg. In deze ene dag verdien je misschien wel net zo veel als de rest van de week bij je vaste baan, aangezien je uurtarief veel hoger ligt.

Ben je leraar? Ga voor het geven van bijles.

Heb je een passie? Schrijven? Het verhuren van een deel van je woning als bed en breakfast? Creatief bezig zijn? Klussen? Dingen kopen en verkopen via Marktplaats? Fotografie? Doe daar iets mee! Ga ervoor. Gewoon doen. Stop met plannen, twijfelen, jezelf omlaag praten, start met doen. Ik weet hoe moeilijk het is, maar het is totally worth it!

Extra baan

Een andere manier om extra geld te verdienen is het nemen van een extra baan. Werken in een lunchcafé, schoonmaken, etc.

Let altijd op wat er in je arbeidsvoorwaarden staat (bijvoorbeeld een concurrentiebeding of verbod op nevenwerkzaamheden), zodat je geen problemen met je werkgever krijgt. Bespreek je ‘side job’ altijd met je werkgever, om problemen achteraf te voorkomen.

3. Investeren

Investeren zorgt ervoor dat je geld snel kan groeien, maar je neemt daarvoor ook risico’s. Je kunt hierbij denken aan beleggen in obligaties, aandelen of vastgoed.

Vastgoed is vaak een wat moeilijkere optie, aangezien je er kennis en redelijk veel geld voor nodig hebt. Beleggen in aandelen, daar kan tegenwoordig iedereen mee beginnen.

Lees de volgende blogs voor meer informatie:

Laat hier je reactie achter!