Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Stoppen met werken 4_3

Naar aanleiding van ons interview in AD magazine (met als titel: ‘Wij willen stoppen voor ons 50ste’) kreeg ik heel veel reacties en vragen (leuk!). Veruit de meeste gehoorde reactie was: ja, haha, dat wil ik ook wel… Andere mensen waren erg geïnteresseerd in hoeveel je dan nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Keiharde cijfers wilden ze horen. Nou, lees dan vooral verder!

Levensstandaard

Als je wil inschatten hoeveel je nodig hebt om bijvoorbeeld op je 50e te stoppen met werken, is het allerbelangrijkste: hoeveel geef je uit? Als jij elke maand €6.000 nodig hebt om rond te komen, heb je twee keer zoveel nodig als wanneer je van €3.000 per maand rondkomt.

Levensverwachting

Een ander element is je levensverwachting. Als je ervan uitgaat dat je 90 wordt, heb je vanaf je 50nog 40 jaar te gaan. Als je elke maand €3.000 nodig hebt (voor jou en eventueel je gezin), is dat €36.000 per jaar. Dat is in totaal €1.440.000.

Hoewel, vanaf je pensioenleeftijd (zeg 70 jaar) krijg je AOW en misschien wel een pensioen van je werkgever. Als dit bij elkaar €2.000 per maand is (met 2 personen), kun je €480.000 van dit bedrag aftrekken (20 jaar * €24.000 per jaar). Dan heb je nog ‘maar’ €960.000 nodig.

Uiteraard kunnen je uitgaven per maand/jaar wisselen. Heb je thuiswonende (studerende) kinderen, wanneer betaal jij je hypotheek af, wil je in de toekomst meer of minder gaan reizen, etc. Eventueel kun je dit meenemen in je berekening.

Een leuke website waar je jouw ‘comfortabele minimum’ kunt berekenen is www.potjevoorlater.nl.

Inflatie & rente

Overal het algemeen wordt alles steeds duurder (inflatie). In de toekomst heb je misschien meer geld nodig om te leven. Aan de andere kant kun je ook overwegen om een deel van je geld te beleggen, bijvoorbeeld in onroerend goed, aandelen (ETF’s) of via peer-to-peer lending. Dit brengt uiteraard risico’s met zich mee.

Vaak wordt als een goed haalbaar rendement 4% genoemd. Het voordeel van het renderen van geld is rendement over rendement. Dus als jij over €1.000 4% rendement behaald (€40), heb je het volgende jaar €1.040 euro om te beleggen. Dit levert dan weer €41,60 op. Na jarenlang beleggen heeft deze ‘compound interest’ meer impact dan je op het eerste oog zou denken. Zeker als het over grotere bedragen gaat.

Vuistregel

Als vuistregel kun je aanhouden dat je 30 keer je jaaruitgaven nodig hebt om te kunnen stoppen met werken. Dit zou bij €3.000 per maand op €1.080.000 uitkomen. Als je ervan uitgaat dat je een goed rendement haalt met je geld, kun je uitgaan van 25 keer je jaaruitgaven.

Hoeveel moet je dan sparen?

Wij zijn van plan om (met 2 personen) €900.000 te sparen om met ons 50e te kunnen stoppen met werken. De sleutel om dit te kunnen doen is het laag houden van vaste lasten, het versneld aflossen van een hypotheek en het behalen van rendement door middel van beleggingen.

Stel dat je dit doel stelt op je 32e. Goed bezig! Je bent nog jong en hebt nog tijd genoeg om te sparen. Namelijk 18 jaar. Dat betekent dat je €50.000 per jaar moet sparen. Dit is ongeveer €4.000 per maand (met 2 personen). Heel erg veel geld en alleen mogelijk als je beide een goede baan hebt en je uitgaven erg laag zijn. Of misschien heb je al wat gespaard en kun je het bedrag verlagen.

Is dit voor jou niet mogelijk? Misschien kun je doorwerken tot je 55e (ook een hele mooie leeftijd om met pensioen te gaan). Je hebt dan ‘maar’ €700.000 nodig en je hebt 23 jaar om te sparen. Dat houdt in €2.500 per maand met 2 personen.

Financiële vrijheid

Voor ons is het een droom om financieel onafhankelijk te zijn. Wij vinden werken leuk en zouden het absoluut geen ramp vinden om ‘on the side’ te blijven werken, maar het lijkt ons heerlijk als je niet meer perse moet werken. Je hebt de vrijheid om parttime te gaan werken of op freelance basis.

Ben jij al bezig met de (verre) toekomst? Of leef je dag bij dag en zie je wel waar je uitkomt?

This Post Has 17 Comments

 1. N.a.v. post op Porterenee hier.
  Hier het verhaal mét cijfers. Heel inspirerend.
  Maar bij persoonlijk gaat het al meteen mank…. Ik ben alleen. Dus leven op 1 salaris werkt dan niet… er is maar 1 salaris ! En hypotheek aflossen? Die heb ik nog niet… moet eerst nog het benodigde eigen geld sparen.

  Dus, ben weliswaar ook al sinds mijn 32e ongeveer bezig maar, al gaat het inmiddels best aardig met sparen, voorlopig zit ik nog op het punt dat ik zelfs pas flink na minn pensioenleeftijd daadwerkelijk kan stoppen met werken… kom nog flink tekort op mn pensioen dus….

  Als er tips of trucs zijn om meer voor elkaar te krijgen op 1 salaris: hoor het graag!

  1. Hi Kasper,

   Leuk om te horen dat je het inspirerend vindt, dat is mijn doel 🙂

   Veel dingen zijn duurder als je alleen bent: huisvesting, eten, etc. Uiteindelijk is iedere situatie anders en ook iedereen gaat er anders mee om. Probeer je vaste lasten laag te houden (een appartement/huis delen? voorzichtig omgaan met g/w/l? bezuinigen op boodschappen? een goedkope zorgverzekering?) en veel te sparen. Je inkomen verhogen helpt ook, bijvoorbeeld door (naast je vaste baan) te gaan freelancen.

   Een aantal van mijn blogs die je kunnen helpen: de spaartips van de maand, het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ (zie mijn boekreview), en hoe verhoog je je inkomen?

   Zet hem op!

   1. Hoi Elle, Ik ga zeker nog wat verder grasduinen op je blog!!
    Als reactie op de zaken die je noemt:
    – een appartement/huis delen? Ik heb een appartement. Meer kan ik ook niet betalen…. Buiten de sociale sector is huren waanzinnig duur… Voor kopen is eigen geld nodig. Dat is dan ook mijn huidige spaardoel.
    – voorzichtig omgaan met g/w/l? Dat doe ik al. Vooral mijn gasverbruik is gelukkig erg laag (400 m3)
    – bezuinigen op boodschappen? Doe ik. Laatst op Porterenee nog over gehad, zit flink onder wat het Nibud als absoluut minimum beschrijft (al eet ik dan nog steeds wel gezond én duurzaam!).
    – een goedkope zorgverzekering? Redelijk goedkope zorgverzekering. Meer wil ik er niet op bezuinigen. Goede zorg wanneer ik dat nodig mocht hebben is me dan toch meer waard…

    – Je inkomen verhogen helpt ook, bijvoorbeeld door (naast je vaste baan) te gaan freelancen?
    Ik werk al 40 uur (in de praktijk vaak beduidend meer) + iedere week zo’n 10 uur reistijd. Intensieve baan ook. De suggestie om daarnaast extra te gaan werken vaker gehad. Maar dat is een garantie om binnen een jaar met een burn-out thuis te zitten… Naast niet fijn is dat ook financieel niet handig natuurlijk! 😉

    Probleem is gewoon de hoge lasten die helaas vooralsnog niet lager kunnen… (ruim 900 euro huur, 750 euro kosten kinderen. Alle andere (vaste én ‘variabele’) lasten al zo laag mogelijk, komt het dan toch op totaal ca. 2700 euro…Dat is dus inclusief boodschappen, kleding, etcetera).

    Ik blijf dus tegen het feit aan hinken dat wanneer je alleen bent het lastig is en het sparen niet zo hard gaat… Helaas!! Máár, het goed nieuws is dat ik wel al veel meer spaar dan enkele jaren terug en het wordt ieder jaar meer… Maar voor dit jaar is het spaardoel 6000 euro (en dat gaat ook lukken!). Een leuk bedrag, maar in het kader van eerder stoppen met werken zet het natuurlijk geen zoden aan de dijk! Dus vooralsnog is het nog steeds een gegeven dat ik pas ruim ná mijn pensioenleeftijd daadwerkelijk kan stoppen met werken i.p.v. ervóór… (maar ik heb nog even om dat recht te trekken… dus daar wordt hard aan gewerkt!).

    1. Hi Kaspar,

     Het klinkt alsof je al waanzinnig goed bezig bent als je het mij vraagt! Gewoon doorgaan en niet opgeven, hopelijk kan mijn blog je helpen gemotiveerd te blijven 🙂

 2. Heel inspirerend, Elle! Wat een fijne website, ik leer veel en doe veel inspiratie op. Ben ook aan de slag gegaan met het berekenen of het haalbaar is om met ons 50ste/55ste en wordt steeds enthousiaster. Ik ga je website doorspitten en zal vast nog hier en daar wat comments plaatsen met vragen of complimenten. 😉

  1. Hi Angela, dankje! Super leuk om te horen! Ik kijk uit naar je comments (en complimenten natuurlijk ;).

 3. Detail: 30*36k=1.080.00 ((een jaar heeft immer 12 maanden 😉 Anyway. Leuk streven en succes!!

  1. Hi rekenwonder, dank je! Ik heb het aangepast. Fijn weekend!

 4. Hoi Elle, ik heb op mijnpensioenoverzicht.nl zitten kijken en heb gezien dat mijn vriend en ik er gezamenlijk best oke voorstaan vanaf het moment dat we AOW+pensioen ontvangen. Echter is dit natuurlijk wel gebaseerd op dat je tot het einde door blijft werken. Weet jij hoe je kunt berekenen wat het netto maandbedrag ongeveer wordt als je eerder stopt? Ik neem aan dat dit dan lager wordt..

  1. Hai Angela! Ja, hier liep ik onlangs ook tegenaan. Ik ga er eens induiken. Je hoort nog van me!

   1. ok, bedankt. wellicht een onderwerp voor een blogpost 🙂

    1. Hi Angela,

     Inderdaad, want ik ben er wel achter dat dit niet zo simpel is! Volgens mij kun je bij sommige pensioenfondsen dit op de website van het pensioenfonds zelf uitrekenen, misschien heb je daar iets aan?

     1. Ik ga op onderzoek uit en laat het je weten zodra ik iets bruikbaars heb aan informatie! 👍

  2. @Angela, op mijnpensioenoverzicht.nl heb je in ieder geval wel de tab ‘als mijn situatie verandert’ je kunt dan kijken wat je krijgt als je nu werkloos wordt, misschien dat je dan een inschatting kunt maken?

 5. 3000,- per maand nodig hebben vind ik erg veel. Maar ja, ik woon alleen. Kom uit op 800,- per maand + leuke dingen. O ja, ik heb geen auto, woon in centrum grote stad, dus niet echt nodig. Ik heb mijn hypotheek afgelost, heb genoeg spaargeld om te stoppen op mijn 57. Grootste uitgave is belasting. Want die belasting over spaargeld is best veel 1,2% over 450.000 is 450 per maand dat is schrikken, maar wordt wel tekens minder omdat je van je spaargeld leeft.

  1. 3.000 is inderdaad voor twee personen, dus 1.500 per persoon. Momenteel geven wij dit niet uit, maar misschien in de toekomst met kinderen kan dit wel het geval zijn. Liever teveel dan te weinig 🙂 Geweldig dat je je hypotheek al hebt afgelost hebt en vroeger kunt stoppen, dat moet een heerlijk gevoel geven!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu