In welk land word je het makkelijkst rijk?

waar in de wereld word je het makkelijkst rijk
Spoiler alert: Nieuw-Zeeland staat in de lijst!

Landen waar je gemakkelijk rijk kunt worden, dan denken mensen vaak aan landen met lage belastingen en een klein sociaal vangnet, zoals de ‘The American Dream’. Socioloog Harald Eia onderzocht of dat eigenlijk wel klopt.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit zo diep nagedacht over de vraag in welk land je het makkelijkst rijk kunt worden. Wel over waar je het makkelijkst rijk kunt blijven, maar dat is een ander verhaal. De resultaten van het onderzoek van Harald Eia zetten je aan het denken (mede door de grappig manier waarop hij ze presenteert!).

Harald Eia

De Noor Harald Eia is een socioloog, komiek en documentairemaker. Toen hij nog student was en zijn thesis over rijken schreef, stelde hij deze vraag tijdens een college aan zijn professor: ‘Waar in de wereld is het het makkelijkst om rijk te worden?’.

De professor gaf als antwoord: in een land met vrije markten, lage belastingen en weinig inmenging van de overheid.

De resultaten

Nu, het onderzoek. Allereerst heeft Harald Eia gekeken hoeveel zogenaamde UHNWIs, Ultra High Net Worth Individuals, er op de wereld zijn. Dat zijn er 170.000.

Puur gekeken naar hoeveel UHNWIs er per land zijn staan China, het VK, Duitsland, Japan en de VS bovenaan, maar natuurlijk willen we rekening houden met de aantal inwoners. Dan ziet de lijst er ineens heel anders uit.

Relatief gezien, komen Denemarken, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Noorwegen het beste uit de bus. 

Belastingparadijzen zijn overigens buiten beschouwing gelaten. 

De reden?

Er zijn verschillende redenen waarom deze landen, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, meer rijke mensen hebben.

Ten eerste: gratis of goedkoop studeren zorgt ervoor dat meer mensen hun talenten kunnen benutten en geld verdienen.

Voorbeeld: je verdeelt alle vaders in 5 inkomensklassen en vervolgens doe je dat ook met hun zonen. In de ‘perfecte’ sociale wereld zouden de zonen van vaders met een laag inkomen ook naar een hoog inkomen moeten kunnen gaan. Ook hier weer scoort Scandinavië vele malen hoger dan de VS. De voornaamste reden hiervoor is dat studeren heel erg duur in in Amerika.

Ten tweede: een hoger minimumsalaris. Het klinkt heel erg onlogisch dat je rijker kunt worden van lagere minimumsalarissen, want ondernemers moeten hun werknemers hogere lonen betalen. Wat blijkt? Omdat onze minimumsalarissen hoger zijn, werken wij veel meer aan technologische ontwikkeling om werknemers te vervangen en worden dus veel productiever.

Aan de andere kant worden ook de hogere salarissen naar beneden gedrukt. In Amerika lopen de salarissen veel meer uit elkaar. Omdat ondernemers ook niet zulke hoge salarissen hoeven te betalen, ontstaat er meer winst. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat ze overheid kapitalisten tegemoetkomt.

De presenatie

Wil je de hele presentatie terugzien? Zie hieronder (duur 15:41 minuten)

Persoonlijk vind ik het een van de beste TED talks ooit, wat vind jij?

This Post Has 2 Comments

  1. “Omdat onze minimumsalarissen hoger zijn, werken wij veel meer aan technologische ontwikkeling om werknemers te vervangen en worden dus veel productiever.”
    Een ander aspect van het verhogen van minimumlonen is dat wanneer burgers meer te besteden hebben bedrijven meer verkopen.

    1. Dat is ook helemaal waar, het is eigenlijk een cirkel! Leuk inzicht 🙂

Laat hier je reactie achter!

Close Menu