Indexbeleggen: de beste manier om te beleggen

indexbeleggen de beste manier om te beleggen

Meer en meer mensen in Nederland ontdekken indexbeleggen. Door de vele voordelen die indexbeleggen biedt, is dit naar mijn mening de beste manier om te (starten met) beleggen in aandelen of obligaties

Indexbeleggen geeft, als je het doet met een zogenaamde ‘buy & hold’ strategie, de hoogste kans op een goed rendement over een lange termijn. Het kiezen van de juist ETF kan lastig zijn, daarom heb ik hiervoor een 4-stappenplan gemaakt.

Wat is indexbeleggen?

Een index is een bepaalde groep van aandelen. Zo is de AEX (Amsterdam Exchange Index) de index van de 25 ‘grootste’ bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Indexbeleggen houdt in dat je belegt in een fonds dat een index volgt. Deze indexfondsen worden ‘ETFs’ of ‘trackers’ genoemd. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF wordt ook wel vergeleken met een boodschappenmandje. Je koopt het boodschappenmandje (de ETF) met daarin allerlei verschillende producten (aandelen of obligaties). Je belegt niet in één bedrijf, maar, via de ETF, in heel veel verschillende bedrijven. Deze bedrijven kunnen over de hele wereld en in allerlei verschillende sectoren zitten.

Het is een manier om breed en passief te beleggen waarbij je probeert de markt te volgen en niet te verslaan (dit is namelijk bijna onmogelijk).

Voordelen

Het grootste voordeel van indexbeleggen is het spreiden van risico (je belegt niet in één bedrijf, maar in verschillende). De meeste ETFs bestaan uit aandelen (of obligaties) van heel veel verschillende bedrijven (denk aan honderden). Er zijn zelfs ETFs die bestaan uit aandelen (of obligaties) uit meer dan 40 landen en duizenden bedrijven.

Daarnaast is indexbeleggen goedkoop en eenvoudig. Zelf beleg ik via DeGiro, de grootste en goedkope broker van Nederland. Via deze broker kun je veel trackers (meer dan 200) zelfs gratis kopen en verkopen (lees de voorwaarden!).

De bovenstaande link van DeGiro is een affiliate link. Als jij via deze link een DeGiro acccount opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Hoogte rendement

‘In het verleden behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst’. Maar toch, om een idee te krijgen bij het mogelijk te verwachten rendement, gaan we naar het verleden kijken.

Het hangt af van naar welke index je kijkt, maar als we kijken naar het cumulatieve rendement van de MSCI World Index (een index van 23 landen die ongeveer 85% van de totale herkapitalisatie vertegenwoordigt) over de afgelopen 25 jaar, zien we een cumulatief rendement van 198%. Dat is gemiddeld 7,92% per jaar. Als je hierbij nog ‘compound interest’ meeneemt, kan dit een enorm rendement tot gevolg hebben.

Let wel: dit rendement ging met pieken en dalen, tussen 2000 en 2002 (internetbubble) en 2001 tot 2007 (kredietcrisis) halveerde de waarde. Vandaar is het belangrijk om een beleggingsstrategie te volgen (en niet uit paniek alles te verkopen om het moment dat de aandelenprijzen ‘crashen’).

Passief beleggen, minder rendement?

Het leek mij altijd zo logisch dat actief beleggen veel meer voordeel oplevert dan passief. Mensen die er echt veel kennis van hebben (fundmanagers) weten toch precies wanneer ze moeten kopen en verkopen? Niets blijkt minder waar. Er zijn al zoveel onderzoeken naar gedaan en keer op keer blijkt dat de meeste fondsmanagers (75-95%) slechter presteren dan de markt. Het blijkt nauwelijks te voorspellen wat de markt gaat doen. Onlangs las ik zelfs dat de mensen die het beste presteren de mensen zijn die vergeten waren dat ze ooit aandelen hadden gekocht.

De reden hiervoor? Emoties beïnvloeden je keuzes. En emoties zijn niet echt handig bij beleggen. De aandelenmarkt is nu eenmaal zeer moeilijk te voorspellen.

Samenvatting

Indexbeleggen is een meer passieve vorm van beleggen. Je bent niet heel erg actief bezig met het  constant kopen en verkopen van specifieke aandelen of obligaties op een specifieke tijd (‘timing’), maar je koopt een ETF of tracker waarin heel veel verschillende aandelen of obligaties zitten. Op de lange termijn levert het over het algemeen meer rendement dan actief beleggen, zeker gezien de lage kosten.

Het is altijd van groot belang dat je je beleggingsstrategie blijft volgen en niet alles verkoopt als de aandelenmarkt ‘crasht’. Meer hierover in mijn blog over de zogenaamde ‘buy & hold’ strategie.

En jij?

Ben jij al begonnen met beleggen? En doe je dan aan indexbeleggen of een andere vorm? 

Meer lezen over beleggen? In mijn kennisbank vind je al mijn blogs over dit onderwerp.

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen.

This Post Has 3 Comments

 1. Mooie heldere samenvatting van indexbeleggen.
  Zou jij aanraden om een paar (2 of 3) ETF’s te nemen, of voor 1 (MSCI World waarschijnlijk)?

  1. Hi Bart,

   Dank voor je reactie en fijn dat je het duidelijk vond. Ik kan niet adviseren welke keuze ik zou maken in deze. Het is ook geheel afhankelijk van welke andere ETF’s je dan zou nemen. Risicospreiding is uiteraard belangrijk. Misschien kun je kijken naar het rendement behaald in het verleden met de verschillende ETF’s die je in gedachten hebt? Niet dat dit een garantie is voor de toekomst, maar het kan een indicatie geven.

   Lees vooral ook eens http://www.Financieelonafhankelijkblog.nl, daar kun je echt enorm veel informatie vinden over dit onderwerp!

 2. Dank je.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu