Jouw échte nettoloon per uur

Jouw echte nettoloon per uur

Misschien heb je weleens uitgerekend hoeveel jij bruto per uur verdient (of je hebt het op je loonstrookje gezien). Zo niet, kun je dat vrij eenvoudig uitrekenen, toch?

Stel je verdient €3.000 bruto per maand en werkt 40 uur per week (zo’n 180 uur per maand), dan is dat ongeveer €17 per uur. Best netjes zou ik zeggen.

Maar op dit brutoloon moet nog belasting worden ingehouden, je krijgt het niet zo op je rekening. En dan die 40-urige werkweek. Is dat wel echt 40 uur per week? Of werk je nog regelmatig over of heb je een lange reistijd?

Kortom: er komt meer bij kijken om je échte nettoloon per uur uit te rekenen. Hieronder vind je daarvoor een handig spreadsheet!

De berekening

Bij het berekenen van jouw echte nettoloon per uur kijk je niet alleen naar wat er puur netto per maand op je rekening binnenkomt gedeeld door je contracturen, maar ook naar extra tijd die je besteed aan werk naast je contracturen en geld dat je extra uitgeeft door werk.

Extra tijd
Voor wat betreft de uren nemen we alle tijd die je aan werk besteedt mee. Dus ook overwerken, reistijd of studietijd. Heb je vaak evenementen voor je werk buiten werktijd, neem deze tijd ook mee.

Extra kosten
Heb jij voor je werk bepaalde kleding nodig, zoals een pak en worden deze kosten niet vergoedt door je werkgever? Dan zijn dit extra kosten die je maakt. Ook lunch in het bedrijfsrestaurant of reiskosten kunnen extra kosten die je maakt in verband met werk. Neem deze kosten allemaal mee voor het berekenen van je echte nettoloon.

Uiteindelijk heb je een totaal aantal uren per week en totale inkomsten (minus uitgaven per week). Als je dit deelt door elkaar weet jij jouw echte nettoloon per uur.

Eerlijk gezegd is het best schokkend om de uitkomst te zien!

Wil jij deze oefening doen? Download hier de spreadsheet!

Waarom?

Het idee achter deze oefening is dat je je meer bewust wordt van hoe lang je werkt voor je geld. Het is simpel om te denken ‘Oh, dit kost maar 5 of 10 euro’, maar als je erbij nadenkt dat je daar misschien een half uur of een uur voor werkt, wordt het meer realistisch.

Zeker bij grotere uitgaven kan het goed zijn letterlijk te berekenen hoelang je daarvoor moet werken. Is het het waard dat je bijvoorbeeld 10 uur moet werken voor een nieuwe spijkerbroek? Het maakt je simpelweg bewuster.

Voor mezelf vond ik het vooral best schokkend om te zien dat mijn nettoloon maar net iets hoger is dan dat van mijn schoonmaakster, aangezien ik haar betaal om mezelf tijd te besparen. We betalen haar wel met z’n tweeën dus dat verandert de zaak een beetje, maar toch.

Tijd = geld

Op deze manier nadenken over geld houdt eigenlijk in dat je geld letterlijk ziet als tijd. Jij geeft jouw tijd en energie op in ruil voor geld. Natuurlijk is geld (hopelijk) niet de enige reden dat je werkt. Werken geeft ook voldoening, ontwikkeling en nog heel andere dingen, maar uiteindelijk werken de meesten van ons toch met name voor het geld.

Het is goed je te realiseren dat je voor aankopen tijd en energie opgeeft. Helemaal prima, maar dan moet het het wel waard zijn!

Samenvatting

Het berekenen van ons echte nettoloon per uur maakt geld tastbaarder en kan helpen bewuster met uitgaven om te gaan. 

Zoals altijd geldt: denk na over of aankopen je echt gelukkig maken of dat je bepaalde dingen gewoon doet of koopt uit automatisme. Vaak zul je zien dat ervaringen je gelukkig maken dan spullen!

Heb jij de berekening gemaakt? Zo ja, wat vond je ervan?

This Post Has 8 Comments

 1. Al vaker uitgerekend…. en blijft inderdaad beetje sneu. Vooral als je bedenkt dat mijn opdrachtgever bijna 100 euro per uur betaalt voor mij (maar uiteraard niet voor de reistijd)…. Reistijd en alles meegerekend blijft er maar 14 euro over… Tja.

  1. Toch goed om te weten, maakt je extra bewust van je uitgaven (is het het waard of niet).

 2. In het boek je geld of je leven van het “vrekkenpaar” Rob en Hanneke uit 1996 zag ik deze berekening voor het eerst.
  Je wordt er zeer zeker veel bewuster qua uitgave patroon van waardoor het je heel veel geld scheelt.
  Een goed hulpmiddel op je pad naar ‘FIRE of HOT”

  1. Toevallig ben ik dat boek nu aan het lezen, ga er binnenkort een boekreview over schrijven!

 3. Na het lezen van “your money or your life” heb ik dit ook al eens berekend. Inclusief reistijd, overwerken en voorbereiding ben ik ongeveer 2,500 uur per jaar kwijt aan mijn werk. Na aftrek van alle kosten (kleding, lunch) hou ik ongeveer €70,000 netto over. Dat is dus €28 per uur, of een euro per twee minuten, zelfs als ik in de trein een boek aan het lezen ben!

  1. Je geld of je leven (zie comment hierboven) is inderdaad gebaseerd op het Engelstalige boek. Dat is zeker niet slecht en vooral leuk dat je er zo positief in staat 🙂

 4. Ik krijg het minimumloon, maar het geeft veel voldoening. Daarnaast werk ik ook een tot twee dagen als zzper en ben ik weer gaan studeren. Ik klus ook nog bij als schoonmaakster. Voor een tientje ga ik bv niet meer schoonmaken. Daar vind ik het te inspannend voor. Ik doe het nu meer om mijn studie en cursussen deels te betalen. Het schoonmaken levert ook meer op dan dat ik naar de sportschool ga. Dan ben ik minimaal 20 euro kwijt plus reistijd.

  1. Dat klinkt al een geweldige afweging tussen geld en geluk 🙂 Voldoening is uiteindelijk het allerbelangrijkst en gelukkig kun je in Nederland ook met minimumloon een goed spaarzaam leven leiden!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu