Leven van dividend: is dat mogelijk?

dividendaandelen leven van dividend fontein

Mijn berekening om eerder te stoppen met werken is erop gericht voldoende te sparen en beleggen om zo de rest van mijn leven rond te kunnen komen. In de berekening die ik voor mezelf heb gemaakt zal ik uiteindelijk aandelen gaan verkopen op het moment dat ik financieel onafhankelijk ben. Dat geld heb ik dan nodig om van te leven.

Zou het ook mogelijk zijn om te leven van het dividend op aandelen? Zodat je je aandelen nooit hoeft te verkopen en ze zelfs eventueel kunnen vererven aan bijvoorbeeld je kinderen. Hoeveel geld moet je dan investeren? En in wat voor soort aandelen?

Hieronder ga ik er verder op in, net zoals op de voor- en nadelen van dividendaandelen.

Hoeveel dividend geeft een aandeel?

Veel bedrijven en ETFs geven 1 tot 2% dividend per jaar (het dividend ten opzichte van de koers). Dat zou betekenen dat je voor elke euro elk jaar €0,01 tot €0,02 dividend krijgt.

Er zijn ook bedrijven of ETFs die een stuk meer dividend geven. Deze worden ook wel dividendaandelen genoemd of high dividend yield ETFs.

Dividendaandelen

Er zijn aandelen die beduidend meer dividend geven. Hieronder een aantal voorbeelden met cijfers tussen 2015 en 2018. Het percentage is het dividend ten opzichte van de aandelenkoers.

 • Daimler: tussen 4 en 7%
 • Shell: tussen 7 en 9%
 • Unilever: tussen 2 en 6%

ETFs gericht op dividendaandelen

Naast aandelen zijn er ook trackers (ETFs) die focussen op bedrijven met hoge dividenden. Het voordeel van een ETFs ten opzichte van een los aandeel is dat je met een aankoop van één ETF in meerdere bedrijven belegt, waardoor je je risico spreid.

Lees hier meer over indexbeleggen.
Lees hier meer over de juiste ETF kiezen (in 4 stappen)

Voorbeelden van high dividend yield ETFs zijn:

 • Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS (VHYL) met bijna 1500 bedrijven. Grootste spreiding onder de high dividend yield ETFs

VHYL heeft een grote spreiding, maar nog steeds een heel stuk kleiner dan VWRL met meer dan 3.000 bedrijven.

 Andere opties zoals

 •  iShares Euro dividend (IDVY) of
 • Think Morningstar High Dividend (TDIV)

hebben een veel kleine spreiding, onder de 100 bedrijven.

Voordelen dividendaandelen

De grootste voordelen van dividendaandelen zijn een hoog dividend (je krijgt regelmatig geld waar je van kunt leven of dat je kunt herinvesteren) en de koersen zijn vaak iets stabieler.

Dit kan vooral gunstig zijn als je voor de lange termijn belegt en als dichter tegen financiële onafhankelijkheid aanzit.

Nadelen dividendaandelen

Kosten: VHYL zit (in tegenstelling tot VWRL) niet in de kernselectie van DEGIRO (mijn favoriete broker). Je betaalt dan elke keer bij aankoop transactiekosten en dit gaat ten koste van je rendement.

Cashflow: je hebt een hoge cashflow en dit geld wil je weer opnieuw gaan beleggen om zo optimaal mogelijk te profiteren van compound interest. Elke keer moet je dit geld dus weer gaan herinvesteren (tegen mogelijke transactiekosten). Dit is vooral een nadeel als je nog in de opbouwfase zit.

Korte termijndenkers: bedrijven die veel dividend uitkeren houden minder winst over om in zichzelf te investeren. Het zijn typisch bedrijven die meer naar de korte termijn dan de lange termijn kijken. Je zou ook kunnen zeggen dat er weinig groeimarge is.

Rekenvoorbeeld – hoeveel heb je nodig?

Afhankelijk van hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om van het leven en de hoogte van het dividend op je aandelen heb je een bepaald bedrag aan investeren nodig om te kunnen leven van het dividend op aandelen.

Hieronder een aantal scenario’s.

Dividend hoeveel nodig om van te leven

Let op: in het bovenstaande voorbeeld is geen rekening gehouden met inflatie, dividendbelasting of vermogensbelasting. Lees daarover hieronder meer.

Punten van aandacht

Inflatie: als je nu kunt leven van €1.000 per maand, kun je daar waarschijnlijk over 10 jaar niet meer van leven aangezien alles duurder wordt.

Dividendbelasting: als er dividendbelasting ‘blijft hangen’ is dit een kostenpost.

Vermogensbelasting: als je boven de vrijstelling uitkomt, betaal je belasting in box 3 (vermogensrendementsheffing). Dit heeft een impact op je resultaat.

Conclusie

Aan de ene kant kun je zeggen dat dividendaandelen top zijn als je wil leven van het dividend. Je kunt aandelen aankopen en hoeft ze nooit meer in je leven te verkopen. Je zou ze zelfs kunnen laten vererven naar je kinderen waardoor zij ook weer een mooi passief inkomen hebben (wel even je kinderen financieel goed opvoeden).

Dividendaandelen lijken dan ook met name interessant in de fase dat je al (bijna) financieel onafhankelijk bent. Als je nog in de beginnende fase van de opbouw van je vermogen zit, zet het misschien niet zoveel zoden aan de dijk omdat je toch steeds het geld aan het herinvesteren bent (eventueel tegen transactiekosten).

Houd er ook rekening mee dat bedrijven die veel dividend aankopen vaak meer aan de korte termijn denken en minder aan de lange termijn. Hierdoor kan hun groeimarge beperkter zijn.

Als laatste: houd in je berekening voor financiële onafhankelijkheid altijd rekening met de invloeden van inflatie, dividendbelasting en vermogensbelasting.

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in aandelen.

Wil jij ook vermogen opbouwen of starten met beleggen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? We kunnen dit bespreken in een financiële coachingssessie, waarbij we een concreet plan maken voor jouw persoonlijke financiën.

This Post Has 3 Comments

 1. R

  Oneens, op basis van onderzoek blijkt dat dividend aandelen voor de lange termijn meer opleveren dan niet dividend aandelen. Zie sure dividend.com

 2. A de Lange

  Ik lees op heel veel blogs zaken als dit. Volledig van je dividend / aandelen. Dit is waarschijnlijk niet voor iedereen mogelijk Ook niet iedereen wil per se vroeg kunnen stoppen met werken. Stel dan als doel om tenminste 1 dag van de 5 werkdagen te vervangen door dividend inkomen. Dit is iets beter te behappen voor de meeste mensen en uitbreiden naar meerdere dagen kan altijd.

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk, niet iedereen wil eerder stoppen met werken. Daarom is er ook een soort van ‘tegenhanger’ van de FIRE beweging, namelijk de HOT beweging. Ik vind ze allebei super, het gaat mij met name om de bewustwording.

Laat hier je reactie achter!