Een maandelijks financieel plan opstellen (in 3 stappen)

financieel plan maandelijks kijk uit naar de top budget

Overzicht is de belangrijkste reden om een maandelijks financieel plan op te stellen. Ik kan het belang van financieel overzicht echt niet genoeg benadrukken, het is dé sleutel tot financiële zekerheid.

Het maandelijks overzicht kun je ook gebruiken om voor jezelf budgetten op te stellen. De meeste mensen krijgen de rillingen bij het woord budgetteren. Tijdens mijn financiële coachingssessies merk ik vaak dat mensen daar het meest tegen opzien: een inkomsten-, uitgaven- en spaaroverzicht maken, met de bijbehorende doelen. Het grappige is dat ze achteraf eigenlijk altijd zeggen dat het zo meeviel en zo behulpzaam was.

Hieronder vind je een 3-stappenplan voor het opstellen van een budget!

Computer of papier?

Gebruik je een spreadsheet of maak je het overzicht op papier? Doe wat voor jou prettig werkt. Voor je maandelijkse (algehele) inkomsten- en uitgavenoverzicht is een spreadsheet misschien handiger, maar voor je dagelijkse uitgaven kan papier goed werken. Doe wat werkt voor jou!

Hieronder kun je de spreadsheet downloaden die ik gebruik voor mijn maandelijkse inkomsten- en uitgavenoverzicht. Hij bestaat uit twee tabbladen (uitleg hieronder).

Met of zonder partner?

Geheel afhankelijk van hoe jullie je financiën geregeld hebben, kun je ervoor kiezen om het overzicht voor jullie samen of apart te maken.

Stap 1: inkomsten

Begin met het maken van een overzicht van je netto inkomsten. Voor veel mensen zullen dit inkomsten vanuit hun werk of bedrijf zijn, maar het kan ook een uitkering of alimentatie zijn.

Heb je variabele inkomsten? Neem dan een gemiddelde of, als je veel zekerheid wil, het laagste bedrag.

Stap 2a: uitgaven – vaste lasten

Stap 2 is het maken van een overzicht van je uitgaven, waarbij we starten met je vaste lasten.

Denk aan:

Richtlijn

Zelf vind ik het prettig om te berekenen hoeveel procent van mijn inkomsten ik uitgeef aan vaste lasten. Als richtlijn houd ik aan dat dit maximaal 40 tot 45% zou moeten zijn om voldoende geld over te houden voor variabele uitgaven en sparen of beleggen.

Zijn jouw vaste lasten veel hoger? Neem ze dan eens goed onder de loep om te kijken waar je kunt besparen.

Stap 2b: uitgaven – variabel

Naast je vaste lasten heb je uitgaven die elke maand variëren. Dit is ook het gedeelte waar de uitgavenbudgetten om de hoek komen en je vaak veel geld kunt besparen. Alles wat je hier niet uitgeeft, kan immers naar je spaar- of beleggingsbudget!

Het budget zelf is niet het enige dat erg helpt bij het verminderen van uitgaven. Het feit dat je alleen al bijhoudt hoeveel geld er uitgaat en waaraan je het uitgeeft maakt je zoveel bewuster.

Nu, het overzicht. Mijn tip: ga terug naar je bankoverzicht van de afgelopen maand (bijvoorbeeld juli 2019) en ga per afschrijving na waaraan je dit bedrag hebt uitgegeven. Je gaat deze uitgaven indelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld:

Je kunt hiervoor ook de tweede tab van de spreadsheet gebruiken. Doe het eventueel voor 2 maanden om een duidelijker overzicht te creëren.

Vervolgens vul je de totaalbedragen van de verschillende categorieën in in je inkomsten- en uitgavenoverzicht (tab 1). Als het goed is heb je nu een compleet overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Wat er onder aan de streep overblijft kun je als het goed sparen of investeren. Of blijft er niets over?

Budgetten

Nu is het tijd om te gaan budgetteren. Je weet nu hoeveel je gewoonlijk maandelijks uitgeeft per post. Ga nu voor jezelf na hoeveel jij voor jezelf als budget wil stellen (daag jezelf uit, maar houdt je doelen haalbaar).

Misschien kun je op boodschappen heel makkelijk besparen, of wil je wat minder vaak uit eten gaan. Je hobby’s vind je misschien zo belangrijk dat het al het geld waard is.

Ga voor jezelf na welke uitgaven jou echt gelukkig maken. Welke zijn het echt waard en welke uitgaven doe je uit automatisme?

Richtlijn

Hier geldt ook weer dat je kunt berekenen hoeveel procent je per maand uitgeeft aan de variabele posten. Mijn indicatie: probeer het op maximaal 30 tot 35% te houden.

Het liefst komen al je uitgaven (vast en variabel) niet boven de 70% uit. Meer lezen over indicaties voor uitgaven, lees dan deze blog.

Stap 3: sparen (en beleggen)

Als je je maandelijkse uitgaven aftrekt van je inkomsten blijft er (hopelijk) onder de streep een bedrag over wat je maandelijks kunt sparen of beleggen.

Heb je nog kortlopende schulden zoals een creditcardschuld of sta je rood? Dan is het misschien een goed idee deze schulden eerst af te lossen. Heb jij nog geen buffer opgebouwd? Dan zou je hiermee kunnen starten. Wil je sparen voor het kopen van een huis? Ga daarvoor.

Heb je voldoende buffer achter de hand, denk er dan eens over na om te starten met indexbeleggen. Met name door het effect van samengestelde rente op de lange termijn.

Meer lezen over beleggen? Check dan mijn kennisbank!

Heb jij een maandelijks financieel plan? Of zie je wel hoe je elke maand uitkomt? Laat het hieronder weten in de comments!

Laat hier je reactie achter!