Mindset van de maand: doelen stellen

Doelen stellen effectief motivatie

Je kunt voor vele aspecten in je leven doelen stellen, denk aan fysieke doelen, persoonlijke doelen of doelen voor je onderneming of werk. 

Op welk gebied jij ook doelen wil stellen, hieronder vind je 10 tips voor het stellen van effectieve doelen!

Tip 1: Maak je doelen concreet

Als je hele grote doelen stelt (die erg ver weg zijn) verlies je motivatie. Breek je doelen op in kleine, concrete stukken met specifieke acties. Je kunt deze acties ook zien als ‘goede gewoonten’.

Denk na over wat jij echt kunt doen (actief) om het doel te bereiken. Boeken lezen? Cliënten bellen? Naar een netwerkevent gaan?

Tip 2: Korte termijn

Breek je doelen op in acties voor vandaag, morgen en deze week. Elke week opnieuw (elke zondag?).

Langetermijndoelen zij heel erg moeilijk te bereiken aangezien ons brein automatisch denkt dat het onmogelijk is. Een vreemde vergelijking, maar in de verslavingszorg leren verslaafden zichzelf aan: vandaag gebruik ik niet. Vandaag. Zeg tegen jezelf: vandaag ga ik doen wat in lijn is met mijn doelen.

Tip 3: Schrijf je doelen op

Als je je doelen opschrijft, gebeurt er iets in je hersenen waardoor je meer geneigd bent deze doelen ook echt uit te voeren.

Tip 4: Focus op je doelen

Hang je doelen zichtbaar op en neem in de ochtend een momentje om ze door te nemen. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft. 

Je ochtendritueel is erg belangrijk om gedurende de dag te kunnen focussen op de dingen die jou gelukkiger maken. Probeer in de ochtend een moment te nemen om je doelen door te nemen en eventueel een motiverende tekst te lezen of video te bekijken.

Tip 5: Deel je doelen

Verzamel mensen om je heen die je steunen, geloven in je doelen en je omhoog duwen. Denk erover hoeveel tijd je wil doorbrengen met mensen die je veel energie kosten. Hier meer over lezen? Lees het boek: Jij bent een badass.

Tip 6: Kies de belangrijkste doelen uit

Soms ben je de hele dag bezig en krijg je eigenlijk niets gedaan. Je kunt heel druk zijn maar toch niet of nauwelijks bezig zijn met je doelen. Probeer jezelf 80% van de tijd te focussen op de 20% meest belangrijke doelen en probeer deze (altijd) voor ogen te houden.

Tip 7: Denk positief

Wat wil je bereiken en hoe kun je dat bereiken? Probeer hiernaar te handelen (in alle grote en kleine dingen).

Het is soms verleidelijk om jezelf tekort te doen of hard tegen jezelf te zijn. Heel menselijk, maar ook onnodig. Onthoudt dat je veel meer kan bereiken dan wat je nu misschien denkt. De grootse succesverhalen in deze wereld hebben ook zoveel tegenslagen gekend. Maar ze lieten zich er niet door van de wijs brengen. Kijk maar eens naar Jack Ma, oprichter van Ali Baba.

Tip 8: De doelen mogen uit je comfort zone zijn, graag zelfs!

In eerst instantie voelt dit heel ongemakkelijk, maar zoals je misschien weleens hebt meegemaakt, komen hier de meest geweldige ervaringen uit voort. Na die presentatie waar je zo gespannen voor was, voel je je vaak enorm goed. Go for it; do it!

Tip 9: Geduld

Rome is ook niet in één dag gebouwd. Veranderingen doorvoeren kost tijd (veel tijd).

Tip 10: Enjoy the road

Probeer de juiste balans te vinden in bezig zijn met je doelen én leven in het moment.

Hiermee voorkom je dat je zo bezig bent met doelen, dat je niet meer geniet van alles wat het leven je nu al biedt. Het leven is een ‘reis’, met ups en downs, probeer van allebei te genieten. Het grootste risico van doelen is dat je ze bereikt en het je eigenlijk niet het euforische gevoel geeft wat je had verwacht.

Misschien is dit herkenbaar bij een promotie waar je zo hard voor hebt gewerkt. Als het moment eenmaal daar is, is het een soort van logisch gevolg van je harde werk. 

Samenvatting

Het stellen van ‘goede’ doelen op verschillende gebieden van je leven kan bijdragen aan een groter gevoel van voldoening en geluk in je leven. Het is belangrijk dat deze doelen concreet en actief zijn.

Focus op je belangrijkste doelen, denk positief en omring je met mensen die je steunen in je doelen. Last but not least: geniet van de weg naar je doelen toe, met alle hoogte- en dieptepunten!  

Ik hoop dat mijn bovenstaande tips je helpen bij het stellen en behalen van doelen. Heb jij voor jezelf doelen gesteld? Ook financiële doelen?

This Post Has 3 Comments

 1. Angela

  handige lijst die ik wel kan gebruiken, bedankt! vooral de eerste 4 stappen moet ik nog eens herzien..
  heb mezelf als doel gesteld over 5 jaar vloeiend Spaans te kunnen praten, maar ik heb na een vliegende start nu al ruim 3 weken niks meer met de taalcursus gedaan.. shame on me! en gewoon omdat andere dagelijkse dingen “voorrang” hadden. (waarom?!) Ik begrijp nu dat ik hapklare brokken moet serveren aan mezelf. hmm, daar ga ik eens over nadenken!

  1. FinancElle

   Dat is heel herkenbaar voor mij! Ik probeer namelijk Portugees te leren. Ik probeer op een vaste tijdstip te oefenen zodat het een gewoonte wordt 🙂 Elke dag 20 minuten. Buena suerte 😉

   1. Angela

    Dat is een goede tip, thanks- ehh, gracias! 😉

Laat hier je reactie achter!