Mindset van de maand: doelen stellen

doelen stellen

Je kunt voor vele aspecten in je leven doelen stellen, denk aan fysieke doelen (spieren opbouwen, afvallen, meer slapen), persoonlijke doelen (minder sociale verplichtingen, meer voor jezelf opkomen, minder piekeren, minder tijd op sociale media) én doelen voor je onderneming of werk.

Doelen voor onderneming en werk

Voor wat betreft je onderneming heb je misschien doelen gesteld met betrekking tot de omzet. Op zich is dit super goed, maar je kunt nóg meer voldoening uit je onderneming kunt halen als dit het niet het enige doel is. Als je ook (ondersteunende) doelen stelt, wordt je omzet niet zozeer hét doel, maar een resultaat. Heb je een missie en is deze in lijn met de missie van je onderneming? Wil je een bepaalde cliënt/opdracht binnenhalen? Wil je meer zichtbaar worden op social media?

Voor werk kan het zijn dat je promotie wil maken of loonsverhoging wil krijgen. Ook hier kan het goed zijn doelen te stellen die het ‘grotere’ doel ondersteunen (of waar je gewoon blij van wordt). Wil je meer leren over een bepaald vakgebied (buiten jouw eigen vakgebied)? Een training volgen? Aan soft skills werken?

Startpunt

Ik kan me voorstellen dat je het idee hebt dat je geen duidelijk doelen voor jezelf hebt gesteld en dat je het ook moeilijk vindt om hiermee te starten. Je leeft gewoon je leven van dag tot dag. Op zich is dat prima, maar misschien heb je stiekem ergens het gevoel dat je iets mist, dat je niet helemaal weet waarvoor je ‘het’ doet. Of dat je het gewoon fijn zou vinden om voor jezelf iets voor ogen te hebben. Ga er dan eens goed voor zitten en neem onderstaande tips in gedachten.

Hieronder 10 tips voor het stellen van goede doelen.

 1.           Maak je doelen concreet: als je hele grote doelen stelt (die erg ver weg zijn) verlies je motivatie. Breek ze op in kleine, concrete stukken met acties. Je kunt deze acties ook zien als ‘goede gewoonten’. Denk na over wat jij echt kunt doen (actief) om het doel te bereiken. Elke dag een half uur lezen? Elke week een cliënt bellen? Elke maand naar een netwerkevent gaan?

 2.            Korte termijn: breek je doelen op in acties voor vandaag, morgen en deze week. Elke week opnieuw (elke zondag?). Langetermijndoelen zij heel erg moeilijk te bereiken aangezien ons brein automatisch denkt dat het onmogelijk is. Een vreemde vergelijking, maar in de verslavingszorg leren verslaafden zichzelf aan: vandaag gebruik ik niet. Vandaag. Zeg tegen jezelf: vandaag ga ik doen wat in lijn is met mijn doelen.
 3.            Schrijf je doelen op: het klinkt raar, maar als je je doelen opschrijft, gebeurt er iets in je hersenen waardoor je meer geneigd bent deze doelen ook echt uit te voeren.

 4.            Focus op je doelen: hang ze op en neem in de ochtend een momentje om ze door te nemen. In mijn blog over focus schreef ik hier ook over. Je ochtendritueel is erg belangrijk om gedurende de dag te kunnen focussen op de dingen die jou gelukkiger maken. Probeer in de ochtend een moment te nemen om je doelen door te nemen en eventueel een motiverende tekst te lezen of video te bekijken.

 5.            Deel je doelen met mensen: verzamel mensen om je heen die je steunen, geloven in je doelen en je omhoog duwen. Denk erover hoeveel tijd je wil doorbrengen met mensen die je veel energie kosten.

 6.           Kies de meest belangrijke doelen uit: soms ben je de hele dag bezig en krijg je eigenlijk niets gedaan. Je kunt heel druk zijn maar toch niet of nauwelijks bezig zijn met je doelen. Probeer voor jezelf te focussen op de 20% meest belangrijk doelen en probeer deze (altijd) voor ogen te houden.

 7.           Denk positief: wat wil je bereiken en hoe kun je dat bereiken? Probeer hiernaar te handelen (in alle grote en kleine dingen). Het is soms verleidelijk om jezelf tekort te doen of hard tegen jezelf te zijn. Het is heel menselijk, maar ook onnodig. Onthoudt dat je veel meer kan bereiken dan wat je nu misschien denkt. De grootse succesverhalen in deze wereld hebben ook zoveel tegenslagen gekend. Maar ze lieten zich er niet door van de wijs brengen. Kijk maar eens naar Jack Ma, oprichter van Ali Baba.

 8. De doelen mogen uit je comfort zone zijn: graag zelfs! In eerst instantie voelt dit heel ongemakkelijk, maar zoals je misschien weleens hebt meegemaakt, komen hier de meest geweldige ervaringen uit voort. Na die presentatie waar je zo gespannen voor was, voel je je vaak enorm goed. Go for it; do it!

 9.           Geduld: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Veranderingen doorvoeren kost tijd (veel tijd).

 10.           Enjoy the road: probeer de juiste balans te vinden in bezig zijn met je doelen (dus: wat geeft jou voldoening en waar wil je je me op focussen) én leven in het moment. Probeer te voorkomen dat je zo bezig bent met doelen in de toekomst, dat je niet meer geniet van alles wat het leven je al biedt. Het leven is een ‘reis’, met ups en downs, probeer van beide te genieten. het grootste risico van doelen is dat je ze bereikt en het je eigenlijk niet het euforische gevoel geeft wat je had verwacht. Misschien is dit herkenbaar bij een promotie waar je zo hard voor hebt gewerkt. Als het moment eenmaal daar is, is het een soort van logisch gevolg van als je hard werk. Daarom misschien wel het allerbelangrijkste advies: enjoy the road!


Samenvatting

Het stellen van ‘goede’ doelen op verschillende gebieden van je leven kan bijdragen aan een groter gevoel van voldoening en geluk in je leven. Het is belangrijk dat deze doelen concreet en actief zijn. Focus op je belangrijkste doelen, denk positief en omring je met mensen die je steunen in je doelen. Last but not least: geniet van de weg naar je doelen toe, met alle hoogte- en dieptepunten! 

Ik hoop dat mijn bovenstaande tips je helpen bij het stellen en behalen van doelen. Heb jij voor jezelf doelen gesteld?

Latest on Instagram
 • 5 Essentiële punten voor een financieel gezonde relatie

Mensen denken echt heel erg verschillend over geld. Het is dus niet heel gek dat het de voornaamste oorzaak van ruzie's binnen relaties is... Ik vond het tijd om hier wat aandacht aan te besteden in mijn nieuwste blog! Link in mijn biografie.
 • 'How to get rid of stuff?

Mijn nieuwe blog gaat over spullen vs. ervaringen. Twee vrouwen hebben over dit onderwerp een super inspirerende TED talk gegeven - deze vind je ook in mijn blog!

Link in Instagram biografie
 • Heb jij net een huis gekocht? Of ben je gewoon even vergeten hoe het ook alweer allemaal zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Dat lees je allemaal in mijn blog - link in BIO
 • De 6 beste spaartips ooit

In mijn nieuwste blog (link in BIO): deze 6 dingen zijn onmisbaar voor een financieel gelukkig leven!
 • Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

Vorige week deed ik uit de doeken waarom indexbeleggen naar mijn mening de beste manier van beleggen is. 
Zelf combineer ik dit met een buy & hold strategie, om zo mijn risico (nog meer) te spreiden. Lees meer over deze strategie in mijn nieuwste blog --> link in BIO

Laat hier je reactie achter!

Close Menu