Mindset van de maand: goede voornemens

2018 best nine financelle.nl
Een neefje, twee interviews, een eigen onderneming, geregistreerd belastingadviseur, India, NYC, Sevilla en NZ. Dat zijn een aantal van mijn hoogtepunten in 2018!

Het nieuwe jaar is in aankomst! Goede voornemens hoef je niet uit te stellen. Je kunt er (bij wijze van) ook op 15 december mee beginnen. Toch is voor veel mensen het einde van het jaar een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en na te denken over doelen voor het komen de jaar. Ook op financieel vlak!

Reflectie

Door na te denken over het afgelopen jaar (reflecteren), kun je erachter komen wat jou gelukkig maakt en wat jou minder gelukkig maakt.

Wat waren de hoogtepunten, wat waren de minder goede moment, wat zou je willen veranderen? Gewoontes sluipen erin. Misschien realiseer jij je nu dat bepaalde gewoontes die jij hebt  niet bijdragen aan jouw levensgeluk. Dat kunnen hele kleine of hele grote dingen zijn en op allerlei vlakken.

Financieel gezien ben je misschien geïnspireerd geraakt om minimalistischer te leven, alleen nog maar geld uit te geven aan de dingen die echt belangrijk zijn voor jou of heb je een droom waar je nu eindelijk eens naartoe wil gaan werken.

Mijn tip: schrijf het allemaal op en denk er eens goed over na. Het zal verhelderend werken!

Financieel plan

Als je duidelijk hebt wat je gaat doen om een financieel gelukkig leven te leiden, kun je een financieel plan gaan maken. 

Doelen stellen zorgt ervoor dat je duidelijk hebt wat je wil bereiken en dat je motivatie behoudt. Overzicht zorgt ervoor dat je bijhoudt wat je hebt bereikt, wat ervoor zal zorgen dat je euforie voelt als je doelen ook daadwerkelijk bereikt. Uiteindelijk draagt dit ook weer bij aan je motivatie. 

Doelen

Wat ga je doen en wat ga je niet (meer) doen? Oftewel: wat zijn jouw lange- en kortetermijndoelen voor het komende jaar? Maak je doelen heel specifiek.

Bijvoorbeeld: ik ga stoppen met het kopen van koffie to go, we gaan onze tweede auto de deur uit doen vóór 1 februari 2019, dit jaar gaan we niet op skivakantie, ik neem elke dag lunch mee naar werk of ik ga maximaal één keer per week uit eten. Zorg ervoor dat je nieuwe gewoonten creëert. Houdt daarbij dagelijks voor ogen wat jou gelukkig maakt en welke dingen je doet, gewoon, omdat je ze altijd doet.

Schrijf je doelen op en, bij voorkeur, hang ze ergens zichtbaar op. Het helpt ook zeker als je samen met anderen (misschien je partner of broer/zus) werkt aan bepaalde doelen.

Overzicht

Zorg dat je specifieke financieel doelen hebt. Bijvoorbeeld: ik wil dit jaar €10.000 sparen. Dit ga je opsplitsen per maand. Maak een duidelijk overzicht van hoeveel er binnen komt en hoeveel je kunt uitgeven om dit doel te bereiken. Update het overzicht elke week of elke maand, dit zorgt ervoor dat je ‘on track’ blijft.

In mijn andere blog vind je richtlijnen voor de hoogte van uitgaven aan verschillende posten. 

In mijn blog ‘3 doelen voor een financieel gelukkig leven‘, kun je een spreadsheet downloaden voor het bijhouden en plannen van je inkomsten & uitgaven. 

Motivatie

Het zal vaker voorkomen dat je motivatie wegvalt. Je weet even niet meer waarvoor je het doet. Wat mij helpt is om mijn doelen er dan even bij te pakken. Wat zijn mijn doelen, wat maakt me gelukkig en wat niet? Dit is waar je het voor doet.

Het is lastig om lange termijndenken vast te houden, dus probeer maandelijks en misschien zelfs wekelijks of dagelijks doelen te stellen. ‘Vandaag doe je dit’ klinkt een heel stuk makkelijker dan voor een heel jaar.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en laat me vooral even weten wat jouw doelen zijn voor het jaar 2019. Fijne feestdagen!

This Post Has 2 Comments

  1. Angela

    Ik reflecteer elk jaar in december. Eigenlijk de hele maand door. Onbewust (tijdens het werken schiet me een gedachte te binnen en dan schrijf ik het op om er later verder over na te denken) maar ik ga er ook wel bewust voor zitten. Dat laatste vooral met de financiën. Een van de financiële goede voornemens is om dit jaar het maximale af te lossen (zonder boete). Stap 1 van mijn financiële Masterplan om op mijn 50ste/55ste te kunnen stoppen met werken. Een ander voornemen is om me te verdiepen in de beleggingswereld en daar samen met mijn vriend serieus over te gaan praten. Het lijkt me super eng, maar is denk ik wel nodig om het geld bij elkaar te krijgen (dat spaarplan ben ik momenteel nog aan het ontwikkelen – super fun!).
    Maarrr… als tegenhanger heb ik ook een ander goed voornemen: blijven reizen! Dit jaar een rondreisje Ierland en rondreis Bali.. volgend jaar 3 weken naar Hawaii. Kost ook (flink wat!) geld.. maar is broodnodig want ik leef voor dit soort reizen. 🙂

    1. FinancElle

      Goed idee om het op te schrijven! Ga ik voor mezelf ook vaker doen. Hoe vaak vergeet je het niet als je weer gewoon verder gaat met je werk… Jouw financiële doelen klinken heel goed en vooral ook die balans. Super belangrijk! Beleggen ga ik meer en meer over schrijven, maar ik vind https://financieelonafhankelijkblog.nl een mega fijne blog daarvoor, ken je die al?

Laat hier je reactie achter!