Ongemerkt sparen: twee ‘bijzondere’ spaarmethoden

Kaasschaafmethode spaarmethoden 52 weken spaarchallenge

Bij mij gaat sparen eigenlijk automatisch. Nou ja, letterlijk gezien gaat het ook automatisch omdat ik automatische overboekingen heb ingesteld, afgestemd op mijn gemiddelde uitgaven. Als ik in een bepaalde maand meer geld overhoud, dan gaat er wat extra naar de spaarrekening. Boek ik een vakantie? Dan haal ik geld van mijn spaarrekening.

Wil jij net even extra motivatie om te sparen? Of heb je niet echt een strategie maar geef je gewoon je geld uit totdat het op is? Misschien werken deze twee spaarmethoden voor jou!

De 52 weken spaarchallenge

In deze spaarchallenge spaar je 1 euro in week 1, 2 euro in week 2, 3 euro in week 3 en juist, 52 euro in week 52. Na 52 weken heb je dan €1.378 gespaard, een mooi bedrag!

Ik vind het een leuk idee en misschien werkt het voor jou! Bij deze spaarmethode wordt het bedrag elke week hoger en in de laatste maand spaar je dus heel veel (€202) in vergelijking tot de eerste maand (€10). Op het einde is het dan misschien niet meer heel ongemerkt, zeker als je het ‘extra’ spaart (bovenop je normale spaarbedrag). Aan de andere kant, je kunt er langzaam maar zeker aan wennen.

Spaar je nu niets? Dan kan dit zeker een hele goede start zijn. Go for it!

De kaasschaafmethode

Bij de kaasschaafmethode rond je je banksaldo op je lopende rekening steeds af en boek je het restant over naar je spaarrekening.

Bijvoorbeeld: log elke dag in op je internetbankieren en maak de ‘centen’ over naar je spaarrekening. Dus: €5,65 wordt €5. Door de kleine bedragen merk je hier hoogstwaarschijnlijk erg weinig van en dan is het dus echt een vorm van ongemerkt sparen! Aan het einde van het jaar heb je toch rond de €150 extra gespaard (natuurlijk afhankelijk van het aantal centen en hoe vaak je iets koopt).

Wil je niet elke dag inloggen en/of het groter aanpakken, dat kan ook! Rond dan je banksaldo elke week (bijvoorbeeld elke zondag) af op €50 (€189 wordt €150). Dan spaar je hoogstwaarschijnlijk meer dan €1.000 per jaar!

Ook hier weer geldt: spaar jij op dit moment niet echt volgens een vaste strategie of geef je gewoon alles uit totdat je niets meer over hebt, dan is dit een super goed optie! 

Mijn spaarmethode

Zoals gezegd, zelf gebruik ik geen van bovenstaande spaarmethoden. Ik houd van het creëren van overzicht en goede gewoontes.

Mijn spaarmethode: zoek uit hoeveel geld je per maand nodig hebt om een gelukkig leven te leiden, houd je vaste lasten laag en boek de rest van je inkomen automatisch over naar je spaarrekening(en).

Daarnaast geloof ik er heilig in dat het helpt om korte- en langetermijndoelen te stellen omdat het enorm veel motivatie geeft. Zo is mijn langetermijndoel financieel onafhankelijk zijn voor mijn 50e!

Zoek uit wat voor jou werkt!

Sparen in een groep? Meedoen met een spaarchallenge? Een doel uittekenen in een grafiek? Het kan voor jou echt werken! Dat geldt ook voor de bovenstaande spaarmethoden. Zoek uit wat werkt voor jou en ga ermee aan de slag!

Welke spaarmethode pas jij toe? Ik ben heel benieuwd of iemand de 52 weken spaarchallenge of kaasschaafmethode gebruikt!

This Post Has 3 Comments

  1. Ik ben er eentje van het overzicht behouden en hou dan ook geen geld over om een van de spaarmethodes toe te passen. Ik weet precies hoeveel ik uitgeef en hoeveel ik kan sparen. Afhankelijk van de boodschappen die ik doe, wil ik nog wel eens wat overhouden. Maar ook dat sluis ik gelijk weg. Beide spaarmethodes lijken me allebei wel erg leuk!

    1. Klinkt goed, heel knap dat je dat zo vol kunt houden!

      1. het kost wel wat toewijding maar geeft heel veel voldoening. zeker met het einddoel in gedachten: fulltime (werkloos) genieten van mijn jonge oude dag! 😀

Laat hier je reactie achter!

Close Menu