Overzicht – richtlijnen voor uitgaven

uitgaven overzicht 4_3

Misschien heb je geen enkel idee over wat ‘normaal’ is om uit te geven aan verschillende posten zoals woonruimte, eten, vervoer en vakantie. Hieronder per categorie een inschatting. Deze blog kun je als richtlijn gebruiken om meer inzicht te krijgen in jouw financiën. Let op dat het echt alleen richtlijnen zijn, want dit is per persoon heel verschillend (bijvoorbeeld kinderopvang kan een hoge uitgavenpost zijn en wonen in een stad is vaak duurder dan daarbuiten). Stel altijd voor jezelf een persoonlijk budget op.. 

Onderaan de blog bij samenvatting vind je een overzicht per inkomenscategorie en een cirkeldiagram.

Wonen (huur / hypotheek)

Probeer aan kale huur of ‘kale’ hypotheek (aflossing en rente) maximaal 25% van je netto maandinkomen uit te geven. Het bedrag inclusief alle kosten (huur/hypotheek, g/w/l, belastingen én onderhoud) zou ik houden op maximaal 35% van je netto maandinkomen.

Dit betekent dat als je een inkomen van €2.000 netto per maand hebt, je maximaal €500 kale huur of hypotheek kunt hebben of €650 aan woonlasten inclusief alle kosten. Als je alleenstaand bent, zal dit niet altijd makkelijk zijn, vooral niet als je in een duurder gebied woont. Om te besparen op woonlasten kun je denken aan het kopen of huren van een studio of ‘tiny house’ of aan het delen van een huis of appartement met een huisgenoot.

Als je maximaal 35% uitgeeft aan je huis, houdt dit in dat je nog 65% van je netto maandinkomen overhoudt voor je resterende uitgaven.

Boodschappen

Eerder heb ik een blog geschreven over hoe te besparen op het doen van boodschappen. In die blog vindt je ook richtlijnen voor budgetten per week afhankelijk van je gezinssamenstelling.

Ik zou aanhouden om maximaal 7,5% van je netto maandsalaris te besteden aan boodschappen.

Transport

Vervoer kan een enorme kostenpost zijn. Als je geen auto hebt en in principe alles op de fiets doet, geef je niet veel uit. Voor veel mensen bestaat deze optie niet. Probeer maximaal 5% van je netto maandinkomen uit te geven aan vervoer (inclusief openbaar vervoer). Hierbij tel ik de kosten voor benzine voor woon-werkverkeer niet mee, aangezien ik ervan uit ga dat je hiervoor €0,19 per kilometer vergoed krijgt van je werkgever.

Of het voor jou goedkoper is om een auto te leasen of kopen, lees je in deze blog.

Vakantie

In Nederland is het betalen van vakantiegeld verplicht (8% van het jaarsalaris). Sommige werkgevers betalen het vakantiegeld op maandelijkse basis uit, de meeste eens per jaar in mei of juni.

Een goed uitgangspunt kan zijn om aan vakanties en weekendjes weg per jaar niet meer dan je vakantiegeld uit te geven. Zet het vakantiegeld zodra je het krijgt op een speciale vakantierekening om ervoor te zorgen dat je het niet aan andere dingen uitgeeft. Je bent dan geen percentage van je netto maandelijkse inkomen meer kwijt.

Lees ook deze blog met spaartips voor vakantie!

Verzekeringen en abonnementen

Een vrij grote (en een beetje ‘saaie’) post is verzekeringen en abonnementen. Een basisverzekering kost al snel €100 per maand en een reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering raad ik ook iedereen aan.

Het afsluiten van (sport)abonnementen is erg verleidelijk, maar ook duur. Als je er intensief gebruik van maakt, is het dat geld absoluut waard! Als je het gewoon nog steeds niet hebt opgezegd, een beetje zonde. Lees hier meer over het besparen op abonnementen.

Geef in totaal maximaal 7,5% van je netto maandinkomen uit aan verzekeringen en abonnementen.

Rest

Zoals bij elke begroting, heb je ook bij jouw persoonlijke begroting een post ‘onvoorzien’ nodig. Alle overige uitgaven zoals uitgaan, kleding, onvoorziene uitgaven, etc. kunnen van deze post worden betaalt. De post bedraagt 20% van je netto maandinkomen.

Sparen

Indien je bovenstaande uitgaven aanhoudt, zou je in totaal uitkomen op 75% van je netto maandinkomen. Dit houdt in dat je per maand 25% van je netto maandinkomen zou kunnen sparen. Bij een netto maandinkomen van €2.000 komt dit neer op €500. Dat is een heel mooi bedrag.

Samenvatting

Latest on Instagram
  • 5 Essentiële punten voor een financieel gezonde relatie

Mensen denken echt heel erg verschillend over geld. Het is dus niet heel gek dat het de voornaamste oorzaak van ruzie's binnen relaties is... Ik vond het tijd om hier wat aandacht aan te besteden in mijn nieuwste blog! Link in mijn biografie.
  • 'How to get rid of stuff?

Mijn nieuwe blog gaat over spullen vs. ervaringen. Twee vrouwen hebben over dit onderwerp een super inspirerende TED talk gegeven - deze vind je ook in mijn blog!

Link in Instagram biografie
  • Heb jij net een huis gekocht? Of ben je gewoon even vergeten hoe het ook alweer allemaal zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Dat lees je allemaal in mijn blog - link in BIO
  • De 6 beste spaartips ooit

In mijn nieuwste blog (link in BIO): deze 6 dingen zijn onmisbaar voor een financieel gelukkig leven!
  • Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

Vorige week deed ik uit de doeken waarom indexbeleggen naar mijn mening de beste manier van beleggen is. 
Zelf combineer ik dit met een buy & hold strategie, om zo mijn risico (nog meer) te spreiden. Lees meer over deze strategie in mijn nieuwste blog --> link in BIO

Laat hier je reactie achter!

Close Menu