Passief inkomen: wat is het en hoe krijg je het?

passief inkomen financelle bos liane

Het woord zegt het eigenlijk al: passief inkomen is inkomen waar je niets voor hoeft te doen. Het idee is dat jij lekker achterover leunt en ondertussen toch geld verdient.

Helaas is het niet zó simpel. In eerste instantie zul je er wel iets voor moeten doen, namelijk geld of tijd investeren.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen waar je initieel werk voor verricht en dat daarna zonder (veel) verdere inspanningen geld oplevert. Soms voor korte termijn, soms levenslang.

Simpelweg zeggen dat passief inkomen inkomen is waar je helemaal niets voor hoeft te doen is een beetje kort door de bocht.

Twee manieren

Er zijn twee manieren om passieve inkomsten te genereren:

  • geld voor je laten werken
  • het creëren van iets wat een recht oplevert

Je hebt dus óf startkapitaal nodig (geld) óf je moet iets creëren (tijd).

Voorbeelden passieve inkomsten

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van passieve inkomsten.

  • Dividend: een bedrijf zal in principe elk kwartaal of elk jaar een zogenaamde dividenduitkering doen aan de aandeelhouders. Dit betekent dat als jij aandelen in een bedrijf bezit, je regelmatig dividenden zult ontvangen, zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen. Dit dividend staat los van de waarde van het aandeel. Starten met beleggen kan al vanaf €75 tot €100 per maand. Voordat je gaat investeren is aandelen is het belangrijk basiskennis op te doen zodat je weet welke risico’s je loopt. Ik ben voorstander van passief beleggen (indexbeleggen met een buy & hold strategie).
  • Rente: rente krijg je op uitstaande leningen en spaargelden. Leningen kun je ‘aankopen’ op verschillende manieren: bijvoorbeeld obligaties en peer-to-peer lending. Je zult op maandelijkse of jaarlijkse basis rente ontvangen. Spaarrente valt voor mij niet onder passieve inkomsten omdat deze momenteel zo laag is (maximaal 0,2%) dat de inflatie en vermogensbelasting hoger zijn. Voordat je gaat investeren in leningen is het belangrijk basiskennis op te doen zodat je weet welke risico’s je loopt. Hoe actief je moet zijn in het aankopen van peer-to-peer leningen is afhankelijk van via welk platform je deze aankoopt. Bij Mintos stel je één keer je ‘auto-invest’ in en dan gaat het voortaan automatisch.
  • Affiliate marketing of adverteren op je website (blog): als jij een goed bezochte website of blog hebt, kan affiliate marketing of adverteren geld opleveren. Affiliate marketing houdt in dat je een link op je website of blog hebt en als iemand via deze link iets aanschaft of zich registreert jij daar een klein bedrag voor krijgt. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com of Booking.com. Hetzelfde geldt voor adverteren op je website (simpelweg views kunnen dan al geld opleveren). Om op deze manier een redelijk bedrag bij elkaar te krijgen zul je veel bezoekers moeten hebben en dit kan eigenlijk alleen maar als jij je website zeer regelmatig update of nieuwe blogs post. Je zult dus altijd redelijk actief moeten blijven.
  • Huur: een huis of gedeelte van je huis verhuren kan huurinkomsten opleveren. Let op met belastinggevolgen. Hoe passief deze huurinkomsten zijn hangt ook af van de situatie. Voor korte termijn verhuur (bijvoorbeeld via Airbnb) moet je actiever zijn dan voor de lange termijn verhuur. Daarnaast heb je voor het creëren van passieve inkomsten door middel van onroerend goed heb je een aardig vermogen nodig.
  • YouTube: via YouTube kun je geld verdienen als je minimaal 10.000 abonnees (subsribers) hebt. Ook hier geldt dat je regelmatig nieuwe content moet blijven maken anders daal je snel in de ranking.
  • Royalty’s: een royalty is een betaling voor het gebruiken van iemands recht. Hierbij kun je denken aan een boek, muziek of een uitvinding. Heb jij een liedje geschreven of gemaakt, dan krijg je geld elke keer dat het wordt gedraaid (op Spotify of de radio bijvoorbeeld). Een boek schrijven is ook een goede manier, al is dat natuurlijk enorm veel werk.

Waarom passieve inkomsten creëren?

Mijn reden om passief inkomen te creëren is dat het me helpt om financieel onafhankelijk te worden. Zonder passief inkomen is dat wel mogelijk, maar aangezien spaargeld steeds minder waard wordt door lage spaarrente, inflatie en vermogensbelasting (box 3) is dat een stuk moeilijker.

Conclusie

Passief inkomen klinkt vaak mooier dan het is. Je zult tijd of geld (of allebei) moeten investeren om het te creëren. Investeren in aandelen, obligaties of peer-to-peer lending zijn de makkelijkste en meest laagdrempelige manieren.

Deze blog bevat referentielinks. Als jij via deze links iets aanschaft of jezelf registreert, krijg ik een klein bedrag (bij Mintos krijgen wij allebei een bonus).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren.

Laat hier je reactie achter!