Spaartip van de maand: bankkosten (en spaarrente)

Bankkosten besparen en hogere spaarrente

Je betaalt een maandelijks bedrag voor je betaalrekening en de meeste mensen hebben daarbovenop een creditcard. Als je regelmatig geld opneemt of betalingen verricht in het buitenland (met name buiten Europa), lopen de kosten echt op.

Hieronder een overzicht met de goedkoopste opties voor een betaalrekening (1), een creditcard (2) en betalen in het buitenland (3 en 4). Onder punt 5 lees je waar de goedkoopste spaarrekening met de hoogste rente kunt openen.

1. Betaalrekening

Als je met twee personen bankiert met één betaalrekening en twee betaalpassen zijn de goedkoopste banken:

 • ING Bank: €30,60 per jaar voor een betaalrekening met twee betaalpassen of eventueel €27 per jaar waarbij je gaat betalen voor geldopnamen (dit is goedkoper bij maximaal 4 geldopnamen per jaar); en
 • SNS Bank: €33 per jaar voor een bankrekening met twee betaalpassen.

Bij sommige banken kun je ook een gezamenlijke rekening hebben met één betaalpas, dit kan goedkoper zijn.

Bij SNS Bank krijg je rente op je betaalrekening (0,07% per jaar tot €5.000), waardoor deze bank voordeliger uit kan komen als je door het jaar heen gemiddeld ongeveer €3.400 op je lopende rekening hebt staan.

2. Creditcard

Als je een creditcard wil, is het belangrijk rekening te houden met de verschillen in kosten hiervoor.

Als je bankiert met één betaalpas en één creditcard zijn het goedkoopst:

 • Rabobank: totaalpakket €42,60 per jaar (creditcardkosten €24 per jaar); en
 • ING Bank: totaal €43,80 per jaar (creditcardkosten €17,40 per jaar).

Als je met twee betaalpassen en één creditcard bankiert, blijft de SNS Bank het goedkoopst (€48,75 per jaar, waarvan €15,75 voor de creditcard).

Losse creditcards (Nederland)

Je kunt ook een losse Nederlandse creditcard nemen. Dit kan goedkoper zijn als de kosten voor een creditcard bij jouw bank hoog zijn.

Opties voor een ‘losse’ creditcard zijn bijvoorbeeld:

 • de Bijenkorf: Mastercard, €18,50 per jaar; en
 • ANWB: Visa, €16 per jaar, alleen mogelijk als je lid bent van de ANWB.

Het voordeel van de Bijenkorf kaart is dat je punten spaart die je kunt inwisselen voor korting of gratis winkelen (punten sparen gaat langzaam).

Let op dat kopen op afbetaling enorm duur is! Dit geldt voor elke creditcard, dus doe dit nooit. Let ook op dat je je niet laat verleiden meer de kopen dan je van plan was vanwege de punten die je spaart op de Bijenkorf card.

Gratis creditcard (internationaal)

Er zijn mogelijkheden voor een gratis (prepaid) creditcard, bijvoorbeeld via N26 of Revolut.

Je bespaart hiermee niet alleen de maandelijkse creditcardkosten, maar geld opnemen of betalen buiten de EU is ook goedkoper. Daarom kan het nog steeds voordelig zijn om een internationale gratis creditcard te nemen naast je Nederlandse creditcard.

Hieronder (onder 4) lees je meer!

3. Geld opnemen en betalen binnen Europa

Binnen Nederland betaal je niets om geld op te nemen met je betaalpas, ook niet als je dat bij een andere bank doet. Dit klinkt misschien logisch voor ons, maar in andere landen betaal je hier wel voor.

Als inwoners van dat land (binnen Europa) hiervoor betalen, kan het zijn dat jij hiervoor ook moet betalen (dit kan bijvoorbeeld in Spanje en Duitsland het geval zijn).

Let op: geld opnemen met je creditcard kost vaak wel geld, ook binnen Europa, dus neem liever geld op met je betaalpas (van je betaalrekening) of eventueel je gratis creditcard (zie hieronder).

4. Geld opnemen en betalen buiten Europa

Buiten Europa geld opnemen met je betaalpas of creditcard kost geld. De kosten bestaan uit twee onderdelen: een koersopslag en een vast bedrag.

De koersopslag is meestal rond de 1,5 tot 2%. Bij een aantal banken betaal je alleen een vast bedrag van €2,25 per opname als je geld opneemt met je betaalpas (dit geldt onder andere voor ASN Bank, Regiobank en SNS Bank).

Let op: dit geldt voor je betaalpas van je betaalrekening, niet voor je creditcard. Met je creditcard geld opnemen kost ongeveer €4,50 per opname en een koersopslag (ongeveer 1,5 tot 2%), tenzij je een internationale bank zoals N26 of Revolut gebruikt.

N26 en Revolut

N26 en Revolut zijn gratis prepaid creditcards (Visa of Mastercard). Het opnemen van geld is goedkoper dan bij veel reguliere banken.

Bij N26 geldt het volgende:

 • Euro’s opnemen met je Mastercard is gratis (buiten Ierland, daar zijn alleen de eerste 5 euro-opnamen gratis).
 • Buiten de eurozone zijn de kosten voor geldopnamen 1,7% (geen koersopslag).
 • Let op: geld opnemen (ook euro’s) met je N26 Maestrocard kost €2.

Tot 10 januari 2020 krijg je tot 10% korting bij Booking.com als je boekt met je N26 kaart.

Bij Revolut geldt het volgende:

 • Het opnemen van de eerste €200 per kalendermaand is altijd gratis (zowel euro’s als niet-euro’s).
 • Na deze €200 zijn de kosten voor geldopnamen 2% (geen koersopslag), buiten lokale ‘kantoortijden’ kan een toeslag van toepassing zijn (meestal 0,5%).

Geld opnemen buiten de eurozone is goedkoper

Aangezien je bij N26 en Revolut geen vaste opnamekosten hebt (de €2,25 of €4,50) zal geld opnemen buiten de eurozone goedkoper zijn met deze kaarten, tenzij de koersopslag van jouw bank lager is dan 1,7% en je hele grote bedragen gaat opnemen.

De links van N26 en Revolut zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Vooraf geld overmaken

Een andere manier om de kosten te beperken is vooraf geld overmaken naar je creditcardrekening. Dit geldt voor ICS creditcards (onder andere de creditcards van ANWB, de Bijenkorf, Mastercard classic, World Card, ASN Bank en SNS Bank).

Als je ervoor zorgt dat je voldoende saldo op je creditcardrekening hebt, betaal je naast de koersopslag (2%) maximaal €1,50. ICS vergoedt rente over het positieve saldo.

Direct betalen in de winkel is altijd goedkoper dan contant geld opnemen (rond de €0,15 vaste kosten).

Samenvatting buitenland

De goedkoopste optie is betalen in de winkel. Geld opnemen is altijd duurder, maar als je dit wil doen, liever met je betaalpas dan met je creditcard en altijd in de lokale valuta (‘withdrawal without conversion’).

Overweeg om vooraf geld over te maken naar je creditcardrekening indien je een ICS creditcard hebt of om over te stappen naar een gratis creditcard.

5. Kosten spaarrekening

Een spaarrekening is gratis, maar je hebt een betaalrekening nodig om een spaarrekening te kunnen openen.

Je kunt dus meerdere spaarrekeningen openen zonder extra kosten, wat erg handig is om verschillende potjes te maken. Sommige banken verplichten je een betaalrekening bij hun aan te houden, wil je een spaarrekening kunnen openen, maar dit is niet altijd het geval.

De hoogste spaarrente

NIBC Direct geeft momenteel de hoogste spaarrente: 0,2%. Deze bank valt onder het depositogarantiestelsel en je hebt geen betaalrekening bij NIBC direct nodig om te gratis spaarrekening te kunnen openen.

De spaarrentes zijn momenteel niet hoog, maar als je nu een spaarrekening heb met bijvoorbeeld 0,03% spaarrente kan overstappen toch €17 per €10.000 per jaar opleveren.

De link van NIBC Direct is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Sparen voor je kind

Lees in deze blog meer over sparen voor je kinderen.

Deposito

Een laatste optie voor een hogere spaarrente is een deposito. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast.

Je kunt hiervoor tot 1% rente krijgen bij Centraal beheer (20 jaar vast). Je kunt dan in principe niet bij je geld, houd hier rekening mee.

Bovenstaande bedragen en rentepercentages gelden op het moment van publiceren. Ik doe mijn uiterste best de informatie up to date te houden.

*Updatet 6 november 2019

This Post Has 2 Comments

 1. Hoi Financelle, de jaarlijkse kosten van de Bijenkorf card gaan naar 18 euro per jaar. Dit is nog wel steeds een van de goedkoopste opties. Ook handig dat deze creditcard niet bank- of winkelafhankelijk is en je je creditcard niet hoeft in te leveren als je van bank wilt wisselen. Voor het sparen van de punten hoef je deze creditcard echter niet te kiezen, het sparen gaat erg langzaam. Mocht er iemand zijn met een ANWB abonnement, dan zou dat de goedkoopste optie zijn. Ik zet altijd extra geld op mijn creditcard, ook omdat ik het fijn vind dat er geen geld van mijn rekening afgeschreven wordt 😉 ik kom dan niet voor verrassingen te staan na 30 dagen. Bedankt voor je blog, het is interessant om te lezen!

  1. Hi Karina, dank voor de update en goede tips! Geld op je creditcard zetten is inderdaad heel fijn, dat doe ik ook altijd. Scheelt verrassingen achteraf.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu