Spaartip van de maand: bankkosten (en spaarrente)

Bankkosten besparen en hogere spaarrente

Stiekem gaat er best veel geld op aan bankkosten.

Je betaalt een maandelijks bedrag voor je betaalrekening en de meeste mensen hebben daarbovenop een creditcard. Als je regelmatig geld opneemt of betalingen verricht in het buitenland (met name buiten Europa), lopen de kosten echt op.

Hieronder een overzicht met de goedkoopste opties voor een betaalrekening (1), een creditcard (2) en betalen in het buitenland (3 en 4). Onder punt 5 lees je waar de goedkoopste spaarrekening met de hoogste rente kunt openen.

1. Betaalrekening

Als je met twee personen bankiert met één betaalrekening (twee betaalpassen) zijn de goedkoopste banken ING Bank (€30,60 per jaar voor een betaalrekening met twee betaalpassen) en SNS Bank (€33 per jaar voor een bankrekening met twee betaalpassen). 

Bij SNS Bank krijg je rente op je betaalrekening (0,10% per jaar tot €5.000), waardoor deze bank voordeliger uit kan komen (dit is het geval als je door het jaar heen gemiddeld €2.400 op je lopende rekening hebt staan).

2. Creditcard

Als je een creditcard wil, is het belangrijk rekening te houden met de verschillen in kosten hiervoor.

De kosten voor een creditcard bij een Nederlandse bank zijn het laagst bij Rabobank (€24). Als je bankiert met één pas en één creditcard zijn het goedkoopst: de Rabobank (totaalpakket €34,80 per jaar) en ING Bank (totaal €36 per jaar). Als je met twee passen en één creditcard bankiert, blijft de SNS Bank het goedkoopst (€48,75 per jaar).

Anders opties voor een creditcard zijn bijvoorbeeld de Bijenkorf (Mastercard, €16,50 per jaar) en ANWB (Visa, €16 per jaar, alleen mogelijk als je lid bent van de ANWB). Het voordeel van de Bijenkorf kaart is dat je punten spaart die je kunt inwisselen voor korting of gratis winkelen. 

Let op dat kopen op afbetaling enorm duur is! Dit geldt voor elke creditcard, dus doe dit nooit. Let ook op dat je je niet laat verleiden meer de kopen dan je van plan was vanwege de punten die je spaart bij de BIJcard.

Gratis creditcard

Er zijn mogelijkheden voor een gratis (prepaid) creditcard, bijvoorbeeld via N26.

Een prepaid creditcard houdt in dat je vooraf geld moet storten op je creditcardrekening (overschrijven duurt normaal gesproken een paar uur).

3. Geld opnemen en betalen binnen Europa

Binnen Nederland betaal je niets om geld op te nemen met je betaalpas, ook niet als je dat bij een andere bank doet. Dit klinkt misschien logisch voor ons, maar in andere landen betaal je hier wel voor.

Als inwoners van dat land (binnen Europa) hiervoor betalen, kan het zijn dat jij hiervoor ook moet betalen (dit kan bijvoorbeeld in Spanje en Duitsland het geval zijn).

Let op: geld opnemen met je creditcard kost vaak wel geld, ook binnen Europa, dus neem altijd geld op met je betaalpas (van je betaalrekening).

4. Geld opnemen en betalen buiten Europa

Buiten Europa geld opnemen met je betaalpas kost geld. De kosten bestaan uit twee onderdelen: een koersopslag en een vast bedrag.

De koersopslag is meestal rond de 1,5 tot 2%. Bij een aantal banken betaal je als je geld opneemt met je betaalpas alleen een vast bedrag van €2,25 per opname (dit geldt onder andere voor ASN Bank, Regiobank en SNS Bank).

Let op: dit geldt voor je betaalpas van je betaalrekening, niet voor je creditcard. Met je creditcard geld opnemen kost ongeveer €4,50 per opname en een koersopslag (ongeveer 1,5 tot 2%), dus dit is de duurste optie.

Hierboven noemde ik N26, een gratis creditcard (Mastercard). Hier is het opnemen van geld in principe goedkoper dan bij veel reguliere banken. Euro’s opnemen is gratis (buiten Ierland, daar zijn alleen de eerste 5 Euro-opnamen gratis) en buiten de Eurozone zijn de kosten voor geldopnamen 1,7% (geen koersopslag). Aangezien je geen vaste kosten hebt (de €2,25 of €4,50) zal het goedkoper zijn, tenzij de koersopslag van jouw bank lager is dan 1,7% en je hele grote bedragen gaat opnemen.

De links van N26 zijn affiliate links. Als jij via deze link een N26 account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Vooraf geld overmaken

Een andere manier om de kosten te beperken is vooraf geld overmaken naar je creditcardrekening. Dit geldt voor ICS creditcards (onder andere de creditcards van ANWB, de Bijenkorf, Mastercard classic, World Card, ASN Bank en SNS Bank). Als je ervoor zorgt dat je voldoende saldo op je creditcardrekening hebt, betaal je naast de koersopslag (2%) maximaal €1,50. ICS vergoedt rente over het positieve saldo.

Direct betalen in de winkel is altijd goedkoper dan contant geld opnemen (rond de €0,15 vaste kosten).

Samenvatting buitenland

De goedkoopste optie is betalen in de winkel. Geld opnemen is altijd duurder, maar als je dit wil doen, liever met je betaalpas dan met je creditcard en altijd in de lokale valuta (‘withdrawal without conversion’).

Overweeg om vooraf geld over te maken naar je creditcardrekening indien je een ICS creditcard hebt of om over te stappen naar een gratis creditcard.

5. Kosten spaarrekening

Een spaarrekening is gratis, maar je hebt een betaalrekening nodig om een spaarrekening te kunnen openen. 

Je kunt dus meerdere spaarrekeningen openen zonder extra kosten, wat erg handig is om verschillende potjes te maken. Sommige banken verplichten je een betaalrekening bij hun aan te houden, wil je een spaarrekening kunnen openen, maar dit is niet altijd het geval.

Hoogste spaarrente

Leaseplan Bank en MoneYou geven momenteel de hoogste spaarrente, 0,25%. MoneYou is onderdeel van ABN AMRO Bank en zij delen hun bankvergunning. Dit houdt in dat de collectieve bankgarantie (tot €100.000) voor hun samen geldt. Zorg ervoor dat je niet meer dan €100.000 per bankvergunning spaart.

De spaarrentes zijn momenteel niet hoog, maar als je nu een bankrekening heb met bijvoorbeeld 0,03% spaarrente kan overstappen toch €22 per €10.000 per jaar opleveren. Bij Leaseplan Bank en MoneYou kun je een spaarrekening openen zonder dat je een betaalrekening hebt bij dezelfde bank (je hebt wel een betaalrekening als ‘tegenrekening’ nodig). 

Check eventueel de beste spaarrekening voor jou via Independer (klik op ‘help mij kiezen’).

Deposito

Een laatste optie voor een hogere spaarrente is een deposito. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast. Je kunt hiervoor tot 1,5% rente krijgen bij Centraal beheer (10 jaar vast). Je kunt dan in principe niet bij je geld, houd hier rekening mee.

Bovenstaande bedragen en rentepercentages gelden op het moment van publiceren. Ik doe mijn uiterste best de informatie up to date te houden.
*Updatet 4 april 2019

Laat hier je reactie achter!

Close Menu