Spaartip van de maand: bankkosten (en spaarrente)

bankkosten foto

Stiekem gaat er best veel geld op aan bankkosten. Je betaalt een maandelijks bedrag voor je betaalrekening en de meeste mensen hebben daarbovenop een creditcard. Als je regelmatig geld opneemt of betalingen verricht in het buitenland (met name buiten Europa), lopen de kosten echt op. Hieronder een overzicht met de goedkoopste opties en hoogste spaarrentes.

Betaalrekening

Als je met twee personen bankiert met één betaalrekening (twee betaalpassen) zijn de goedkoopste banken ING Bank (€30,60 per jaar voor een betaalrekening met twee betaalpassen) en SNS Bank (€33 per jaar voor een bankrekening met twee betaalpassen). Bij SNS Bank krijg je rente op je betaalrekening (0,15% per jaar), waardoor deze bank voordeliger uit kan komen (dit is het geval als je door het jaar heen gemiddeld €1.600 op je lopende rekening hebt staan).

Als je maar één betaalpas op je rekening nodig hebt, zijn de Rabobank en ASN Bank het goedkoopst, €18 per jaar. Het voordeel van de ASN Bank is dat je rente op je saldo krijgt van 0,08%. Daarnaast is dit de ‘meest duurzame bank van Nederland’.

Creditcard

Als je ook een creditcard wil, is het belangrijk rekening te houden met de verschillen in kosten hiervoor. De laagste kosten voor een creditcard (bij banken) zijn €22,50 bij ASN Bank en €24 bij Rabobank. Als je bankiert met één pas en één creditcard zijn de Rabobank (totaalpakket €33,60 per jaar) en ING Bank (totaal €36 per jaar) de goedkoopste. Als je met twee passen en één creditcard bankiert, blijft de SNS Bank het goedkoopst (€48,75 per jaar).

Anders opties voor een creditcard zijn bijvoorbeeld de Bijenkorf (Mastercard, €16,50 per jaar) en ANWB (Visa, €16 per jaar, alleen mogelijk als je lid bent van de ANWB). Het voordeel van de Bijenkorf kaart is dat je punten spaart die je kunt inwisselen voor korting of gratis winkelen. Let wel op dat kopen op afbetaling enorm duur is! Dit geldt voor elke creditcard, dus doe dit nooit. Let ook op dat je je niet laat verleiden meer de kopen dan je van plan was vanwege de punten die je spaart bij de BIJcard.

Gratis creditcard
Er zijn mogelijkheden voor een gratis (prepaid) creditcard, bijvoorbeeld via Revolut. Prepaid houdt in dat je vooraf geld moet storten op je creditcardrekening (overschrijven duurt normaal gesproken een paar uur). Indien je hierin geïnteresseerd bent, raad ik je aan hier meer over te lezen (of neem contact met me op bij vragen!). Revolut heeft vaak promoties, dan kun je je gratis aanmelden (ongeveer 5 keer per jaar). Je bespaart dan €6 verzendkosten.

Geld opnemen en betalen binnen Europa

Binnen Nederland betaal je niets om geld op te nemen met je betaalpas, ook niet als je dat bij een andere bank doet. Dit klinkt misschien logisch voor ons, maar in andere landen betaal je hier wel voor. Als inwoners van dat land hiervoor betalen, kan het zijn dat jij hiervoor ook moet betalen (dit kan bijvoorbeeld in Spanje en Duitsland het geval zijn). Let op: geld opnemen met je creditcard kost vaak wel geld, ook binnen Europa, dus neem altijd geld op met je betaalpas (van je betaalrekening).

Geld opnemen en betalen buiten Europa

Buiten Europa geld opnemen met je betaalpas kost geld. De kosten bestaan uit twee onderdelen: een koersopslag en een vast bedrag. De koersopslag is meestal rond de 1,5 tot 2%. Bij een aantal banken betaal je als je geld opneemt met je betaalpas alleen een vast bedrag van €2,25 per opname (dit geldt onder andere voor ASN Bank, Regiobank en SNS Bank). Let op: dit geldt voor je betaalpas van je betaalrekening, niet voor je creditcard. Met je creditcard geld opnemen kost ongeveer €4,50 per opname en een koersopslag (ongeveer 1,5 tot 2%), dus dit is de duurste optie.

Hierboven noemde ik Revolut, een gratis creditcard. Hier is ook het opnemen van geld goedkoper dan bij veel reguliere banken, namelijk gratis tot €200 per maand, daarboven zijn de kosten 2% (geen koersopslag). De wisselkoersopslag bij is 0,5% boven €6.000 per maand.

Vooraf geld overmaken
Een andere manier om de kosten te beperken is vooraf geld overmaken naar je creditcardrekening. Dit geldt voor ICS creditcards (onder andere de creditcards van ANWB, de Bijenkorf, Mastercard classic, World Card, ASN Bank en SNS Bank). Als je ervoor zorgt dat je voldoende saldo op je creditcardrekening hebt, betaal je naast de koersopslag (2%) maximaal €1,50. ICS vergoedt rente over het positieve saldo.

Direct betalen in de winkel is altijd goedkoper dan contant geld opnemen (rond de €0,15 vaste kosten).

Samenvatting buitenland

De goedkoopste optie is betalen in de winkel. Geld opnemen is altijd duurder, maar als je dit wil doen, liever met je betaalpas dan met je creditcard en altijd in de lokale valuta (‘withdrawal without conversion’).

Overweeg om vooraf geld over te maken naar je creditcardrekening indien je een ICS creditcard hebt of om over te stappen naar een gratis creditcard.

Kosten spaarrekening

Een spaarrekening is gratis, maar je hebt een betaalrekening nodig om een spaarrekening te kunnen openen. Je kunt dus meerdere spaarrekeningen openen zonder extra kosten, wat erg handig is om verschillende potjes te maken. Sommige banken verplichten je een betaalrekening bij hun aan te houden, wil je een spaarrekening kunnen openen, maar dit is niet altijd het geval.

Hoogste spaarrente

Leaseplan bank geeft momenteel de hoogste spaarrente, 0,35%. Daarnaast geven KNAB en MoneYou een vrij hoge spaarrente (0,27% en 0,25%). MoneYou is onderdeel van ABN AMRO Bank en zij delen hun bankvergunning. Dit houdt in dat de collectieve bankgarantie (tot €100.000) voor hun samen geldt. Zorg ervoor dat je niet meer dan €100.000 per bankvergunning spaart.

De spaarrentes zijn momenteel niet hoog, maar als je nu een bankrekening heb met bijvoorbeeld 0,03% spaarrente kan overstappen toch €32 per €10.000 per jaar opleveren. Bij KNAB kun je geen spaarrekening openen zonder betaalrekening. Bij Leaseplan bank en MoneYou kan dit wel.

Check eventueel de beste spaarrekening voor jou via Independer (klik op ‘help mij kiezen’).

Deposito

Een laatste optie voor een hogere spaarrente is een deposito. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast. Je kunt hiervoor tot 1,9% rente krijgen bij Centraal beheer. Je kunt dan in principe niet bij je geld, houd hier rekening mee.

Bovenstaande bedragen en rentepercentages gelden op het moment van publiceren. Ik doe mijn uiterste best de informatie up to date te houden.

Latest on Instagram
  • 5 Essentiële punten voor een financieel gezonde relatie

Mensen denken echt heel erg verschillend over geld. Het is dus niet heel gek dat het de voornaamste oorzaak van ruzie's binnen relaties is... Ik vond het tijd om hier wat aandacht aan te besteden in mijn nieuwste blog! Link in mijn biografie.
  • 'How to get rid of stuff?

Mijn nieuwe blog gaat over spullen vs. ervaringen. Twee vrouwen hebben over dit onderwerp een super inspirerende TED talk gegeven - deze vind je ook in mijn blog!

Link in Instagram biografie
  • Heb jij net een huis gekocht? Of ben je gewoon even vergeten hoe het ook alweer allemaal zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Dat lees je allemaal in mijn blog - link in BIO
  • De 6 beste spaartips ooit

In mijn nieuwste blog (link in BIO): deze 6 dingen zijn onmisbaar voor een financieel gelukkig leven!
  • Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

Vorige week deed ik uit de doeken waarom indexbeleggen naar mijn mening de beste manier van beleggen is. 
Zelf combineer ik dit met een buy & hold strategie, om zo mijn risico (nog meer) te spreiden. Lees meer over deze strategie in mijn nieuwste blog --> link in BIO

Laat hier je reactie achter!

Close Menu