Spaartip van de maand: boodschappen doen

Bespaartip boodschappen spaartip van de maand

Zoals jullie op social media hebben kunnen lezen, ben ik heel veel leuke ideeën voor mijn blog aan het uitwerken. Vanaf deze week post ik elke donderdag een maanditem. 

Deze week voor het eerst: de spaartip van de maand! Met daarin deze maand: 11 tips voor besparen op boodschappen doen en koken.

Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik (zeg ik terwijl mijn vriend een heerlijk maaltje staat te bereiden)!

1. Boodschappenlijstje maken

Stel een menu samen en maak op basis daarvan een boodschappenlijsje. Dan koop je minder snel te veel eten.

2. B-supermarkten

Ga naar goedkopere supermarkten. Vooral voor groenten en fruit! Wat je niet kunt vinden bij de B-supermarkt, haal je bij de (goedkoopste) A-supermarkt.

3. Wekelijkse boodschappen:

Doe eens per week boodschappen (met het boodschappenlijstje!).

4. Minder vlees en vis

Probeer meerdere dagen per week vegetarisch of veganistisch te eten.

5. Minder alcohol

Probeer doordeweeks geen alcohol te drinken.

6. Niet roken

Nou ja… dat spreekt voor zich.

7. Kook vers

Zo min mogelijk pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden (ook gezonder!).

8. Kook meerdere porties

Dit is goedkoper en heeft als voordeel dat je één dag minder hoeft te koken (hallo tijdsbesparing!). Je kunt het ook invriezen en bewaren voor een later tijdstip.

9. Lunch

Neem je eigen lunch mee naar werk. Dit bespaart zoveel geld!

10. Weggooien is zonde

Echt heel erg zonde. Hier kunnen het menu en boodschappenlijstje bij helpen. Ook kun je vaak creatief omgaan met leftovers.

11. Aanbiedingen

Als laatste punt aanbiedingen omdat hieraan een voor- en nadeel kleeft!

Als je alle supermarkten afloopt voor aanbiedingen bestaat de kans dat je uiteindelijk meer koopt dan je had gepland. Dit is ook een van de redenen dat supermarkten überhaupt aanbiedingen hebben.

Aanbiedingen kunnen zeker veel geld besparen, als je van een specifiek product weet dat je het veel gebruikt en/of dat het niet (snel) over de datum gaat. Denk hierbij aan wasmiddel (koop wasmiddel, tandenpasta en shampoo altijd in de aanbieding!) en luiers, maar ook aan producten zoals plantaardige yoghurt en melk aangezien die bijna altijd wel ergens in de aanbieding zijn.

Bij aanbiedingen van A-supermarkten zijn de prijzen meestal lager dan de standaard prijzen bij B-supermarkten (zeker bij 50% korting).

Boodschappenbudget

Als je wil besparen, is het handig om een budget te stellen. Stap 1 daarbij is inzicht: wat geef jij maandelijks uit aan boodschappen? Heb je geen idee, houdt dit een tijdje (bijvoorbeeld 3 maanden) bij. Lees hierover ook eens deze blog (en download de handige spreadsheet).

Het grappige effect van het bijhouden van je uitgaven is dat je bijna automatisch minder gaat uitgeven! Doen dus!

Indicatie

Hieronder een indicatie van een boodschappenbudget per huishouden, zodat je een idee hebt of je er heel erg ver boven of onder zit.

Wat ik onder boodschappen versta is: alles wat je in winkels uitgeeft aan eten, drinken en huishoudelijke producten, zoals vuilniszakken, afwasmiddel en wasmiddel.

 • Alleenstaand: €50 per week
 • Samenwonend: €80 per week
 • Gezin met 1 kind (geen baby): €100 per week

Overigens heeft Nibud ook heel uitgebreid geschreven over uitgaven aan voeding. Ik heb een blog geschreven met richtlijnen voor alle uitgaven (niet alleen boodschappen maar ook huis bijvoorbeeld).

Hoeveel besteed jij wekelijks of maandelijks aan boodschappen? Pas je deze tips al toe? 

This Post Has 4 Comments

 1. Leuke tips, al probeer ik maar bij 1 supermarkt boodschappen te doen omdat die b-supermarkten vaak ook verleidelijke aanbiedingen hebben die ik echt niet nodig heb. Onze supermarkt heeft wel vaak de vega producten in de aanbieding dus dat scheelt behoorlijk. Ik ben niet vegetarisch maar ben zeker van plan nog minder vlees te eten.

  1. Hi Saskia,

   Van meer en meer mensen hoor ik dat B-supermarkten ook steeds duurder worden en ze dus gewoon kiezen voor één supermarkt. Zeker ook waar dat je minder verleiding hebt! Klinkt goed!

 2. Ik laat de boodschappen bezorgen, scheelt in impuls aankopen en ik doe eerst het lijstje maken via de aanbiedingen. Daarna vul ik de rest aan met eigen merk producten. Ideaal.

  1. Super goede tip! Via welke supermarkt? Ik hoor steeds meer mensen over Picnic (online supermarkt).

Laat hier je reactie achter!

Close Menu