Spaartip van de maand: boodschappen doen

Bespaartip boodschappen spaartip van de maand

Zoals jullie op social media hebben kunnen lezen, ben ik heel veel leuke ideeën voor mijn blog aan het uitwerken. Vanaf deze week post ik elke donderdag een maanditem. 

Deze week voor het eerst: de spaartip van de maand! Met daarin deze maand: boodschappen doen en koken. Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik (zeg ik terwijl mijn vriend een heerlijk maaltje staat te bereiden)!

11 Bespaartips

1.      Boodschappenlijstje maken: stel een menu samen en maak op basis daarvan een boodschappenlijsjet. Dan koop je minder snel te veel eten.

2.      B-supermarkten: ga naar goedkopere supermarkten. Vooral voor groenten en fruit raad ik dit aan. Wat je niet kunt vinden bij de B-supermarkt, haal je bij de (goedkoopste) A-supermarkt.

3.      Wekelijkse boodschappen: doe eens per week boodschappen (met het boodschappenlijstje!).

4.      Minder vlees en vis: probeer meerdere dagen per week vegetarisch te eten.

5.      Minder alcohol: probeer doordeweeks geen alcohol te drinken.

6.      Niet roken: nou ja… dat spreekt voor zich.

7.      Kook vers: zo min mogelijk pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden (ook gezonder!).

8.      Kook grotere porties: dit is goedkoper en heeft als voordeel dat je één dag minder hoeft te koken. Je kunt het ook invriezen en bewaren voor een later tijdstip.

9.      Lunch: neem je eigen lunch mee naar werk.

10.  Weggooien is zonde: écht heel erg zonde. Hier kunnen het menu en boodschappenlijstje bij helpen. Ook kun je vaak creatief omgaan met leftovers.

11.  Aanbiedingen: als laatste punt aanbiedingen omdat hieraan een voor- en nadeel kleeft. Als je alle supermarkten afloopt voor aanbiedingen, bestaat de kans dat je uiteindelijk meer koopt dan je had gepland. Dit is ook een van de redenen dat supermarkten überhaupt aanbiedingen hebben. Aanbiedingen kunnen zeker veel geld besparen, als je van een specifiek product weet dat je het veel gebruikt en/of dat het niet (snel) over de datum gaat. Denk hierbij aan wasmiddel (koop wasmiddel, tandenpasta en shampoo altijd in de aanbieding!) en luiers, maar ook aan producten zoals plantaardige yoghurt en melk aangezien die bijna altijd wel ergens in de aanbieding zijn. Bij aanbiedingen van A-supermarkten zijn de prijzen meestal lager dan de standaard prijzen bij B-supermarkten (zeker bij 50% korting).

Boodschappenbudget

Als je wil besparen, is het handig om een budget te stellen. Stap 1 daarbij is inzicht: wat geef jij maandelijks uit aan boodschappen? Heb je geen idee, houdt dit een tijdje (bijvoorbeeld 3 maanden) bij. Lees hierover ook eens deze blog (en download de handige spreadsheet).

Het grappige effect van het bijhouden van je uitgaven is dat je bijna automatisch minder gaat uitgeven! Doen dus!

Indicatie
Hieronder een indicatie van een boodschappenbudget per huishouden, zodat je een idee hebt of je er heel erg ver boven of onder zit.

Wat ik onder boodschappen versta is: alles wat je in winkels uitgeeft aan eten, drinken en huishoudelijke producten, zoals vuilniszakken, afwasmiddel en wasmiddel.

  • Alleenstaand: €50 per week
  • Samenwonend: €80 per week
  • Gezin met 1 kind (geen baby): €100 per week

Overigens heeft Nibud ook heel uitgebreid geschreven over uitgaven aan voeding.

Hoeveel besteed jij wekelijks of maandelijks aan boodschappen? Pas je deze tips al toe? 

Laat hier je reactie achter!

Close Menu