Spaartip van de maand: elektriciteit/ gas/ water

Besparen Elektriciteit gas water

Het koude weer en de donkere dagen zijn weer begonnen. Tijden waarin we veel gas, water en stroom verbruiken. Hoe kun je daarop besparen? Dat lees je in deze blog.

Voorschot gas en elektriciteit 

In Nederland betalen we voor gas en elektriciteit een maandelijks voorschot aan een energieleverancier naar keuze. Aan het einde van het jaar vindt de jaarafrekening plaats.

Je zou kunnen denken dat het net zo makkelijk is om maandelijks meteen het werkelijke verbruik af te rekenen (zoals in sommige andere landen gebruikelijk is). De reden dat er in Nederland voor is gekozen om dat niet te doen, is om te voorkomen dat je in de winter enorm veel moet betalen en in de zomer weinig. 

Vroeger was het sowieso makkelijker om maar één keer per jaar de meterstanden op te nemen, maar tegenwoordig hebben de meeste huizen slimme meters die de meterstand automatisch doorgeven.

Het voorschotbedrag wordt vastgesteld op basis van het gebruik in het verleden en de informatie die jij doorgeeft aan de energieleverancier, zoals het aantal personen en de grootte van het huis.

Bij de eindafrekening blijkt of je te veel of te weinig hebt betaald. Dan krijg je geld terug of moet je bijbetalen. Zelf heb ik mijn voorschot redelijk hoog staan, omdat ik liever geld terug krijg dan dat ik moet bijbetalen. Dat betekent dus wel dat ik gedurende het jaar dat geld ‘kwijt ben’.

Voorschot water

Voor wat betreft de waterleverancier heb je geen keuze. Het water wordt geleverd voor de leverancier in jouw regio. Er zijn 10 waterleveranciers in Nederland. Voor het water geldt ook dat je een voorschot betaald en dat aan het einde van het jaar de afrekening plaatsvindt.

10 bespaartips

Gas, water- en energieverbruik verminderen en zo geld besparen doe je door de volgende 10 tips toe te passen:

  • Korter douchen: een douchebeurt van 10 minuten kost ongeveer €0,40, een bad €0,75. Als je elke dag doucht en je dit per dag verkort van 10 naar 5 minuten, kun je ongeveer €175 per jaar besparen (per persoon). Hetzelfde geldt voor eens per 2 dagen douchen. Een gezonde maar extreme maatregel: een koude douche in de ochtend (die is dan vanzelf ook kort)!
  • Volle vaatwassers / wasmachines: laat deze apparaten alleen draaien als ze vol zijn (maar stop de wasmachine niet té vol) en op lagere temperaturen. Een andere bespaartip: gebruik niet te veel wasmiddel, dat is écht niet nodig. De kosten van een wasbeurt zijn ongeveer €0,50 op 90 graden, €0,30 op 60 graden en €0,20 op 40 graden. De kosten van een droogbeurt (met de droger) zijn meer dan €1,00! Misschien kan de droger de deur uit?
  • Koelkast / vriezer: als je een oude koelkast of vriezer hebt die veel energie verbruikt, loont het om een nieuwe te kopen (let op het energielabel, bij voorkeur A++). Vaak heb je het aanschafbedrag binnen enkele jaren (3 á 4 jaar) terugverdiend door besparing op stroomkosten. Voor een nieuwe koelkast zijn de gebruikerskosten tussen de €20 en €60 per jaar, afhankelijk van het gebruik en de grootte. Voor oude (bouwjaar 2000) het dubbele.Andere tips: het is beter voor je portemonnee én voor je voedsel om de koelkast niet te koud te zetten. De gemiddelde stand (3) is zeker koud genoeg. Zorg er ook voor dat de deur van (met name) de vriezer goed sluit, kristalvorming in je vriezer betekent dat hij niet goed sluit.
  • Verwarming: een groot deel van het totale gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. Tips: zet alleen verwarmingen aan in kamers waar je bent (meestal de woonkamer). Zet verwarmingen uit op andere kamers en ook de verwarmingen die vlakbij een raam hangen of waar een bank of kast voor staat of gordijnen voor hangen. Een half uur tot een uur voordat je gaat slapen of het huis verlaat, kun je de verwarming op 14-15 graden zetten. Gebruik deze temperatuur als je langer (een paar uur) van huis gaat.Last  but not least, de niet te vergeten gouden tip: zet je verwarming 2 graden lager en trek een extra trui aan (je hoort nu waarschijnlijk de stem van je opa of oma in je hoofd). Bovenstaande tips kunnen honderden euro’s per jaar besparen.
  • Isolatie: isoleer je huis (muren, daken, ramen, deuren en vloeren). Vaak verdien je de kosten binnen een paar jaar terug.
  • Kranen: kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen / scheren en lekkende kranen repareren.
  • Koken: houdt de deksel op de pan (dan kookt je water ook sneller!).
  • Lampen: gebruik LED lampen en zet je lampen uit als er niemand in de kamer is.
  • Stekkers / snoeren: haal apparaten zonder aan/uit knop uit het stopcontact. Dit scheelt een paar euro per jaar per stekker (afhankelijk het apparaat of het soort oplader). Gebruik een stekkerdoos met schakelaar zodat je de hele stekkerdoos kunt uitschakelen. Dit is vooral besparend bij apparaten met een stand-by stand.
  • Wisselen  van energieleverancier: vaak krijg je bij energieleveranciers een welkomskorting. Zo kan switchen tussen leveranciers lonen. Vergelijk ook eens de tarieven van verschillende energieleveranciers op bijvoorbeeld www.Independer.nl/energie of www.energievergelijken.nl.

Laat hier je reactie achter!

Close Menu