Sparen met potjes: zo werkt het!

potjes kruiden sparen

Elke maand wil jij een deel van je inkomen sparen. Eén manier om dit te doen is door middel van het sparen met potjes

Simpel toch? Maar welke potjes heb je dan? En hoeveel stop je in elk potje? Dat lees je hieronder!

De basis

Bij persoonlijke financiën begint het bijna altijd met het creëren van overzicht. Zorg ervoor dat jij een maandelijks financieel plan hebt. Uit dit plan volgt een bedrag dat jij elke maand spaart. Dit ga je verdelen over verschillende potjes.

Structuur en motivatie

Het idee achter het sparen met potjes is structuur en motivatie. Jouw spaardoelen komen veel minder snel in gevaar, omdat je voor onverwachte of bijzondere gebeurtenissen een potje hebt. 

Als je op vakantie gaat, spaar je die maand dus niet minder vanuit je lopende rekening, maar haal je geld uit het potje vakantie.

Psychologische kant

Het heeft ook een psychologische kant. Doordat je jouw spaargeld over potjes verdeeld, lijkt het alsof je minder hebt. Hierdoor ben je gemotiveerder om door te sparen!

De structuur werkt als een gewoonte. Na een paar maanden ben je niet anders gewend.

Welke potjes?

Je hebt een lopende rekening, hier komt je inkomen binnen en betaal jij je vaste lasten en dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en verzekeringen. Na deze uitgaven blijft er een (vast) bedrag per maand over om te sparen. 

Vanuit hier ga jij geld overmaken naar de verschillende potjes. Welke potjes?

1. Buffer (mojo account)

Een buffer zorgt ervoor dat je financiële vrijheid hebt. Deze buffer is voor onverwachte (serieuze) gebeurtenissen zoals ziekte of een kapotte wasmachine.

De buffer is het allerbelangrijkste potje en als je hier niet voldoende in hebt zitten is dit stap 1. Maak hier al je spaargeld naar over totdat je voldoende hebt. Stel voor jezelf duidelijke en haalbare doelen.

Zet de buffer bij voorkeur op een aparte spaarrekening (check hier welke de meeste rente geeft). 

Vul de buffer altijd weer aan tot het minimale bedrag.

2. Plezier

Het potje plezier is voor bijvoorbeeld weekendjes weg en vakantie. Een optie is om je vakantiegeld hier naartoe over te maken.

Is je vakantiegeld alleen onvoldoende? Reken dan uit hoeveel je per jaar extra nodig hebt en spaar 1/12e elke maand extra.

3. Huis

Het spaarpotje ‘huis’ kan zijn om te sparen voor het kopen of onderhouden van je huis, maar ook voor een verbouwing of om extra af te lossen.

Als je van plan bent om een huis te kopen, zorg er dan voor dat je in ieder geval de kosten koper en geld voor meubelen spaart. Voor deze uitgaven krijg je namelijk geen hypotheek.

Hier lees je meer over extra aflossen op je hypotheek (de voor- en nadelen).

4. Lange termijn (beleggen)

Is je buffer op orde? Je andere potjes lopen ook goed? Dan is het tijd om over de lange termijn toekomst na te gaan denken. 

Wil jij eerder stoppen met werken? Dan kan het een goed idee zijn om naast sparen ook te gaan indexbeleggen

Bouw jij geen (of onvoldoende) pensioen op? Dan kan ‘belastingvrij’ pensioen opbouwen een hele goede optie zijn.  

5. Eventuele andere potjes

Zelf kies ik liever voor wat minder potjes, maar daar heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeur in. 

Eventueel kun je nog denken aan de volgende potjes

  • Auto: sparen voor een nieuwe auto en eventueel onderhoud
  • Contributies: voor sport of school voor de kinderen
  • Ondernemer: zet je btw en inkomstenbelasting apart (op een zakelijke spaarrekening) zodat je niet voor verrassingen komt te staan

Hoe creëer je potjes?

Je kunt voor elk potje een aparte (gratis) spaarrekening openen. Voor de buffer zou ik dit zeker aanraden, het liefst bij een andere (gratis) bank met een hoge rente.

Bij de meeste banken kun je ook ‘spaarpotjes’ of ‘spaardoelen’ aanmaken. 

Wisselend inkomen

Heb je een wisselend inkomen? Dan spaar je altijd alles boven een bepaald bedrag.

Bijvoorbeeld: de eerste €1.500 die binnenkomt is voor je vaste en flexibele lasten, alles daarboven gaat in de potjes op basis van percentages.

Heb je een maand minder inkomen? Dan gaat er niets naar de potjes en haal je eventueel iets uit een potje. Als je wil kun je hiervoor een speciaal potje aanmaken.

Spaar jij met potjes?

Zo ja, welke? Deel je ervaringen hieronder!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu