Startkapitaal: hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Startkapitaal_hoeveel geld nodig starten beleggen

Regelmatig krijg ik te horen: ik wil wel starten met beleggen, maar ik heb (nog) niet genoeg spaargeld. Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen gaan beleggen?

Veel mensen denken dat je heel vermogend moet zijn om te kunnen starten met beleggen. Niets is minder waar. Afhankelijk van je buffer, beleggingsplatform en beleggingsstrategie, kun je al starten met beleggen vanaf €30 tot €100 per maand.

Lees hieronder meer!

Stap 1: buffer

Beleggen kun je het beste doen voor de lange termijn. Denk aan 15 tot 20 jaar. Het grootste voordeel hiervan is de werking van samengestelde rente of ‘compound interest’. Kort gezegd rente op rente, je vermogen gaat zichzelf renderen.

Zelf beleg ik om financieel onafhankelijk te worden, de planning is om te kunnen stoppen met werken voor mijn 50e (dat is op dit moment nog 18 jaar). 

Omdat je je geld voor een langere periode ‘kwijt bent’, is het belangrijk dat je niet in een situatie terecht komt waarbij je het geld plotseling nodig hebt. We willen namelijk voorkomen dat je aandelen of obligaties moet verkopen op een ongunstig moment. Daarom is het belangrijk een buffer op te bouwen.

Hoe hoog deze buffer moet zijn is afhankelijk van jouw situatie. In deze blog heb ik daarvoor richtlijnen gegeven, maar houd er rekening mee dat als je een huis wil kopen je de kosten koper ook achter de hand moet hebben.

Heb jij nog niet voldoende buffer? Zorg daar dan eerst voor, voordat je start met beleggen.

Stap 2: de beste manier van beleggen

Zoals gezegd kun je beleggen het beste voor de lange termijn doen. Daarnaast wil je natuurlijk zo min mogelijk risico lopen, met een zo hoog mogelijk rendement.

Naar mijn mening is daarvoor indexbeleggen de beste manier. In het kort houdt dat in dat je zogenaamde ETF’s (of indexfondsen) aankoopt, een soort van boodschappenmandjes met aandelen of obligaties. Door het kopen van één ETF, koop je meteen een soort van ‘pakket’ in aandelen of obligaties.

Meer lezen over het kiezen (en aankopen) van de juiste ETF? Lees dit 4-stappenplan.

Stap 3: beleggingsplatform

Nu gaan we echt meer in de richting van hét antwoord op de vraag: hoeveel geld heb ik nodig om te starten met beleggen? Dat is namelijk met name afhankelijk van het beleggingsplatform dat je kiest. Het beleggingsplatform wordt ook wel de ‘broker’ genoemd.

Er zijn heel erg veel brokers op de markt, maar gezien de lage kosten en grootte van het platform, kies ik het liefst voor DeGiro of Meesman.

Het grootste verschil tussen deze twee brokers is dat je bij DeGiro elke maand zelf je ETF’s aankoopt en dat dat bij Meesman automatisch gaat. Daarentegen zijn de kosten bij DeGiro een stuk lager, vandaar dat mijn voorkeur naar deze broker uitgaat (als je jezelf de gewoonte kunt aanleren om elke maand op hetzelfde moment in te loggen en aan te kopen).

Er zijn ook brokers waarbij je belegt met hele kleine bedragen (wisselgeld), zoals bij Peaks. Gezien de hoge kosten en lage rendementen zou ik er zelf liever voor kiezen om elke maand  geld over te maken en eens per 2 tot 3 maanden een ETF aan te kopen bij DeGiro.

Stap 4: de inleg

Bij DeGiro heb je in principe geen minimum inleg, maar je hebt wel het geld nodig om de ETF (of het aandeel) naar keuze aan te kopen.

Bijvoorbeeld: wil jij de zogenaamde ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)’ aankopen, zul je ongeveer €75 moeten storten. De koers van de onderliggende aandelen schommelt en die van de ETF dus ook. Sommige maanden zal de prijs hoger zijn, andere maanden lager.

Meer lezen over waarom VWRL een van mijn favoriete ETF’s is? Lees deze blog met 4 stappen voor het kiezen (een aankopen) van de juiste ETF.

Conclusie: afhankelijk van welke ETF of welk aandeel jij wil aankopen, moet je een bepaald bedrag overmaken naar DeGiro.

Bij Meesman is de minimum inleg als je maandelijks belegt €100 per maand (automatische incasso). Bij een eenmalige inleg is dit €10.000.

De links van DeGiro zijn affiliate links. Als jij via deze link een DeGiro account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Wil je een hele uitgebreide vergelijking tussen DeGiro en Meesman zien? Lees dan deze blog van Mr. FOB.

Stap 5: Je beleggingsstrategie

Mijn voorkeur gaat uit naar een buy & hold strategie met maandelijkse inleg.

De buy & hold strategie houdt in aankopen en dan lang aanhouden. Maandelijks inleggen doe je om je risico zo veel mogelijk te spreiden. 

Als je per maand aankoopt, heb je in dit geval €75 tot €100 per maand nodig. Is dit teveel? Dan kun je ook bijvoorbeeld €30 per maand overmaken naar DeGiro en zodra je voldoende hebt, de ETF naar wens aankopen.

Zorg ervoor dat je een automatische overboeking per maand instelt, zodat je het niet kunt vergeten én het geld niet ergens anders aan kunt uitgeven.

Ben jij al gestart met beleggen? Ik hoor graag jullie ervaringen!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren.

This Post Has 12 Comments

 1. daarmee help je MIJN enorm?

 2. Ik snap je punt niet zo over de lage rendementen van Peaks.
  13,9% rendement ben ik toch dik tevreden over.

  1. Hi Ingrid, dank voor je reactie! Ik weet natuurlijk niet welk risicoprofiel jij hebt gekozen en op welk moment je bent begonnen met beleggen. Fijn in ieder geval dat jij dat resultaat hebt behaald (let wel altijd goed op of het rendement per jaar is weergegeven en of alle fonds- en beheerskosten hier al vanaf zijn gehaald).

   Bij Peaks beleggen ze in bepaalde ETF’s (deze hebben fondskosten) en daarbovenop komen nog beheerskosten van Peaks zelf. Om deze reden zal Peaks eigenlijk altijd minder rendement geven dan DeGiro. Zeker als je kijkt naar in het verleden behaalde resultaten van de ETF’s.

   Wil je hier meer over lezen? Lees dan eens deze blog van Mr. FOB.

   P.S. dit neemt niet weg dat als jij happy bent met de huidige situatie dat natuurlijk helemaal prima is!

 3. Wij beleggen sinds okt 2017 dus ruim anderhalf jaar. Had ook eerst deze drempels… Hoe, wat, waar, hoeveel.. Maar het is idd heel simpel. Eerdt 100 per maand en sinds een tijdje 200 per maand. Bevalt erg goed

  1. Leuk om te horen. Het is even wat basiskennis opdoen in het begin, maar daarna is het inderdaad simpel.

 4. Hoi Elle, leuk blog heb je, uitgebreide artikelen met duidelijke tekst en uitleg! Zelf beleg ik ook al enige tijd in ETF’s met name Vanguard FTSE All-World (wereldwijde spreiding in ruim 3170 bedrijven) en Vanguard FTS All-World High Dividend Yield (1470 best betalende dividend aandelen).

  De tacktiek die ik zelf gebruik is zoveel mogelijk te besparen op andere zaken en het geld wat hierdoor overblijft te beleggen. Op deze manier is het ook minder spannend wanneer de markt zich een keer tegen je keert, omdat dit geld daadwerkelijk over is.

  Over zes dagen (op 17 juni 2019) is het trouwens mogelijk om in Nederland via flatex te beleggen, dit is één van de best brokers uit Duitsland, waar je blijkbaar zonder transactiekosten kunt beleggen. Misschien ook iets om in de gaten te houden.

  1. Hi Frank,

   Dank voor je compliment en leuk om je verhaal te horen.

   Ik ga het in de gaten houden.

 5. Ik geloof dat je een heel dik boek van Tony Robbins hebt gelezen niet? Money Master the Game.

  1. Nee, nog niet. Die staat nu als eerste op mijn lijst om ook een boekreview over te schrijven. Lijkt deze tekst daarop? Dan zie ik dat maar als een compliment 😉

 6. Hoi Elle,

  Je zegt dat je voorkeur naar een maandelijkse inleg gaat, die logica snap ik. Echter, wat te doen als je een paar duizend euro aan spaargeld ‘over’ hebt. Ik zou graag meteen een startkapitaaltje in willen leggen van zo’n 3000 euro. Is het dan slim om dat in 1 keer ook in een ETF te stoppen en daarna gewoon maandelijks 200 euro (of iets dergelijks). Of kan ik die 3000 euro ook weer beter gespreid inleggen over bijvoorbeeld 6 maanden tijd (en dan allemaal in dezelfde ETF?) Of heb je andere tips voor wanneer je wilt beginnen met een startkapitaaltje? Bedankt! Leuke blog trouwens.

  1. Hi Arthu, dank voor je vraag. Ik ga hier binnenkort een blog over publiceren. Het korte antwoord is beter in één keer (maar het hangt ervan af…)

   Ik weet dat Brand New Day hier een keer een super fijne blog over heeft geschreven met grafieken. Rechtsboven op de website vind je ‘blogs’ en dan kun je onderwerp beleggen selecteren. De blog heet: ‘Een aanzienlijk vermogen: Beleg je dat in één keer, of gespreid?’

   Brand New Day is een hele fijn partij voor (fiscaal voordelig) pensioenbeleggen of -sparen!

Laat hier je reactie achter!

Close Menu