Studieschuld: aflossen of niet?

afstuderen diploma tekenen

Oeh… dit is een onderwerp waar ik in mijn studententijd discussies over heb gehad. Het meest gehoorde argument vóór bijlenen was: nu is een paar honderd euro per maand heel veel geld, maar als ik straks fulltime werk dan mis ik dat geld niet meer. Met dat in het achterhoofd namen sommige mensen een lening puur en alleen om wat meer leuke dingen te kunnen doen.

Tegenwoordig bestaat de basisbeurs niet meer, dus meer en meer mensen hebben geen keuze: een studielening wordt een noodzakelijk kwaad. Mijn tip: probeer het altijd tot het minimum te beperken.

Rente

De rente op een studieschuld is over het algemeen laag, voor veel mensen zelfs 0%!

De rente wordt gebaseerd op het jaar waarin je geen recht meer had op studiefinanciering (of een OV studentenkaart). Op dit moment geldt voor alle mensen die in of na 1992 geen recht meer hadden op een studiebeurs een rente van maximaal 0,12%. Een reden voor veel mensen om niet meer af te lossen dan strikt noodzakelijk.

Wijziging rente
De rente wordt elke 5 jaar opnieuw vastgesteld. Daardoor kan de rente over een paar jaar ineens flink hoger zijn. Als je dan nog een hoog bedrag open hebt staan, heeft dit grote gevolgen. Overigens is de rente op je studieschuld niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting.

Bekijk de rente die op jou van toepassing is (en voor welke periode) hier.

Aflosfase en aanloopfase

De aflosfase (de tijd die je hebt om je studieschuld af te lossen) was altijd 15 jaar, maar vanaf 2018 geldt er een aflosfase van 35 jaar. De regels die op jou van toepassing zijn, zijn afhankelijk van de periode waarin je studiefinanciering ontving.

Als jouw aflosfase 35 jaar is, zou dit inhouden dat als je op je 25e afstudeert, je tot je 60e je studieschuld aan het afbetalen bent.

Aanloopfase
Voor de aflosfase heb je een aanloopfase. Deze start op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin je studiefinanciering stopt. De aanloopfase duurt 2 jaar. In deze fase hoef je niet af te lossen, maar de rente loopt wel door.

Hoewel het heel relaxt klinkt, even 2 jaar genieten van je salaris, zou ik echt aanraden zo snel mogelijk te starten met aflossen. Zo snel mogelijk betekent zodra je een baan hebt (en dus salaris ontvangt), want als je eenmaal gewend bent dat je alles kunt uitgeven wordt het echt heel pijnlijk.

Hypotheek

Je bent verplicht jouw hypotheekverstrekker te informeren over jouw studieschuld. Veel mensen doen dit niet en er gaan ook verhalen rond dat dit niet zou hoeven. Dat klopt niet. Jij tekent hiervoor in het contract en als je het niet doorgeeft kan dat ook gevolgen hebben indien er ook betalingsproblemen ontstaan.

De hypotheekverstrekker zal de studieschuld meenemen in de berekening, waardoor de maximale hypotheek lager worden. Nog een reden om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen!

Argumenten tegen aflossen

Een argument dat ik soms hoor is dat je kunt verdienen aan je studieschuld want je kunt het geld dat je dan niet uitgeeft beleggen/investeren en dat levert meer op dan de rente die je betaald. Ik zal niet zeggen dat dit niet waar kan zijn,  zelf denk ik alleen dat het een te groot risico is en de vraag is of je dat geld dan ook echt belegt.

Een uitzondering
Als je van plan bent binnenkort een huis te kopen, kun je je spaargeld beter in het huis steken, aangezien je een hogere rente op je hypotheek zult betalen dan op je studieschuld.

Samenvatting

Zeker als je het geld op je rekening hebt staan, aflossen met die hap! Hoe laag de rente ook is, je betaalt hem wel en hij kan ook nog ineens hoger worden. Beter een keer door de zure appel heen bijten, dan elke maand en dan kun je vanaf dan beginnen met het opbouwen van je echte eigen geld!

Zonder studieschuld houd je meer geld over en voel je je gelukkiger en vrijer. Meer tips voor een gelukkig financieel leven: lees deze blog!

Ik ben heel benieuwd hoe jullie met een eventuele studieschuld omgaan? Heb jij hem al afgelost?

Latest on Instagram
  • 5 Essentiële punten voor een financieel gezonde relatie

Mensen denken echt heel erg verschillend over geld. Het is dus niet heel gek dat het de voornaamste oorzaak van ruzie's binnen relaties is... Ik vond het tijd om hier wat aandacht aan te besteden in mijn nieuwste blog! Link in mijn biografie.
  • 'How to get rid of stuff?

Mijn nieuwe blog gaat over spullen vs. ervaringen. Twee vrouwen hebben over dit onderwerp een super inspirerende TED talk gegeven - deze vind je ook in mijn blog!

Link in Instagram biografie
  • Heb jij net een huis gekocht? Of ben je gewoon even vergeten hoe het ook alweer allemaal zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Dat lees je allemaal in mijn blog - link in BIO
  • De 6 beste spaartips ooit

In mijn nieuwste blog (link in BIO): deze 6 dingen zijn onmisbaar voor een financieel gelukkig leven!
  • Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

Vorige week deed ik uit de doeken waarom indexbeleggen naar mijn mening de beste manier van beleggen is. 
Zelf combineer ik dit met een buy & hold strategie, om zo mijn risico (nog meer) te spreiden. Lees meer over deze strategie in mijn nieuwste blog --> link in BIO

Laat hier je reactie achter!

Close Menu