Waar kun je het beste sparen in 2020?

Goedkoopste zakelijke bankrekening bank of america

Je wil zoveel mogelijk spaarrente krijgen op je spaargeld. Welke opties heb je dan? Bij welke bank kun je je spaargeld het beste stallen? En waar moet je rekening mee houden?

Hieronder lees je meer over de kosten van een spaarrekening, de hoogste spaarrente en andere opties zoals een (groen)deposito.

Kosten spaarrekening

Een spaarrekening openen en aanhouding is gratis. Je kunt dus zoveel spaarrekeningen openen als je wil (zonder extra kosten), bijvoorbeeld om te sparen in potjes.

Om een spaarrekening aan te houden heb je een ‘tegenrekening’ nodig. Dit is een betaalrekening die is gekoppeld aan jouw spaarrekening. In deze blog kun je vinden welke betaalrekening het goedkoopst is.

Sommige banken verplichten je een betaalrekening bij hun eigen bank aan te houden om een spaarrekening te kunnen openen, maar dit is niet altijd het geval. Hieronder lees je meer over de verschillende opties met de hoogste spaarrentes.

De hoogste spaarrente

Momenteel geven de volgende banken de hoogste spaarrente:

 • NIBC Direct: 0,15% of 0,20% (waarvan 0,05% bonusrente) met een kwartaalspaarrekening. Bij NIBC Direct zijn geen betaalrekeningen beschikbaar. Je koppelt de gratis spaarrekening aan je betaalrekening bij een andere bank. NIBC Direct valt onder het depositogarantiestelsel (via een Nederlandse bankvergunning) waardoor je spaartegoeden tot €100.000 beschermd zijn in geval van faillissement. 
 • Lloyds Bank: 0,2%. Lloyds Bank heeft een Duitse bankvergunning (het depositogarantiestelsel is van toepassing). Je kunt ook hier geen betaalrekening openen en geeft als tegenrekening je betaalrekening bij een andere (Nederlandse) bank op.

Aangezien NIBC Direct momenteel de hoogste spaarrente van Nederland biedt, heb ik hier een (gezamenlijke) spaarrekening om te sparen voor de verbouwing van ons huis.

Depositogarantiestelsel (meer dan €100.000 spaargeld)

Het depositogarantiestelsel beschermt tot €100.000 aan spaartegoeden per bankvergunning. Heb jij meer dan €100.000 euro spaargeld? Dan kan het verstandig zijn om je spaargeld bij verschillende banken te bewaren. Bijvoorbeeld bij NIBC Direct én Lloyds Bank. 

Andere opties voor banken met een relatief hoge spaarrente én bankvergunning zijn: Anadolubank (0,17% rente en heeft een Nederlandse bankvergunning) of Leaseplan Bank (0,15% rente en heeft een Nederlandse bankvergunning).

Let op dat sommige banken hun bankvergunning delen (bijvoorbeeld MoneYou en ABN). Dan ben je maar één keer beschermd.

Weet je niet wat je met je spaargeld wil doen? Wil je het voor je laten werken maar weet jet niet hoe? Misschien is een financiële coachingssessie iets voor jou.

Financieel voordeel

De spaarrentes zijn momenteel niet erg hoog (maximaal 0,2%), maar als je op dit moment bij je eigen bank een spaarrekening heb met 0,01% spaarrente kan overstappen toch €19 per €10.000 per jaar opleveren.

Daarnaast vind ik het prettig om een deel van mijn spaargeld op een aparte spaarrekening bij een andere bank te sparen. Dit zorgt ervoor dat het echt als een buffer werkt en je het niet binnen één seconde kunt overboeken naar je betaalrekening.

Vermogensbelasting (box 3)

Let op dat je vermogensbelasting (in box 3) moet betalen over je spaartegoeden als je boven de vrijstelling uitkomt. Zó kun je besparen op je box 3-belasting.

Heb je de spaartegoeden de komende jaren niet nodig? Dan kan beleggen of een deposito een goed idee zijn. Lees hieronder meer over een spaardeposito.

Spaardeposito

Dé optie voor een hogere spaarrente is een spaardeposito. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast. Je kunt er tijdens deze ‘depositotermijn’niet bij.

Afhankelijk van de lengte van de depositotermijn, kun je tot 0,85% rente per jaar krijgen bij Leaseplan Bank (5 jaar vast). Deze bank (met Nederlandse bankvergunning) bieden momenteel over het algemeen de hoogste spaarrentes op spaardeposito’s.

Op een groendeposito krijg je geen spaarrente, maar het kan wel tot 2,38% belastingvoordeel per jaar opleveren (1, 2 of 5 jaar vast).

Kun je je geld minimaal 10 tot 15 jaar missen? Overweeg dan indexbeleggen (in aandelen of obligaties).

Aflossen hypotheek

Een goede manier om meer uit je spaargeld te halen kan versneld aflossen op je hypotheek zijn. Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op je hypotheek.

Sparen voor je kind

Lees in deze blog meer over de beste manier om te sparen voor je kinderen (tegen hogere rentes).

Bij welke bank spaar jij? Alleen bij je eigen bank of ook bij een andere (eventueel door middel van een spaardeposito)? Laat het weten in de comments!

This Post Has 8 Comments

 1. Veertigermetkids

  Op dit moment alleen nibc. Leaseplan komt weer in beeld als nibc met de rente zakt naar het niveau van leaseplan.

 2. Edo

  Kwartaalspaarrekeing van NIBC. Nog een bonus (?) over het saldo dat er de hele maand op staat van 0,05%. En de rente per kwartaal.

  1. Edo

   Maand moet natuurlijk kwartaal zijn.

 3. Nachtvlinder

  Raisin is nog veel beter: 0,5% bij 3 maanden vast, niet eerder opnemen want dan krijg je 0% vanaf 10.000 Euro

 4. Edo

  Rentetarieven DHB CombiSpaarrekening (online) *
  Aankondigingstermijn Huidige Rentetarief Rentetarief
  33 dagen 0.15% 0.15% per 27 december 2019
  66 dagen 0.30% 0.20% per 27 januari 2020
  99 dagen 0.35% 0.25% per 2 maart 2020
  *Rentetarieven zijn effectief op jaarbasis, over het gehele saldo tot maximaal €500.000,-. Wijzigingen voorbehouden

Laat hier je reactie achter!