Was it worth the money: Fitbit?

Fitbit waard het geld voordelen nadelen

Het is weer tijd voor een nieuw maanditem! Deze keer: ‘was it worth the money?’ waarin ik een bepaalde aankoop beoordeel.

Deze maand: de Fitbit Charge 2.

Aangezien ik deze Fitbit voor mijn verjaardag heb gekregen, zou je kunnen zeggen dat hij mij helemaal niets heeft gekost, maar toevallig weet ik dat de nieuwprijs €139 is. Op basis van deze prijs ga ik hem beoordelen.

Update: inmiddels is deze Fitbit €129,99 via Bol.com

De aankoop

Op 16 juli (mijn verjaardag én de dag voor de start van de Nijmeegse Vierdaagse waar ik aan mee deed) ging ik vol goede moed naar de BCC in Nijmegen om een Fitbit Charge 2 te kopen. Dit geweldige idee hadden nog heel veel andere mensen en dus was hij uitverkocht. 

Om een lang verhaal kort te maken ging er vanalles mis met de levering (onder andere een door DHL zoekgeraakte Fitbit), maar op 2 augustus 2018 was ik dan toch echt de trotse eigenaar van mijn Fitbit Charge 2.

Wat doet het?

Deze ‘gadget’ is een horloge dat ook bijhoudt:

 • De hoeveelheid stappen je zet (stappenteller)
 • De hoogte van je hartslag (hartslagmeter)
 • De hoeveelheid intensieve beweging
 • De hoeveelheid trappen die je op gaat
 • De hoeveelheid calorieën die je verbrandt
 • De hoeveelheid en intensiviteit slaap die je krijgt (in combinatie met de app)

Daarnaast heeft de Fitbit een stopwatch en ademhalingssessie (van 2 en 5 minuten). De Fitbit app biedt nog mogelijkheden voor het tracken van voeding en water (gebruik ik zelf niet), het zetten van een wekker (je horloge trilt) en het bijhouden van je menstruatie- en vruchtbaarheidscyclus.

De Fitbit trackt automatisch hardlopen, wandelen en fietsen. Als je andere sporten gaat beoefenen kun je dat instellen op de Fitbit en houdt hij hiervan gegevens bij.

De Fitbit Charge 2 heeft GPS (connected GPS) waardoor hij onafhankelijk van je telefoon functioneert (let hierop goed bij het aanschaffen van een dergelijk apparaat!).

Wat heb je eraan?

Omdat de Fitbit automatisch bewegings- en slaapdoelen voor je stelt, wordt je uitgedaagd om deze doelen te behalen.

Voor mij (vrouw, 1.71m, 31 jaar) zijn de doelen bijvoorbeeld per dag: 8.000 stappen zetten, 10 trappen op (!), 8 km bewegen, 2.200 kcal verbranden, 30 minuten intensieve beweging en 7,5 uur slapen. Daarnaast 5 keer per week een ‘exercise’ (= intensieve beweging). Een exercise is bijvoorbeeld fietsen, gewichtheffen of wandelen waarbij je hartslag omhoog gaat.

Ik heb alle doelen voor één dag nog niet vaak gehaald (behalve op vakantie). Natuurlijk kun je de doelen handmatig aanpassen, maar ik vind het juist leuk dat het uitdagend is!

Naast de hoofddoelen per dag, heb ik ingesteld dat ik op werkdagen 250 stappen per uur wil lopen (tussen 8:00 en 17:00 uur). Dan realiseer ik me dus hoe veel ik zit, want in principe haal ik dat bijna nooit, behalve als ik elk uur een rondje op de gang ga lopen. Nu weten mijn collega’s ook weer waarom ik soms rondjes over de gang loop.

Leuk

 • Motiverend
 • Geeft leuke tips en weetjes (via de app)
 • Vuurwerk als je je stappendoel hebt gehaald
 • Je kunt de Fitbit koppelen aan je telefoon waardoor je Fitbit gaat trillen als er iemand belt (je ziet ook wie). Dit kan ook als minder leuk worden ervaren, maar dan zet je dat gewoon uit.
 • Slaap bijhouden en dit zal denk ik voor veel mensen een eye opener zijn (je kunt ook zien hoeveel REM slaap, diepe slaap, lichte slaap en hoe vaak je heel licht wakker wordt – dat is wel 10 tot 30 keer per nacht!)

Minder leuk

 • Als je gaat slapen en je beweegt springt het licht van de Fitbit aan (best veel licht)
 • Niet waterdicht
 • De batterij gaat ‘maar’ een paar dagen mee
 • Een temperatuurmeter / weersvoorspelling was leuk geweest

Conclusie

Als je meer inzicht in je bewegings- en slaappatroon wil én gemotiveerd wil worden om mee te bewegen, is de Fitbit Charge 2 absoluut WORTH THE MONEY.

Update februari 2019

Mijn Fitbit Charge 2 heeft een barst van binnenuit op het scherm gekregen (hij functioneert nog wel). Ik heb contact opgenomen met het Fitbit team via hun website (in Engels) en ze hebben meteen een nieuwe toegestuurd. Wat een goede service!

Update oktober 2019

Ik gebruik de Fitbit Charge 2 nog steeds naar tevredenheid!

Laat hier je reactie achter!